Berobbant a járvány Romániában: csaknem négyezer új fertőzött, 96 halott

Berobbant a járvány Romániában: csaknem négyezer új fertőzött, 96 halott

Az Egy nap a háttérkórházban című dokumentumfilm egyik jelenete

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hétfőn kezdődött az iskola – jelenléti oktatásban – Romániában, és kedden már egészen nyugtalanító számok érkeztek a járványhelyzetről. Tegnap óta 3 929 új koronavírusos megbetegedést igazoltak (összesen 47 ezer tesztből, amelyből 18 ezer körüli a PCR), és ami még súlyosabb: az elmúlt 24 órában 96 ember hunyt el a fertőzéssel összefüggésbe hozható módon.

A romániai operatív törzs, vagyis a Stratégiai Kommunikációs Csoport közlése szerint a csaknem száz áldozat közül egy 20 és 29 év közötti, kettő a 30 és 39 közötti korosztályhoz tartozott, hat 40 és 49 év közötti, öt 50 és 59 év közötti, huszonkilenc 60 és 69 év közötti, huszonkilenc 70 és 79 év közötti volt, míg huszonnégynek az életkora meghaladta a 80 évet. Nyolcvannyolcan közülük más betegségben is szenvedtek. A Transindex szerint 675-en vannak intenzív osztályon, közülük tízen kiskorúak.

Más Magyarországgal szomszédos országokban is romlik a járványhelyzet. Az MTI kedden arról írt, Szlovéniában minden negyedik vírusteszt pozitív eredmény hozott, de Szerbiában is egyre aggasztóbb a járványhelyzet, a kórházak vezetői egyre több betegről számolnak be.