Birtokvédelem alá helyezte az MTVA székházát a III. kerületi jegyző, hogy kirakja Kunhalmiékat

Birtokvédelem alá helyezte az MTVA székházát a III. kerületi jegyző, hogy kirakja Kunhalmiékat

Ellenzéki képviselők az MTVA székházában 2018. december 17-én (Forrás: Szél Bernadett/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Éjszaka még „csak” 13 ellenzéki képviselő volt az adófizetői pénzből fenntartott köztévé Kunigunda utcai épületében, délelőttre azonban újabb és újabb politikusok érkeztek hozzájuk minden frakcióból. Volt is kit pótolni, hiszen Hadházy Ákost és Szél Bernadettet a reggeli órákban lényegében kidobták onnan. Délutánra kiderült: a jogszabályok kreatív alkalmazásával akarják kirakni az MTVA-székházból a bent tartózkodó ellenzéki politikusokat. A III. kerületi önkormányzat jegyzője birtokvédelmi eljárás alá helyezte az épületet.

Az újonnan érkezők hiába országgyűlési képviselők, akiknek joguk van bemenni közintézményekbe, többen ennek ellenére is csak úgy tudtak az épülethez jutni, hogy átmásztak a kerítésen. Bent sincsenek könnyebb helyzetben, szinte minden ajtónál fegyveres biztonsági őrök állják útjukat. A céljuk az lenne, hogy beolvassanak egy öt pontból álló petíciót, és habár a köztévé vezetéséből senki sem áll velük szóba, nagyon úgy tűnik, hogy a politikusok kitartanak.

A petícióban

a rabszolgatörvény azonnali visszavonását;

független bíróságokat;

kevesebb rendőri túlórát;

Európai Ügyészséget;

és a közmédia függetlenségét 

követelik. 

Közvetítésünket itt befejezzük, az esti eseményekről itt számolunk be percről percre. 

„Propagandaturné” után az MTVA-székháznál egyesültek újra a tüntetők – percről percre | Magyar Hang

Ha Áder János aláírja a túlóratörvényt, sztrájk lesz, pénteken pedig újabb tüntetés – jelentették be. A tömeg egy része körbejárta a kormánymédia székházait.

Jogi ügyeskedéssel igyekeznek kiebrudalni az ellenzéki politikusokat az MTVA épületéből. A III. kerületi önkormányzat jegyzője birtokvédelmi eljárás alá helyezte az MTVA székházát és környékét, és ez alapján akarják eltávolítani onnan az ellenzéki országgyűlési képviselőket. A határozat Kunhalmi Ágnes és társai nevére szól. „Én a saját jogomon vagyok országgyűlési képviselő, noha teljesen egyetértek Kunhalmi Ágnes szocialista képviselővel, de ez a határozat így rám nem vonatkozik. Úgy vélem, ami itt történik, az nagyon messze van attól, amit a demokráciáról gondolok” – jelentette ki Szél Bernadett.Az LMP-s képviselő élő adásban megkérdezte a szintén a székház előtt várakozó mentősöktől, őket beengedték-e, amire nemleges választ kapott.

Sebestyén Balázs: milyen gané az MTVA. Az Andy Vajnához köthető Rádió 1 egyik legismertebb arca, Sebestyén Balázs is foglalkozott a „rabszolgatörvénnyel”, illetve a demonstrációval.  Balázs elmondta, nézte Szél Bernadett élő Facebook videóját, amikor az ellenzékiek bementek az MTVA-ba, de azt nem tudja, sikerült-e beolvasniuk követelésüket. „Mert azt tudom, hogy felolvasták és felvették, a köztévé kamerája, milyen kedvesek, hogy közpénzből megtették, hiszen abból élnek, amit mi fizetünk” – jelentette ki a műsorvezető, aki társaival Vadon Jánossal és Rákóczi Ferenccel nem rejtette véka alá, mi a véleménye az eseményekről, a rendőri fellépésekről és az MTVA székházban történtekről. Ugyanakkor hozzátették, nem hívják be a műsorba Szél Bernadettet. „Minisztereket és képviselőket mi soha nem hívunk közvetlenül. Nem tudjuk Szél Berniéket felhívni, hogy vonuljanak az MTVA székházától a Rádió1 székházáig. Megvan a véleményünk a dologról, higgyétek el, meg arról is, hogy milyen gané az MTVA...”– fogalmazott Balázs.


