Beroskadnak a falvak a pluszfeladatok súlya alatt, Orbánék meg nézik

Beroskadnak a falvak a pluszfeladatok súlya alatt, Orbánék meg nézik

Tökfalu végén kurta kocsma (Fotó: Tompos Ádám)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A legnagyobb hazai önkormányzati szövetség április végén felmérést végzett tagjai körében, aminek eredménye azt mutatja, a városok és falvak majdnem 64 százaléka likviditási gondokkal küzd azután, hogy a kormány – a járvány miatti válság kezelésre hivatkozva – elvonta a gépjárműadó eddig helyben maradó 40 százalékát – írja a Népszava.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke, Schmidt Jenő szerint a helyhatóságok sorra lépnek hátra az olyan önként vállalt feladataikból, mint például a civil szervezetek vagy a helyi sport támogatása, tömegrendezvények szervezése. Van, ahol emiatt csak az alapbért fizetik ki az alkalmazottaknak, a nem kötelező pótlékokat már nem. Schmidt Jenő azonban úgy látja, ezek a lépések nem hoznak érdemi megtakarítást, őszre sok település kerül bajba, mert a kormány a védekezési alapba terelte ezt a bevételt.

Gémesi György: Jóval több a politikai döntés, mint a szakmai | Magyar Hang

A TÖOSZ honlapján elérhető felmérés adatai szerint szerint minél kisebb egy település, annál rosszabbul járt. Egy ezer fő alatti községben csak néhány százezer, legfeljebb egymillió forintról lehet beszélni, míg egy tízezres városnál már 50 milliós tételről, sőt például Zuglóban 500 millióról.

Azt változatlanul nem tudni – erősítette meg Schmidt Jenő, hogy valaha kapnak-e ellentételezést az államtól a járvány miatt megnövekedett kiadásaikra, de minden tételt és számlát fel kell tölteniük egy elektronikus rendszerbe, s abban reménykednek, a költések egy részét a végelszámolásnál visszakaphatják.