Bezárhatják a volt Kertészeti Egyetem Villányi úti campusát

Bezárhatják a volt Kertészeti Egyetem Villányi úti campusát

A Budapesti Corvinus Egyetem budai campusának K épülete – a Szent István Egyetem része – a Budai Arborétum területén, amely elsősorban a kertészeti felsőoktatásnak nyújt segítséget (Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

2025-ig el kell hagyniuk a Villányi úti épületeiket a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetemhez (MATE) csatolt egykori Kertészeti Egyetem karainak – írja a Magyar Narancs. A hetilap hírportáljának információi szerint a Villányi úton működő kertészeti, élelmiszeripari és tájépítészeti képzések Gödöllőn kapnak majd helyet, a budai karok vezetőitől már érdeklődtek, hogy mekkora helyigényük lenne a költözésnél.

A volt Kertészeti Egyetemhez 8,5 hektáros terület tartozik a Gellérthegy lábánál, amelynek része a 3 hektáron elterülő Budai Arborétum is. Éppen ezért nagyon értékes ingatlanok szabadulnának fel akkor, ha az itt már az 1960-as évek óta működő egyetemi képzéseket Gödöllőre költöztetnék.

A Magyar Narancs a költözéssel kapcsolatban kereste a MATE rektorát és a Budai Campus főigazgatóját, de nem érkezett válasz.

A magyar felsőoktatásban ritka gazdag hagyománnyal rendelkező Budai Campust 1853-ban alapította Haszonkertészeket Képző Gyakorlati Tanintézetként Entz Ferenc, a szabadságharc orvosa. Elméleti és gyakorlati oktatást is adó iskolájának központi gondolata az volt, hogy a kertészeti növények termesztése csak akkor lehet sikeres, ha a szakemberek tudása megbízható, elméleti természettudományos alapokon áll.

Az 1968 óta működő Kertészeti Egyetemet 2000-ben először a gödöllői Szent István Egyetemhez (SzIE), majd a Budapesti Corvinus Egyetemhez csatolták, hogy aztán 2016-ban ismét a SzIE részévé tegyék. A budai karok aztán a gödöllői egyetemmel, és más agrárképzésekkel együtt váltak a kormány által létrehozott agrár szuperegyetem, a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem részévé, amelynek kuratóriumában Csányi Sándor és Lázár János is helyet kapott.

Fizessen elő a Magyar Hangra!

Ki lesz a nyerő? – Magyar Hang-ajánló

Támogasson minket!

Keresés

Csatlakozzon hozzánk Patreonon

Árnyék podcast – Bántalmaz a kormányom