Bezárja szolnoki üzemét a Bige Holding

Bezárja szolnoki üzemét a Bige Holding

A Péti Nitrogénművek lehet a következő áldozat a tulajdonos Bige László szerint (Fotó: Wikipédia/Civertan)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hosszas hatósági vegzatúra után bezárja kapuit a Bige Holding szolnoki műtrágyagyára. Kétszázötven ember kerül utcára, az ügy hátterében Csányi Sándor milliárdost sejtik.

Egyesek hatósági segédlettel, ingyen szeretnék megszerezni a vagyonomat - véli Bige Lászó nagyvállalkozó, aki nem alkuszik, így inkább bezárja nagy múltú szolnoki vegyigyárát.

A nagyvállalkozó a Népszabának nyilatkozva elmondta: a végkielégítések kifizetésével napokon belül megkezdik a szolnoki Bige Holding – az egykori szolnoki Tiszamenti Vegyiművek – dolgozói elbocsátását. A kiváltó ok a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság május 31-i határozata, amiben bizonyos, a kénsavgyárukban tapasztalt rendellenességekre hivatkozva megtiltották az üzem működését.

A napilap által is megszerzett hatósági dokumentum az úgynevezett óleumtorony szigetelése és betonszarkofágja sérüléseinek megszüntetését, bizonyos tartályok műszaki hibáinak feltárását és kijavítását, a tárolt veszélyes anyag mennyiségének a megengedett szint negyede alá csökkentését és minderről biztonsági jelentés készítését írja elő.

Bige László a határozat megállapításait egészében szabálytalannak és végrehajthatatlannak tartja. A legkirívóbb ellentmondás – amire a Bige Holding június 4-i válaszlevele is rávilágít -, hogy a felsorolt hiányosságok elhárítása szintén veszélyes üzem, amit ugyanakkor a határozat tilt. A veszélyes anyagok szintcsökkentése nemcsak hogy ellehetetlenítené a termelést, de – a tilalom miatt - egyenesen bűncselekmény, az erre utasítás pedig szerinte felbujtás.

Újra célkeresztben Bige László, a műtrágyakirály | Magyar Hang

Rájár a rúd az utóbbi időben az ötödik leggazdagabb magyarra: tavaly novemberben környezetszennyezés gyanúja miatt szállták meg a hatóságok a Csányi Sándor konkurenseként számon tartott Bige László szolnoki műtrágyagyárát, most pedig lényegében törvény készül ellene.

A többi felhánytorgatott hiányosság szakértőik szerint a legkevésbé sem csökkentette a biztonságot, azok normál karbantartással orvosolhatók. E munkálatok a tilalomig zajlottak is. Mi több: a hatóság kifejezett élet- és robbanásveszélyes helyzetet teremtett azzal, hogy a tiltás a már kiszerelt, kamionokra pakolt késztermékek kiszállítására is vonatkozott.

Mindezért a vállalkozó nem lát más kiutat, mint a nyereséges gyár mielőbbi bezárását, az összes – dolgozói, beszállítói, banki – tartozás azonnali kifizetését. Ugyanakkor maga és vezetőtársai is értetlenül állnak a kialakult helyzet előtt, és elsősorban az állandó alvállalkozóikkal együtt 250 dolgozó, valamint a magyar ipar szempontjából rendkívül sajnálják, hogy ilyen lépésekre kényszerülnek.

Bár Bige továbbra sem nevezi meg, hogy ki vagy mely körök akarják megszerezni ingyen a vagyonát, azt feltételezi, hogy nem a Bige Holding lesz az egyetlen támadási felület ellene. A lapnak azt mondta, hasonló hatósági támadásokra a jövőben is számít. A következő célpont a kisebb szolnoki egység mellett a központi, Pétfürdőn található műtrágyagyár, ami egyszersmind a legértékesebb vagyoneleme.

A támadások hátterében sokan Csányi Sándor OTP-vezért sejtik, aki korábban jó kapcsolatot ápolt Bigével, mostanra azonban vetélytársak lettek a műtrágya-piacon. A Népszava megkereste az OTP sajtóosztályán annyit reagáltak, Csányi Sándor nem foglalkozik a témával.

Bige László szolnoki gyárát először tavaly novemberben szállta meg több száz rendőr és katasztrófavédő. A rendőrség akkor azt közölte: a hulladékgazdálkodási törvény megsértése és más bűncselekmények miatt nyomoznak. Azóta is folyamatosan vizsgálták a céget. A rendőrök 9-szer, a katasztrófavédők 12-szer voltak kint fél év alatt. Bige László május végén két napot őrizetben is töltött. A támadások hátterében sokan Csányi Sándor OTP-vezért sejtik, aki korábban jó kapcsolatot ápolt Bigével, mostanra azonban vetélytársak lettek a műtrágya-piacon. A Népszava megkereste az OTP sajtóosztályán annyit reagáltak, Csányi Sándor nem foglalkozik a témával.