Ellenzéki képviselők kértek tájékoztatást az ORFK-tól. Az Országos Rendőr-főkapitányságon kért tájékoztatást az MTVA-ban történtekről Mirkóczki Ádám, a Nemzetbiztonsági Bizottság jobbikos elnöke, valamint Demeter Márta és Keresztes Lóránt, az LMP társelnökei – közölte a Jobbik. A párt közleménye szerint Az MTVA székház épületében az ellenzéki országgyűlési képviselőkkel szembeni erő alkalmazása a fegyveres biztonsági szolgálat részéről jogi vita tárgyát képezi. A hatályos jogszabályok szerint nem egyértelmű, hogy meddig terjednek a képviselői jogosítványok és meddig a biztonsági szolgálat hatásköre. Az ORFK álláspontja szerint elképzelhetetlen, hogy a rendőröket ne engednék be az épületbe vagy ne lépnének közbe, amennyiben szükséges a rendőri fellépés. A feljelentések kivizsgálása országgyűlési képviselők esetében nem a rendőrség, hanem a Központi Nyomozó Főügyészség hatásköre. A párt közleménye szerint az ORFK-n az ügyeletes tábornok elmondta, hogy a holnapi Nemzetbiztonsági bizottsági ülésen részletesen beszámolnak az eseményekről. A képviselők arra kérték az ORFK-t, hogy biztosítsák a törvényes rendet és a képviselők jogainak érvényesülését.  

Nem dobhatták volna ki Hadházyékat a köztévéből a biztonsági őrök Nehéz-Posony Márton ügyvéd szerint. A jogász a saját közösségi oldalán írt rövid szakvéleményt az MTVA székházánál történtekről. E szerint a vagyonőrök nem hivatalos személyek, hanem egy magáncég alkalmazottai, akik a rájuk vonatkozó törvény szerint arányos testi erővel megakadályozhatják a védett intézménybe történő jogtalan behatolást, illetve a behatolót eltávolíthatják. Ugyanakkor az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvény szerint a képviselő az igazolványa birtokában bármely közintézménybe beléphet, csak a működését nem akadályozhatja aránytalan mértékben. Az országgyűlési képviselőkkel szemben ezért az adott esetben nem volt helye semmilyen erőszak alkalmazásának. Miután  az országgyűlési képviselő viszont hivatalos személy, az ügyvéd kiemelte, a Btk. 310. § szerint aki hivatalos vagy külföldi hivatalos személyt jogszerű eljárásában erőszakkal akadályoz, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a hivatalos személy elleni erőszakot csoportosan, fegyveresen vagy felfegyverkezve követik el (mindhárom minősítő körülmény fennáll).

Judith Sargentini európai parlamenti képviselő is megszólalt a magyarországi tüntetésekkel kapcsolatban. Mint kijelentette, a budapesti események tükrében mielőbb napirendre kell venni az alapszerződés hetes cikke szerinti, Magyarországgal szemben megindított eljárást az uniós tagállamok kormányait tömörítő tanácsban. Sargentini úgy véli, a rabszolgatörvény néven elhíresült túlóratörvény csak a jéghegy csúcsa egy olyan államban ahol a kormánnyal és politikájával elégedetlen fiatalokat az ország elhagyására kényszerítik, ugyanakkor a bevándorlással szemben pedig teljes tilalmat rendeltek el. „Orbán Viktornak és a haverjainak mára majdnem teljes az ellenőrzése a média és a bíróságok felett, illetve bezárattak egy kiváló egyetemet, ami bizonyítja, hogy a posztkommunista demokrácia rövid korszaka véget ért Magyarországon. Sajnos Orbán támadásai az egyéni és a szabadságjogok ellen egyedül a magyar népnek ártanak, ezért vonultak annyian utcára tiltakozni a tekintélyelvűség ellen” – jelentette ki Sargentini, aki odaszólt az Európai Néppártnak is. – „Boldogan papolnak az uniós értékekről, de nem tesznek semmit, amikor valóban meg kellene védeni a demokráciát.”

