Béremelés, csak nem az ígéretek szerint

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Harminc százalékos béremelést ígért a kormány a minisztériumok és központi hivatalok, háttérintézmények köztisztviselőinek, a mintegy 35 ezer érintett közül sokaknak csalódniuk kellett most – írta a Népszava. Március 15-ig kellett megkapniuk az érintetteknek az új besorolásukat és az ezzel együtt beígért béremelést tartalmazó papírokat, akinek pedig nem tetszik, az távozhat.

A lap konkrét példákat is hozott. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) egyik, néhány évvel a nyugdíj előtt álló köztisztviselője egy fillér béremlést sem kapott. Egy megyei államkincstári dolgozó pedig azt panaszolta, hogy több mint 25 éves munkaviszonnyal a háta mögött a bérén 20 százalékot emeltek 30 helyett. Így pedig ugyanabba a kategóriába került, mint az a szűk kétéves munkaviszonnyal rendelkező fiatal, akinek ez az első munkahelye az egyetem elvégzése után.

Taskovics István érdekképviseleti vezető szerint az egészségbiztosításban dolgozók kaptak ugyan valamekkora emelést, de a szakszervezethez eljutott hírek szerint ez sehol sem haladja meg a 10-20 százalékot. A munkatársak szerint ráadásul a felső vezetők bérét jelentősen emelték, akár 50 százalékkal is, így kijön az átlagos 30 százalékos béremelés.

A közszférában van, ahol már napi 9 órát kell dolgozni | Magyar Hang

Péntektől lép életbe az új kormányzati igazgatásról szóló jogszabály.

Az elégedetlenek között túlsúlyban vannak a kormányhivatali dolgozók. Taskovics István szerint ugyanis ezek a dolgozók most egyetlen fillér béremelést sem kaptak, nekik 2017. január elsejétől emelték a fizetésüket. Óriási csúsztatás volt tehát, amikor a kormány tagjai és a kormánymédia is azt hangoztatta hónapokon keresztül, hogy az új igazgatási törvény hatálya alá kerülők mindegyike több pénzre számíthat.