Beperli a KDNP a Népszavát egy Jézust ábrázoló karikatúra miatt

Beperli a KDNP a Népszavát egy Jézust ábrázoló karikatúra miatt

Budapest, 2020. április 6. Vejkey Imre, a KDNP frakcióvezetõ-helyettese felszólal napirend elõtt az Országgyûlés plenáris ülésén 2020. április 6-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezető-helyettese személyiségi jogi pert indít az alaptörvény és a polgári törvénykönyv alapján a Népszava szerintük Jézust gúnyoló karikatúrája és szövege miatt. Közben egykori KDNP-tag Lukácsi Katalin szerint a Népszavában megjelent karikatúra nem Krisztust gúnyolja, hanem Müller Cecíliát.

Vejkey Imre, a kisebbik kormánypárt frakcióvezető-helyettese csütörtöki tájékoztatóján azt mondta: az alaptörvény rögzíti a véleménynyilvánítási- és a sajtószabadságot, de egyidejűleg azt is, hogy ezek gyakorlása nem irányulhat bizonyos közösségek, többek között a vallási közösségek méltóságának a megsértésére. Márpedig itt ez történt – értékelt a KDNP-s politikus, aki úgy fogalmazott: a napilag Jézust gúnyoló karikatúrája „a sötét oldal gyűlöletének a megnyilvánulása”. Hozzátette: nemcsak a keresztényeket és keresztyéneket, hanem minden jóérzésű embert megbotránkoztat és sért az a blaszfémikus karikatúra és szöveg, amely az újságban megjelent.

Kiemelte: a karikatúra célja egyrészt az, hogy kigúnyolják Jézus Krisztust, másrészről pedig provokálni akarják a jóérzésű embereket, és gyűlöletet próbálnak szítani. Vejkey Imre szerint nem maradhatnak csendben, és nem lehetnek közömbösek. Jelezte: ő maga is aláírta az ügyben indított petíciót, és erre kért minél többeket.

Úgy fogalmazott: a szabadság, a felelősség, az emberi méltóság hármasa nem választható el egymástól. Az ember szabadságához és méltóságához az is hozzátartozik, hogy a hitét és a vallását tiszteletben tartsák – jelentette ki a kormánypárti politikus.

Pápai Gábor, a napilap karikaturistája a megfeszített Jézus Krisztus mellett Müller Cecília országos tiszti főorvost ábrázolta azzal a szöveggel, hogy alapbetegsége függőséget okozott.

Az egykori KDNP-tag Lukácsi Katalin szerint a Népszavában megjelent karikatúra nem Krisztust gúnyolja, mivel – írta – áldozati szerepben van megjelenítve. Az aktivistaként ismert Lukácsi Katalin a közösségi oldalán található bejegyzése szerint a rajz Müller Cecíliát, méginkább a kormány „tájékoztatási” gyakorlatát figurázza ki, amikor alapbetegségeket aggaszt olyan elhunytra is, akinek nem volt alapbetegsége.

https://www.facebook.com/katalin.lukacsi.9/posts/3221762561207583