Bige László: „Budai Gyula szedjen Cavintont, vagy valami agyfényesítőt”

Bige László: „Budai Gyula szedjen Cavintont, vagy valami agyfényesítőt”

Bige László és Buda Gyula. Magyar Hang-montázs.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

El akart kerülni egy feljelentést és ezért a Fidesz támogatását is felajánlotta egy találkozójukon – ezt állítja a fideszes Budai Gyula Bige Lászlóról. A nagyvállalkozó ugyanakkor a Magyar Hangnak azt mondta, hogy a kormánypárti képviselővel csak egyszer találkoztak, egy parlamenti vizsgálóbizottságban és nem igaz, amit mond.

Szokatlan helyen – a Szülői Hang nevű, a közoktatásban tanuló gyerekek szüleit összefogó közösség Facebook-oldalán – írt meglepő dolgokat a fideszes Budai Gyula. A közösségi oldalon ugyanis még kedden este megosztották Bige László nyílt levelét (amit az őt kartellezéssel vádoló Nagy István agrárminiszternek címzett), amelyhez Budai Gyula is hozzászólt.

A kormánypárti képviselő azt írta, hogy 2012-ben Bige László megkereste őt, találkoztak is. Ezen a találkozón Budai állítása szerint a nagyvállalkozó arra kérte, hogy ne tegyen büntetőfeljelentést a máig Bige tulajdonában lévő pétfürdői Nitrogénművek Zrt-nek adott 10 milliárdos állami támogatás ügyében. Mint a fideszes képviselő fogalmazott, „Cserében azt ígérte, hogy támogatná a Fideszt !”.

Azt azonban a fideszes politikus már nem árulta el, hogy pontosan miben maradtak, ahogyan azt sem részletezte, hogy milyen feljelentésről lehet szó. Márpedig ez azért is lenne érdekes, hiszen ő már tett feljelentést, csak éppen egy évvel korábban. Budai Gyula ugyanis a második Orbán-kabinet elszámoltatási és korrupció-ellenes kormánybiztosaként 2011. júniusában feljelentetéssel élt a péti Nitrogénműveknek nyújtott 2008-as állami hitelgarancia és kezességvállalás miatt. 2008-ban, Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idején ugyanis a magyar állam készfizető garanciát vállalt a Nitrogénművek 50 millió eurónyi, továbbá 10 milliárd forintnyi hitelének felvételéhez. Azt, hogy az állam milyen garanciákkal rendelkezik, ha a cég csődbe megy, egy 2008. decemberi kormányhatározat rögzítette, amelyet azonban egy hónappal később úgy módosítottak, hogy a korábban felsorolt biztosítékok – így például a Nitrogénművek ingatlanvagyona és részvényeinek 76 százaléka – közül egy sem szerepelt benne. A feljelentés célpontja egyébként nem Bige László, hanem a kormányhatározat előterjesztői, Gráf József akkori agrárminiszter, Veres János volt pénzügyminiszter és Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök voltak.

Az Európai Unió is vizsgálatot rendelt el Magyarországgal szemben a hitelfelvétel miatt, amely később hazánk elmarasztalásával zárult.

2011 szeptemberében maga Budai Gyula a saját legnagyobb sikerének nevezte, hogy a péti Nitrogénművek teljes egészében előtörlesztette az állam felé fennálló, jogszabály alapján, illetve egyedileg nyújtott, állami készfizető kezességgel biztosított hiteleit, összesen több mint 23 milliárd forintot.

A Magyar Hang elérte Bige Lászlót, aki azt javasolta Budai Gyulának, hogy „szedjen Cavintont, vagy valami agyfényesítőt, mert rossz a memóriája, ami az idő múltával persze érthető”. A vállalkozó ugyanis azt állítja, soha nem történt olyasmi, amit Budai Gyula a Facebook-hozzászólásában említ. – Én egyszer találkoztam vele, a parlamenti vizsgálóbizottságban, amely az én állítólagos 10 milliárdos állami támogatásomat vizsgálta. Jellemző a felkészültségükre, hogy hatalmas lett a csend a bizottságban, amikor kiderült, hogy soha nem kaptam állami támogatást egyetlen kormánytól sem. Állításával szemben én banki hitelgaranciát kaptam, amelynek birtokában banki hitelt vettem fel, amelyet még a futamidő vége előtt – már nem emlékszem pontosan – két vagy három évvel vissza is fizettem. Tehát amikor a bizottsági meghallgatás zajlott, már régen visszafizettem a banki hitelt – fejtette ki a nagyvállalkozó. Azt is hozzátette, hogy Budai Gyula dolga a korrupciós ügyek feltárása volt. – Tehát ha úgy vélte, hogy velem kapcsolatban bármiféle korrupciónak csak a gyanúja is felmerült volna, akkor neki kötelessége lett volna feljelentést tenni. Miután nem tett feljelentést, ez azt bizonyítja, hogy nem történt semmiféle törvénytelenség – mondta.

Lapunk próbálta elérni Budai Gyulát is, hogy megkérdezzük a találkozóról, illetve arról, hogy ha Bige László megpróbálta megvesztegetni, akkor miért nem tett feljelentést. Cikkünk megjelenésének időpontjáig azonban nem értük el. Amennyiben sikerrel járunk, kiegészítjük írásunkat.

Bige a célkeresztben
Bige László az elmúlt években az ellene indított megannyi hatósági eljárás kapcsán került be a hírekbe, illetve az elmúlt időszakban azzal, hogy támogatást ajánlott Márki-Zay Péternek, az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltjének. Ez utóbbiról Márki-Zay úgy nyilatkozott, hogy a teljes jövő évi kampányköltés 5–10 százaléka lehet, amennyit Bige talán finanszírozhat. „A kampánytámogatásért senki nem kérhet semmit cserébe, csupán egyetlen egy ígéretet teljesítünk azért Bige Lászlónak és önöknek is: azt, hogy megszüntetjük a korrupciót” – fogalmazott egy vidéki fórumon a miniszterelnök-jelölt.

 

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.