Élő sajtótájékoztatót tartottak az MTVA székházában tartózkodó képviselők. A Harangozó Tamás (MSZP) által közvetített tájékoztató szerint fél ötkor nemzetközi sajtótájékoztatót tartanak a köztévénél. Tordai Bence, a Párbeszéd politikusa arról beszélt, hogy a különböző pártok képviselői egyfajta csapatépítő tréninget tartanak a köztévében,  hiszen összekovácsolják őket az elmúlt napok eseményei.  „A hatalom összecsinálta magát"- mondta. Harangozó élő közvetítését itt tekinthetik meg.

Fidesz: Soros. A kormánypárt hivatalos Facebook-oldala is beszállt a kommunikációs offenzívába. „Ellenzéki politikusok erőszakkal akarnak beavatkozni egy szerkesztőség működésébe. Ezek a bevándorláspárti Soros-hálózat jól ismert módszerei! Viselkedésük elfogadhatatlan!” – írja a Fidesz. 

Burány Sándor már BM-utasításról beszél: a szocialista politikus több ellenzéki képviselővel – köztük Tóth Bertalannal (MSZP), Szabó Tímeával (Párbeszéd), Keresztes László Lóránttal (LMP), Vadai Ágnessel (DK) – tartott közös sajtótájékoztatón azt mondta az Index cikkére hivatkozva, hogy súlyos következményei lesznek annak, ha valóban a Belügyminisztérium irányítja a köztévé fegyveres őreit, és ők adtak utasítást az ellenzéki képviselők fizikai atrocitására. A képviselők egyébként a házbizottsági ülésről érkeztek, ahol a téma a múlt hétfői parlamenti események voltak.

Teljhatalmat kapott a biztonsági szolgálat? Információink szerint a köztévé alkalmazottai között is egyre nagyobb a feszültség, amelynek fő oka, hogy a biztonsági szolgálat emberei őket is akadályozzák szabad mozgásukban. Több nevük elhallgatását kérő MTVA-s kollégától úgy értesültünk, hogy a tegnap este 8-tól ma reggelig szolgálatban lévő dolgozókat nem engedik ki a köztévé épületéből, a reggeltől beosztott munkatársak pedig nem mehetnek be.

Az őrség nagyon ideges és rosszul reagál, túlterjeszkedik a feladatkörén. Hiába érvényes a belépőkártyánk, nem jutunk be az épületbe. Jelenleg több tucatnyian a köztévé Bojtár utca és Kunigunda utca sarkán található irodaházának halljában várakozunk feletteseink utasítására

– tájékoztatott az MTVA műszaki személyzetének egyik tagja. Más dolgozó arról számolt be, hogy több olyan szerkesztő is van, aki már nem adja a nevét az általa – felsőbb utasításra – elkészített beszámolókhoz.

Korózs Lajos szocialista országgyűlési képviselő Ujhelyi István európai parlamenti képviselő Facebook online közvetítésében elmondta, feljelentésükre egy rendőr-őrnagy kiérkezett az MTVA épületéhez, aki a kapun ugyan túljutott, a fegyveres biztonsági őrök azonban nem engedték be az épületbe, hogy kivizsgálja a feljelentést.

A szocialista képviselők kijöttek a közmédiától  számolt be az Index. Mint mondták, Karácsony Gergellyel és más pártvezetőkkel fognak találkozni, hogy egyeztessenek arról, mi történjen ezután. Az egységet hangsúlyozták, azt, hogy minden parlamenti párt összefogott most.

A Párbeszéd országgyűlési képviselője, Tordai Bence is bent van az MTVA épületében, és ugyancsak élőben közvetít a Facebookon. Azt a stúdiót keresi, ahonnan az élő adást sugározzák, de ő is a biztonsági szolgálatba ütközött. Egy forgóajtónál hiába próbál átjutni, útját állják. Érdemi magyarázatot nem kap, csak azt, hogy nem mehet tovább. Később arra a folyosóra jutott, ahol már több jobbikos politikus, illetve az MSZP-s Mesterházy Attila is várakozik, közvetlen közelében egy olyan helyiségnek, ahol látszólag dolgoznak az emberek. Ám attól függetlenül, hogy egy üvegajtón keresztül ezt tisztán látják, a politikusok nem jutnak be.

