Bérfeszültségtől tart az egészségügyi szakszervezet, ha csak az orvosok fizetését emelik jelentősen

Bérfeszültségtől tart az egészségügyi szakszervezet, ha csak az orvosok fizetését emelik jelentősen

Ápolók dolgoznak egy koronavírussal fertőzött beteg mellett a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház COVID részlegén, az intenzív osztályon 2020. április 24-én (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az orvosokéval arányos bérrendezést kér a többi egészségügyi dolgozónak is a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ).

Soha korábban nem látott méretű orvosi béremelés lesz – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szombaton, miután egyeztetetett a Magyar Orvosi Kamarával. A miniszterelnök ennek részleteiről vasárnap már úgy fogalmazott, a költségvetésből dupla annyi pénzt fognak az orvosbérekre szánni, „lehet mondani a duplázódást”, de nincs egységes szám. Vagyis nem minden orvost érint majd azonos módon a változtatás, „van, aki jobban, van, aki kevésbé jobban jár majd”.

A bejelentésre vasárnap a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) is reagált. Mint írták közösségi oldalukon, a kormányfő arról is beszélt, az orvosoktól és az ápolónőktől is emberfeletti munkára lesz szükség ahhoz, hogy minden megfertőződött embert meg tudjanak gyógyítani. Leszögezték: üdvözlik az orvosok és az egészségügyi dolgozók munkáját elismerő szavakat, és az orvosokat érintő béremelési intézkedéseket. – A meghirdetett orvosbér emelés azonban – ha az nem jár együtt a többi egészségügyi dolgozó bérrendezésével – komoly bérfeszültséget generál, mert sokan csak jóval mérsékeltebb, vagy semmilyen béremelést nem kaptak, illetve fognak kapni – írták.

https://www.facebook.com/fesz.eu/posts/3290910404357952?__cft__[0]=AZVTZVNCOJ1KoDMjGiY4aEUeSvQDxZfniDelfFHT87PeE0bGqYB9xwVB4zLcp2dOx817pCZs-RvlkkVzU-XiQCnaK_4GxopybgoJmEh4U1cwKccUj9HYTividbFzHz5d47gBq8ctvbB3hkbj57ydXakxRRIajuT0mxomAxlBzMG2w7dOjcC29oTQdtykyP_pY1g&__tn__=%2CO%2CP-R

Ezért kérik, hogy a szakdolgozók és a többi közfinanszírozott egészségügyi dolgozó részére 2021 elején az orvosok béremelésével arányos béremelésre kerüljön sor, ugyanis szerintük a szakdolgozók hiánya ma már feszítőbb, mint az orvosoké. Kiemelték, tudományos kutatások igazolják, hogy a halálozási ráták a legszorosabb kapcsolatot az őket ápoló szakdolgozók hiányával mutatják, különösen igaz ez az intenzív ellátásban. Ha az egy betegre jutó ápoló létszám kisebb, mint 2,5, azzal arányosan nő a halálozások száma, „ennek különösen nagy jelentősége van, most a járvány idején”.

A szakszervezet szerint a szakdolgozók bérei olyan alacsony szintről indultak, hogy az eddig megvalósult béremelésekkel csak a szakmai bérminimumokat elérő induló bérekhez lehetett eljutni, így a szakma elhagyása folytatódik. – Az eddig beígért szakdolgozói béremelésekkel nem lehet elérni a képzett munkavállalók megtartását, s különösen leértékeltnek érzik magukat most, az orvosok számára eldöntött béremelések fényében – írták kérve, hogy a 2022-re tervezett szakdolgozói béremelés 2021-re hozzák előre. Arra is ígéretet tettek, hogy az orvosi béremelések pontos számainak és ütemezésének fényében szervezetük a közfinanszírozott szakdolgozókra vonatkozó arányos béremelési javaslatot is küld majd a kormányfőnek.

Arról, hogy hány orvos és szakdolgozó jut az intenzív osztályokra a lélegeztetőgépek mellé, itt írt korábban a Magyar Hang.