Betarthatatlan fideszes ígéret

Betarthatatlan fideszes ígéret

A Bajza József Általános Iskola, amelynek területén felépült a sportcsarnok (Fotó: Google Street View)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hemzseg a furcsaságoktól egy beruházás, ami még a fideszes kerületvezetés idején valósult meg Újpesten – értesült a Magyar Hang.

Az ügy eredője egy tornaterem, amely a Bajza József Általános Iskola területén épült fel az elmúlt években. A beruházáshoz a Megyer Tigrisek Kosárlabda Klub létrehozott egy projektcéget – a Hárompontos Sport Szolgáltató Kft.-t –, amelynek élére Tóth Sándor került. Nem is akárhogy, hanem az akkor még a fideszes Wintermantel Zsolt által vezetett önkormányzat kérésére. Tóth a kormánypárti kerületvezetés idején két önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságnak – az Újpesti Sajtó Kft.-nek és az Újpesti Vagyonőr Kft.-nek – is az ügyvezetője volt.

A tornacsarnok felépítésére először közbeszerzést írtak ki, majd az akkor még fideszes önkormányzat – úgy tudjuk, egy közbeszerzési tanácsadói nyilatkozatra hivatkozva – azt visszavonatta. Ezt azzal indokolták, hogy ennél a beruházásnál nincs is szükség a közbeszerzésre. Végül egy nyílt meghívásos pályázatra három ajánlat érkezett, a munkát pedig a Sáma Hungary és a Green Cool Kft. konzorciuma nyerte el. (Előbbi cég a honlapján feltüntetettek szerint dolgozott – egyebek mellett – a folyamatosan dráguló, végül 190 milliárdból felépült Puskás-stadion fűtési-hűtési munkálatain és a gépészeti feladatokat végezte az Országgyűlés Hivatalában is.)

A beruházás több mint 200 millió forintnyi taopénzből valósult meg, ehhez még az önkormányzat több részletben összesen 320 millió forintot biztosított. Meglepő módon a szerződésbe 120 millió forint visszatérítendő támogatásként került bele, a sportklub ugyanakkor – az általunk megismert dokumentumok szerint – azt állítja, hogy ők szóbeli ígéretet kaptak rá, hogy azt nem kell visszafizetniük. Először nem is akarták aláírni a papírokat, végül azért tették meg, mert az akkori ígéreteket elfogadva úgy érezték, hogy a pénzt támogatásnak vehetik, hiába szerepel más a papírokban.

A Megyeri Tigrisek a Magyar Hanggal most is azt közölte, hogy ez a pénz az önkormányzatnál a támogatási soron szerepel, ebből az derül ki, hogy továbbra is úgy tekintenek rá, mint amit nekik nem kell törleszteniük a hivatal felé. Máshogy gondolja ezt Újpest, ők ugyanis a szerződés alapján visszakövetelik a pénzt. Eredetileg tavaly december 20-áig kellett volna megkapniuk, azóta többször is kitolták a határidőt, a legújabb idén nyár. Az azonban kérdéses, hogy miután a sportklub az összeget támogatásként kezeli, vissza tudják, vagy vissza fogják-e fizetni.

Az is kérdés, hogy pontosan kié az épület. Habár a szerződés szerint az önkormányzat tulajdona, a kosárlabda klub projektcégének könyveiben is szerepel. Információink szerint Újpest vezetése már kezdeményezte, hogy ezt rendezzék, a tornaterem tulajdonjoga az önkormányzatnál szerepeljen a papírokban is. A Megyeri Tigrisek tájékoztatása szerint a tao elszámolása miatt kellett az épületet a projektcég könyveiben aktiválni és jelenleg is zajlik átadása az újpesti önkormányzatnak. A hivatal ugyanakkor nem tud arról, hogy ez a folyamat már valóban megindult volna.

A kosárlabdaklub által létrehozott projektcéget egyébként már nem Tóth Sándor vezeti. lemondott posztjáról, miután tavaly októberben az ellenzék jelöltje, a momentumos Déri Tibor nyerte el a polgármesterséget.

A Megyeri Tigrisek lapunkkal azt is közölte, hogy ők politikailag független sportegyesület, és elhatárolódnak mindentől, amely a klubot „hadszíntérként használja fel politikai csatározásokhoz”.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/20. számában jelent meg május 15-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, vagy digitálisan! És, hogy miről olvashat még a 20. számban? Itt megnézheti!