Beer Miklós váci püspök demonstrálóknak küldött üzenetét a tegnapi tüntetésen Lukácsi Katalin tolmácsolta. A püspök most lapunk megkeresésére kifejtette: az ösztönözte megszólalásra, hogy a tüntetések alkalmával a karácsonyhoz méltatlan megnyilvánulásoknak is tanúi lehettünk. – A karácsony méltó megünneplésére készülünk. Ezért is fontos, hogy elégedetlenségünknek a törvényes keretek között, méltóságunkat megőrizve adjunk hangot – hangsúlyozta Beer Miklós.

A jobbikos Szilágyi György is bejutott a köztévé épületébe, mint az élő közvetítésből kiderült, átmászott egy kerítésen. Ő nem a többi ellenzéki politikussal van, hanem egy másik folyosón,a mellette lévő üvegfalon keresztül látszik is, hogy ott zajlika munka. Fél 11 körül egy dolgozó közölte vele, hogy a felelősszerkesztő nem kíván beszélni a jobbikos képviselővel.

Az éjjelig elhúzódó tüntetés után a reggeli órákban vettek fordulatot az események, amikor Hadházy Ákost az őrök erőszakkal kitették a tévészékházból. Mint Szél Bernadett mondta, Papp Dániellel, az MTVA vezérigazgatójával szeretnének beszélni, ám ő gyáva módon, csak a „katonáit” küldi rájuk. Hadházy Ákost az őrök megpróbálták erőszakkal kivezetni az épületből. Végül egy kemény fellépéssel, négyen kapták fel az országgyűlési képviselőt, és kabát nélkül kivitték az épületből. A dulakodásba Szél Bernadett is belekeveredett, miután Hadházy kirakását próbálta megakadályozni.

A két képviselőt így tették ki az épületből:

Szél Bernadett

❌❌❌ Így dobtak ki minket Hadházy Ákossal a köztévé épületéből.

A felvételeken is hallani, Szél Bernadettet is megviselték az események. A sírás határán egyensúlyozva élő adása végén arról beszélt, nem balhét akartak, nem provokáltak senkit, csak egy 5 pontos petíciót akartak beolvasni.

A képviselőnő közvetítését itt tudják visszanézni:

Szél Bernadett

Folytatjuk!


Az MTVA reggel kiadott közleménye szerint „az országgyűlési képviselők mandátumából eredő jogon való túlterjeszkedés miatt” feljelentést tettek a rendőrségen. A közmédiában éjszakázó ellenzéki képviselők szerintük „rendszeresen zaklatták az MTVA munkatársait, a folyosókon kergették a dolgozni érkezőket”.

„Hadházy Ákos megpróbált egy lépcső korlátján átmászva üzemi területre behatolni. A biztonságiak figyelmeztették, felszólították, de nem állt el szándékától, végül a belekapaszkodó Szél Bernadett-tel együtt eltávolították az épületből” – számolt be az MTVA, kiemelve:

„a képviselők viselkedése, fenyegető magatartása félelmet keltett a közmédia munkavállalóiban. Folyamatos igaztalan vádaskodásaikkal, csúsztatásaikkal megpróbálták lejáratni az intézményt.”

A közmédia „biztonságért felelős vezetője felhívta az ellenzéki politikusok figyelmét arra, hogy az a joguk, hogy beléphetnek az intézménybe nem egyenlő azzal, hogy zavarhatják az ott folyó munkát. A biztonsági vezető többször is figyelmeztette a politikusokat arra, hogy az MTVA közérdekű üzem, így nem léphetnek be sem a stúdióba sem a szerkesztőségekbe.”

Bentről Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője élőzik, ezt itt követhetik nyomon:

https://www.facebook.com/dr.ujhelyi.istvan/videos/2151242711611670/

A Jobbik is közvetít:

https://www.facebook.com/JobbikMagyarorszagertMozgalom/videos/956306441233088/

Ez történt a reggeli órákban

Mintegy tucat, tizenhárom ellenzéki – független, szocialista, jobbikos, LMP-s, DK-s, párbeszédes, liberális – parlamenti képviselő még vasárnap késő este – képviselői igazolványukat használva – bejutottak a közmédia épületébe. Ott is töltötték az egész éjszakát, ám a közmédia vezetői, illetékes munkatársai még csak tárgyalásra sem tartották őket méltónak. Órák óta cicáznak velük az épületben, fegyveres biztonsági őröket küldtek rájuk, akik szemmel láthatóan mindenképp próbálják hárítani még a mozgásukat is.

