Bicske fideszes polgármestere szerint veszélyhelyzet alatt „nem létezik” a képviselők munkája

Bicske fideszes polgármestere szerint veszélyhelyzet alatt „nem létezik” a képviselők munkája

Bicske-alsó vasútállomás. Fotó: Gulyás Balázs / Magyar Hang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két gyanús cég és Bicske Város Önkormányzata között létrejött szerződések megismerésére nyújtottam be adatigénylést a polgármesternek – írja Facebook-bejegyzésében Molnár Dániel, a bicskei képviselő-testület tagja. – Eltelt a harminc napos válaszadási határidő, ezért egy emlékeztető levelet írtam. A koronavírus-járvány elleni védekezésre való tekintettel el tudtam volna fogadni, hogy több időt vesz igénybe az adatszolgáltatás, ezért csak azt kértem, hogy pótolja az elmaradt tájékoztatást – folytatja a Momentum színeiben a képviselői székbe került politikus.

A válaszlevél ezúttal gyorsan meg is érkezett, de nem a várt tartalommal. Bálint Istvánné - akit a kormánypárt színeiben választottak polgármesterré ősszel - megtagadta az információ kiadását a következő magyarázattal: „A képviselő-testület a veszélyhelyzet alatt nem tarthat ülést, ezért Önnek, mint a képviselő-testület tagjának Mötv. 32. § (2) bekezdés f) pontja szerinti képviselői munkája nem létezik, ezért ahhoz szükséges tájékoztatást sem tudok adni.”

Molnár Dániel le is vonja a következtetést: „Tehát a polgármester asszony szerint a veszélyhelyzet alatt a képviselői munkám nem létezik. Hiába nyertem képviselői mandátumot a választópolgárok felhatalmazásával, a polgármester felülbírálja az októberi választás eredményeit. A polgármester értelmezése alapján ez abból következik, hogy testületi ülés nem hívható össze a különleges jogrend miatt, így a képviselői munkám sem létezik. Bízom benne, hogy ez nem azt jelenti, hogy a polgármester szerint a képviselői munka csak a testületi ülésen való részvételből és szavazásból áll.”

Molnár a bejegyzésben azt is megjegyzi, hogy a polgármester által idézett jogszabályhely, Mötv 32.§ (2) bekezdés f) pontja nem arról szól, amire a város vezetője hivatkozik. Az ugyanis a következőképpen szól: „Az önkormányzati képviselő a polgármestertől igényelheti a képviselői munkájához szükséges tájékoztatást. Közérdekű ügyben kezdeményezheti a polgármester intézkedését, amelyre annak harminc napon belül érdemi választ kell adni. ”

Egy szó sincs a testületi ülésekről – teszi hozzá a politikus, majd így folytatja. – Továbbra is várom a kikért adatokat és szerződéseket, és kérem a polgármester asszonyt, hogy fogadja el a választópolgárok döntését, miszerint engem azért is támogattak, hogy átláthatóbban működjön az önkormányzat.Egyébként ez ugyanaz az adatigénylés, amiért a jegyző 140 ezer forintot kért tőlem, és amiről a Bicskei Szó már írt – zárja a bejegyzést Molnár.

https://www.facebook.com/molnardaniel.momentum/photos/a.557208011311475/1133936040305333/?type=3&theater