Beszélt Vlagyimir Putyinnal Orbán Viktor

Beszélt Vlagyimir Putyinnal Orbán Viktor

Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Olaf Scholz német kancellár tárgyal a moszkvai Kremlben 2022. február 15-én. (MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Mihail Klimentyev)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Telefonon beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Orbán Viktor miniszterelnök szerdán, mégpedig „elég hosszan” – ezt a kormányfő nemzetközi sajtótájékoztatóján jelentette be. Mint kiderült, Putyin hívta a magyar kormányfőt.

Orbán Viktor elmondása szerint azt javasolta az orosz elnöknek, hogy azonnal hirdessen ki tűzszünetet. Tudja, hogy „ez nem megy magától”, ezért azt is javasolta, hogy Vlagyimir Putyin, az ukrán elnök, a francia elnök és a német kancellár Budapesten tartson egy tanácskozást, amelynek egyetlen célja legyen: nem a béke elrendezésének témája, mert az hosszabb folyamat, hanem egy azonnali tűszünetről szóló megállapodás.

A miniszterelnök beszámolója szerint „a válasz pozitív volt, de az orosz elnök azt mondta, hogy ennek feltételei vannak”. Azokról pedig már neki kell megállapodnia Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Orbán Viktort kérdezték arról is, hogy mi történik, ha valóban rubelben kell majd fizetni az orosz gázért és olajért. Erre csak annyit mondott, hogy nem okoz semmilyen nehézséget a rubelben fizetés.

Arra a felvetésre, hogy ebben a háborúban kit nevezne agresszornak, úgy fogalmazott: ez egy háború, amit az oroszok indítottak, egy agresszió – ez az európai álláspont és így a magyar is. Azt is hozzátette, hogy minden atrocitást ki kell vizsgálni, „hiába élünk egy ilyen tömegmanipulációs korszakban, amikor az ember már nem is tudja pontosan, hogy hihet-e a saját szemének”. Azt ugyanakkor kiemelte, hogy a civileket meg védeni.