Közben, az Index szerint Hadházy fél 9 körül megpróbált ismét bemenni a székházba. Szél és Hadházy egy videóban foglalta össze, szerintük mi történt éjjel, majd pedig később reggel velük. A képviselők személyes tárgyai közül például kabátok, Hadházy zakója és telefonjai bent maradtak. (Ezt végül nagyjából fél 10 után kapták vissza.) Szerintük érthetetlen, hogy azután, ahogy a fegyveres biztonsági őrök bántak velük, miért nem intézkedik a rendőrség, akiket ők hívtak, ám csak annyit tudtak csinálni, hogy bekocogtak az MTVA-székház bejáratánál, majd közölték, többet nem tudnak tenni.

A székházban maradt képviselők közül többek között Ujhelyi István szocialista EP-képviselő közvetít élőben. Az épületben van többek között Szanyi Tibor és Kunhalmi Ágnes a szocialisták részéről, Bana Tibor a Jobbikból, Varju László a DK-ból és Bősz Anett liberális képviselő.

A köztévéhez egyébként a beszámolók szerint egyre több ellenzéki képviselő érkezik, akik trükkös módszerekkel próbálnak bejutni az épületbe, ahová az ott dolgozó közmédiások se mindig tudják, hogy tudnának bemenni dolgozni.

Az ellenzéki akciót Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő a Facebook-oldalán így kommentálta:

Valaki szólhatna a hisztizős ellenzéki honanyáknak és honatyáknak, hogy a Való Világ9 powered by Big Brother nem a közmédián megy, hiába mentek oda, nem tudnak villalakók lenni. Ennyi.

A köztévében egyébként sokáig úgy tettek, mintha semmi sem történne, a híradós blokkokban először szinte semmi, majd mindössze pár szót ejtettek arról, hogy a tüntetők az MTVA-székházhoz vonultak, illetve, hogy országgyűlési képviselők szeretnének egy ötpontos petíciót beolvasni.

A reggeli 7 órás híradóban mintegy öt perc után – többek között a karácsonyi ellenőrzést végez a NÉBIH, valamint a migrációt ellenző kormányok ellen tüntettek Európában anyagokat követően pár szóban megemlítették mi zajlik éppen az MTVA székházában. A 8 órás híradóban ugyan előrébb került a pármondatos beszámoló, de a vezető anyag még mindig a NÉBIH-ellenőrzés volt.

A kilenc órás híradóban már vezető hírként kezelték a közmédiában történteket és a tegnap esti tüntetéseket, igaz, órák óta ugyanazt a szöveget olvassák be, amelyben például az nem szerepel, hogy a képviselők miért mentek a közmédia épületébe, illetve hogy kettejüket ki is rakták onnan.

A köztévé Ma reggel című napindító műsorában is „elemezték” az aktuális eseményeket Mráz Ágoston Sámuellel. A Nézőpont csoport stúdióba behívott vezetője ebben többek között arról beszélt, csak egy szűk, az ellenzéki pártok fanatikus követőit érdeklik az ilyen akciók, ezzel csak az ő igényeiket elégítik ki. Mint mondta, mindenkinek joga van tüntetni, a véleményét kifejezni a kormány ellen az érvényes jogszabályi keretek között. Hozzátette, hogy a különböző tüntető akcióival az ellenzék elfecsérelte az őszi időszakot. Egyúttal arról is szót ejtett, hogy az európai parlamenti választások közeledtével fel kell rázniuk saját választóikat. Előtte egyébként Mráz arról értekezett, hogy Budapesten is a migrációpárti erők tüntetnek – az alapfelvetés az volt: Európa-szerte tüntetésekkel próbálják nyomás alá helyezni a bevándorlást ellenző kormányokat.

A közmédia székházánál ment a tüntetés, volt petárda és könnygáz, hétfőn újabb demonstráció jöhet | Magyar Hang

A Kossuth téren kívántak boldog karácsonyt Orbán Viktornak, majd az MTVA-székházhoz mentek a tüntetők. Az ellenzékkel felvettek egy petíció-beolvasást, de nem tudni, ezzel mi lesz.