Béremelést kértek, borravalót kaptak a tanárok

Béremelést kértek, borravalót kaptak a tanárok

Tanítónő beszél a diákokhoz a Zelk Zoltán Angol és Német Kéttannyelvű Általános Iskola 1.b osztályában Nyíregyházán a tanévnyitó napján, 2021. szeptember 1-jén. (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Fotó: Balázs Attila

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az eddigi 10 százalékos szakmai bérpótlék helyett 20 százalékot kapnak a pedagógusok 2022-től – idézi a Portfólió.hu a kormány csütörtöki Magyar Közlönyben megjelentetett döntését.

A rendelet előzménye, hogy a pedagógus szakszervezetek sztrájktárgyalásokat folytatnak a kormánnyal, de nem sikerült megállapodniuk. A tanárok érdemi bérrendezést, a 6 éve befagyasztott bértábla fizetéseinek emelését, illetve a fizetésük mindenkori minimálbérhez való igazítását kérték, azonban a kabinet nem hajlott erre.

A pótlékemeléssel az Orbán-kabinet nem változtatott a pedagógusok bértábláján: a fizetésük továbbra is a minimálbér 2014-es összegéhez van kötve, és az a fix tétel hét éve nem változott.

Mivel a minimálbér és a bérminimum 20 százalékkal nő jövőre, a friss rendelet alapján a tanárok csak fele akkora emelésre számíthatnak jövőre, mint amennyivel nőnek a legkisebb bérek. Minden bizonnyal a kormányzat azért sem hajlott a minimálbérhez való igazításhoz, mert akkor nagyobb emelést kellett volna adnia; ezért sem a pedagógusok alapbérét növelik, csupán a bérpótlékot.

Így továbbra is nagyon sok tanár alapilletménye lesz a garantált bérminimum alatt (szakmunkás minimálbér), amit így ki kell egészítenie a kormánynak.

A bérpótlék-emelés régóta ismert és a pedagógus szakma által visszautasított kormányzati szándék: a témában a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is országos felmérést tartott, a megkérdezett tanárok közel elsöprő többsége (a két felmérés alapján 86 és 97 százaléka) kevésnek tartotta a kormány ajánlatát, nagy többségük pedig legalább 50 százalékos béremeléssel lenne inkább elégedett.

Orbán Viktor viszont elégedett saját döntésével, az emelés hírét szerdán Facebook-oldalán is megosztotta, az ismert propagandaszöveg kíséretében: „Magyarország előre megy, nem hátra”.