Besokalltak a bírók Kövér ünnepi beszédétől

Besokalltak a bírók Kövér ünnepi beszédétől

Kövér László, az Országgyűlés elnöke (j) és Darák Péter, a Kúria elnöke kezet fog a magyar bírói függetlenséget garantáló törvény elfogadásának 150. évfordulója alkalmából tartott konferencián az Országházban 2019. április 24-én. (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyílt levélben utasítja vissza Kövér Lászlónak a bírói függetlenség korlátaival kapcsolatban vallott gondolatait a Magyar Bírói Egyesület. Az Országgyűlés elnöke bő egy héttel ezelőtt, a bírói függetlenséget deklaráló 1869. évi IV. törvénycikk elfogadásának 150. évfordulóján, a Parlamentben tartott ünnepségen mondott beszédet. Mint fogalmazott, az európai államok függetlenségét valamiféle természettagadó liberális erő fenyegeti agresszíven, ezért is különösen aktuális, hogy a bírák védjék meg az államot.

„150 esztendővel ezelőtt az volt a kérdés, hogy a magyar állam akarja-e biztosítani a bírák függetlenségét. A jövőre nézve a kérdés az, hogy a magyar bírák a maguk részéről akarják-e biztosítani az állam függetlenségét. Önök, tehát a bírák mindig csak annyira lehetnek függetlenek, amennyire a magyar állam is az. Korunk jogászainak és politikusaink változatlanul maguknak kell eldönteniük, hogy milyen értékek védelmére kelnek, kinek az oldalára állnak: az államot védők és építők, vagy az államot támadók és rombolók oldalára” - hangzott el Kövér László beszédében.

A Magyar Bírói Egyesület honlapján közzétett nyílt levél minderre válaszul leszögezi: Kövér László az ünnepet használta ki arra, hogy megfogalmazza a bírói karral szemben támasztott politikai elvárást.

„A bírói kar – kivéve, amikor a hatalom önkénye ezt megakadályozta – mindig őrizte és óvta is ezt az értéket. (...) Minket, bírákat csak az Alaptörvény, a törvényeink, az eskünk, a lelkiismeretünk köt, míg szervezetileg függetlenek vagyunk minden más hatalmi ágtól. Annak ellenére, hogy a bírói kar többször szenvedett el kritikákat, munkánkkal ellátjuk törvényi kötelességeinket, betöltjük a bírói hatalmi ág funkcióját, segítjük társadalmunkat, gazdaságunkat. Ennek során valóban nem vagyunk függetlenek a társadalmi viszonyoktól, mert munkánk során a demokratikus keretek között, a választópolgárok felhatalmazásával létrejött Országgyűlés által alkotott jogszabályokkal ítélkezünk"

– olvasható az érdekvédelmi szervezet levelében, amely kitér arra is: semmilyen ideológiai színezetű támadást, semmilyen burkolt vagy nyílt befolyásolást, de az ilyen tartalmú gondolatokat sem fogadnak el, és határozottan visszautasítanak.