Bicske fideszes polgármestere még nem tudja, lesz-e tűzijáték

Bicske fideszes polgármestere még nem tudja, lesz-e tűzijáték

Bálint Istvánné, Bicske fideszes polgármestere és Orbán Viktor miniszterelnök (Fotó: Bálint Istvánné Facebook-oldala, Magyar Hang-montázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyre több települési önkormányzat mondja le az augusztus 20-i tűzijáték megtartását. A helyhatóságok által leggyakrabban hangoztatott indok a színes durrantgatás sztornózására a rezsi árának drasztikus kormányzati emelése, a katás vállalkozók ellehetetlenítése, illetve a helyhatóságok általános pénzügyi nehézségei. A tűzijáték költségeinek megspórolása mellett érvelő legtöbb településvezető úgy nyilatkozott, hogy inkább városuk bajba került polgárait támogatják az így megmaradó összegből.

Korábban már többek között Siófok, Salgótarján, Szentes, Pécs, Ózd, Érd és Székesfehérvár jelentette be, hogy náluk nem lesz idén augusztus 20-án tűzijáték. Ugyanezt szeretné egyébként Karácsony Gergely is, de neki nincs ebbe beleszólási lehetősége, hiszen a fővárosi programokat az állam szervezi. A kormány pedig korábban azt közölte, hogy az államalapítás ünnepén Európa legnagyobb tűzijátékát tekinthetik majd meg az érdeklődők.

Szép számmal döntöttek fideszes vezetésű önkormányzatok is az augusztus 20-i tűzijáték lemondása mellett. Így tesz a Cser-Palkovics András vezette Székesfehérvár is. Igaz, a Fejér megyei székhelyen már tavaly és tavalyelőtt sem volt ilyen látványosság, utoljára a 2019-es év Szent István ünnepén tartottak tűzijátékot, ugyanebben az évben a fehérváriak megszavazták, hogy többet ne szervezzen ilyen eseményt a város.

Lapunk érdeklődésére a Dézsi Csaba András fideszes politikus által vezetett győri önkormányzat is úgy nyilatkozott, hogy ők sem tartanak, igaz ők más ok miatt, mint Székesfehérvárott. Dézsi ugyanis polgármestersége legelején bejelentette, hogy Győrben nem lesz tűzijáték. „Tette ezt azért, mert óvja és védi az állatokat” - közölte a Magyar Hanggal a nyugat-dunántúli nagyváros önkormányzatának kommunikációs vezetője.

Ugyan alig egy hónap van hátra Szent István napjáig, a szintén fideszes vezetésű Bicskén még nem tudják, hogy megtartják-e az idei tűzijátékot. Kioktató és egyúttal zavaros stílusban megfogalmazott válaszában Bálint Istvánné, a Fejér megyei város polgármestere úgy fogalmazott, hogy fontolóra vették a tűzijáték megszervezését: „Bicskei Önkormányzat elnevezésű települési önkormányzat nem létezik. Bicske Város Önkormányzata a koronavírus okozta járvány megfékezése, a környezetvédelem és az állatvédelem prioritások mentén fogja meghozni döntését a tárgyban, figyelembe véve a koronavírus fertőzöttek számát (jelenleg emelkedő a tendencia), a légkörbe kibocsátandó égéstermékek hatásait, a háziállatokra esetlegesen negatívan ható fény- és hanghatásokat.”

Azt firtató kérdésünkre, hogy amennyiben megtartják a színes durrogtatást Bicskén, úgy mennyibe fog ez kerülni a város adófizetőinek, azt válaszolta Bálintné, hogy a tűzijáték szolgáltatást nyújtó gazdasági szereplővel is kizárólag az operatív gazdálkodást meghatározó szabályzók mentén, a racionális közpénzfelhasználást szem előtt tartva kötnek szerződést.

Arra is rákérdeztünk, mikor várható végleges döntés a tűzijáték kapcsán, erre azt a nem túl meglepő, értelemszerű választ kapta lapunk és olvasóink, hogy „2022.08.20. napját megelőzően”. A kormánypárti polgármester azt is fontosnak tartotta kiemelni levelében, hogy „a tűzijátékot is Magyarországon élő és dolgozó emberek, vállalkozások szolgáltatják” és hogy „lehet, hogy köztük is van »Katás«”, érzékeltette Bálint Istvánné, hogy a tűzijáték megtartása is lehet egyfajta támogatása a katás vállalkozóknak.