Betiltaná a rituális állatvágásokat a Mi Hazánk

Betiltaná a rituális állatvágásokat a Mi Hazánk

Képünk csak illusztráció. Marha (Fotó: Screenroad / Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A rituális állatvágások betiltását kezdeményezi a közeljövőben a Mi Hazánk Mozgalom egyik parlamenti képviselője. Hétfői sajtótájékoztatóján az MTI beszámolója szerint Szabadi István azzal érvelt, hogy sem a kóser, sem a halal vágás előtt nem kábítják el az állatokat, amivel indokolatlanul okoznak nekik felesleges szenvedést.

Mint kifejtette, a közeljövőben benyújtandó kezdeményezése illeszkedik az európai szabályozáshoz és joggyakorlathoz, hiszen több államban – így Belgiumban, Dániában, Norvégiában, Svájcban, Svédországban és Szlovéniában – is érvényben van hasonló korlátozás. Emellett európai bírósági gyakorlat is rendelkezik arról, hogy a rituális vágások tilalmazása nem jelenti a vallásszabadsághoz való jog megsértését.

Csott Károly, a Mi Hazánk állatvédelmi kabinetjének elnöke a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy pártjuk alapítása óta tesz a környezet- és az álaltvédelemért, elítélik az állatkínzást és letöltendő börtönbüntetést követelnek az ezt elkövetőknek. – A haszonállatok levágása csakis méltón, kíméletesen, az állatnak a lehető legkevesebb fájdalmat és szenvedést okozva történhet – fogalmazott a politikus.

A téma folyamatosan napirenden van az uniós színtéren is. Az Euronews beszámolója szerint nemrég az EU vezető tisztviselői meghívták a zsidó és muzulmán közösségek vezetőit, hogy megvitassák a hústermelés, pontosabban a rituális kóser és a halal vágások kérdését, amit egyes meghívottak a vallásszabadság biztosítása felé tett előrelépésként jellemeztek. Az európai zsidó közösségekben ugyanis feszültséget keltett az Európai Bíróság 2020-as ítélete, miszerint az Európai Unió tagállamai megtilthatják a kóser vágást.