Bige László: A tanú című filmet idézik az ellenem felhozott vádak

Bige László: A tanú című filmet idézik az ellenem felhozott vádak

Bige László Pétfürdőn 2016. szeptember 22-én (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem tudom, pontosan mivel vádolnak, mert sem én, sem a jogi képviselőm nem kapta meg a vádiratot. Hogy egyáltalán létezik, azt én is a sajtóból tudtam meg másfél-két héttel ezelőtt – nyilatkozta a Magyar Hangnak Bige László.

A vesztegetéssel gyanúsított milliárdos nagyvállalkozó – akit sokan csak műtrágyakirályként emlegetnek – cégbirodalma ellen az elmúlt években több vizsgálat is indult. Legutóbb tavaly, amikor egy időre be is kellett zárni szolnoki kénsavgyárát.

Mintha az „A tanú” című filmet nézném

Az ország egyik leggazdagabb embere hozzátette, „igazából ez olyan, mint A tanú című filmben. Arra kell figyelni, hogy nehogy az ítéletet olvassák fel a vádirat helyett. Én be fogom tudni bizonyítani, hogy igazam van. Van rá megdönthetetlen bizonyítékom, hogy igazam van.”

Bige arról is beszélt, csak hátra kell dőlnie, és várni, hogy bizonyítsák be a vádat, ha tudják. Hangsúlyozta, teljesen nyugodt, és nem fog elmenekülni a tárgyalás elől. Ezzel arra utal, nem él azzal a lehetőséggel, hogy beismerő vallomást téve, és tárgyalás nélkül megússzsa az ügyet két év felfüggesztett büntetéssel, amit a vádirat is felvet. 

Hogy mivel is vádolják pontosan, azt neve említése nélkül, de jól azonosíthatóan a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség egy közleményben a következők szerint foglalta össze.

A vád: 135 milliós vesztegetés

„A vádirat szerint a vádlott által vezetett cég termeléssel és kereskedelemmel is foglalkozott. Ennek során került kapcsolatba egy másik vállalkozóval, akinek cégei a vádlott által gyártott terméket értékesítették a végfelhasználók felé. A vádlott megállapodott az említett vállalkozóval abban, hogy több ezer tonna terméket ad át részére letéti szerződés alapján, amelynek egy részét a vállalkozó a vevőknek fogja a piaci árnál olcsóbban, ugyanakkor számla nélkül értékesíteni, az így befolyt összeget pedig átadja a vádlottnak. A vádlott egyúttal vállalta, hogy a vállalkozónál letétbe helyezett terméket később az általa vezetett cég leértékeli, azaz kedvezményes áron fogja kiszámlázni, így a vállalkozó is megfelelő haszonhoz juthat. 

A megállapodás alapján 2010. januártól októberig tartó időszakban a vállalkozó a végfelhasználók részére készpénzért, számla nélkül értékesített termékből származó összesen 135.400.000,- forintot adott át a vádlottnak, amellyel a saját cége fele nem számolt el. Ezt követően a vádlott utasítására az általa vezetett cégnél minőségi kifogásokra hivatkozással leértékelték a vállalkozónál letétben lévő terméket, majd azt így számlázták ki a vállalkozó felé.”

Börtönt kér az ügyészség Bige Lászlóra | Magyar Hang

Az ügyben Bige László egy közleményt is eljuttatott szerkesztőségünkbe. Ebben többek között a következőket írja: „Elfelejtették, hogy nem alkalmazott vagyok, akit meg lehet vesztegetni, hanem én vagyok a tulajdonos, akit a saját pénze ellenében nem lehet megvesztegetni. Bige László szerint a vád nevetséges és megalapozatlan, ez is része annak az összefüggő támadásnak, ami folyik ellenük.”

Nyugodtan alszom

A közlemény szerint Bige László ugyanakkor nem igazán érti, neki mi köze van ahhoz, hogy valaki a tőlük hivatalosan megvett árut számla nélkül adta el. Ennek nincs semmi más értelme, minthogy zaklassák, meghurcolják. 

A Magyar Hangnak nyilatkozva Bige a feljelentővel, illetve a feljelentéssel kapcsolatosan arról is beszélt, hogy ez a régi ügy azért került elő, „mert valaki megtalálta és adott neki pár tízmillió forintot, hogy menjen be az ügyészségre… ott kötöttek vele egy vádalkut, kapott egy Kossuth-díjat meg Becsületrendet, és büntetlenséget ígértek neki.” 

– Ettől az ügytől én nagyon jól alszom. Hozzá vagyok már szokva, évek óta folynak ellenem mindenféle galádságok. Sőt, a 135 millió forinthoz, amivel megvádoltak, még hozzáteszek ugyanennyit, és odaadom egy gyermekalapítványnak, mert pénzre nincs szükségem – tette hozzá.  

Kérdésünkre elmondta, a jövőben is számít hasonló akciókra, „nagy erőkkel dolgoznak a semmin. Megpróbálnak hamis tanúkat venni, megvesztegetni embereket.”

Hogy kit sejt az őt, illetve cégbirodalmát ért támadások mögött, azt a Bloombergnek korábban adott nyilatkozatában mondta el. Eszerint úgy véli, Csányi Sándor OTP-vezérrel folytatott vitája állhat a háttérben.