„Bizalomvesztés történt”, „Alpári eljárás” – Felháborodtak a Corvinus oktatói Ádám Zoltán menesztésén

„Bizalomvesztés történt”, „Alpári eljárás” – Felháborodtak a Corvinus oktatói Ádám Zoltán menesztésén

Tanácskozást tartottak a Corvinus egyetem dolgozói 2023. október 26.-án

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Parázs hangulatban zajlott a Budapesti Corvinus Egyetemen csütörtökön az a dolgozói fórum, amelyet Ádám Zoltán oktató azonnali hatályú menesztése miatt hívott össze a szakszervezet. A helyszínen száznál több egyetemi dolgozó jelent meg, és csaknem negyvenen online követték az eseményt. A megszólaló oktatók egyetértettek abban: fel kell lépni Ádám Zoltán menesztése ellen – értesült a Magyar Hang.


Azonnali hatállyal elbocsátotta a Corvinus egyetem Ádám Zoltánt, aki idén év elején etikai vizsgálatokat kezdeményezett azután, hogy egy befolyásos családból származó hallgatója annak ellenére vizsgázhatott le (a többiektől elkülönítve, egy kifejezetten neki készített vizsgasor alapján) az egyik tantárgyból, hogy előzőleg nem teljesítette a félév során előírt tantárgyi követelményeket – értesült nemrég a Telex. Az egyetem indoklása szerint azért döntöttek az elbocsátás mellett, mert Ádám szerintük nem működött együtt egy, az egyetem által az etikai eljárásokkal összefüggésben indított eljárás során, és nem küldött át bizonyos e-maileket. Ádám ezt vitatja, szerinte együttműködő volt. Az elbocsátás indoklásában az is szerepel, hogy az egyetem döntéshozói szerint Ádám Zoltán nem megfelelő hangnemet használt egyes vezetőkkel szemben, és igyekezett lejáratni az intézmény vezetését az egyetemi nyilvánosság előtt.

Az ügy külső szemmel azért is nehezen követhető, mert már két eljárásról van szó: a befolyásos családból származó hallgatóval való kivételezés kapcsán először két egyetemi munkatárs ellen folyt etikai eljárás, amely első fokon megállapította a szabálytalanságot, amit a másodfokú eljárás is megerősített ugyan, ennek ellenére ez felmentéssel zárult, vagyis a vizsgálat szerint nem történt etikai vétség. Ezután egy úgynevezett szabálytalansági eljárás indult, amelynek végeztével Ádám Zoltánt elbocsátották. Ugyanakkor a történtek után váratlanul távozott az intézmény éléről Takáts Előd rektor, amit azzal indokolt, hogy tudományos munkájára szeretne koncentrálni.

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete Budapesti Corvinus Egyetemi Intézményi Szervezete (FDSZ BCE) által szervezett csütörtöki dolgozói fórumon képviseltette magát az egyetem vezetése Domahidi Ákos kancellár és Zsóka Ágnes rektorhelyettes személyében. A kancellár elmondása szerint Ádám Zoltán szabálytalansági eljárás végén történő elbocsátásának nem volt köze az általa kezdeményezett etikai eljáráshoz, valamint azt is mondta, szerinte „nincsen Corvinus-botrány”. A rektorhelyettes pedig azzal érvelt, hogy miközben az érintett, befolyásos családdal rendelkező hallgató nem írhatta meg utólag a kurzus teljesítéséhez szükséges kvízt (végül külön vizsgája volt), de egy másik hallgató számára ugyanabban az időben kiírtak egy ilyen pótlólagos tesztet, amit a hallgató elmondásuk szerint teljesített is. Azt azonban külön kérdésre is elismerte: a vizsgálat nem bizonyította be, hogy Ádám Zoltán tudott volna erről.

A megjelent dolgozók ekkor és több más alkalommal is vastapssal jelezték, hogy a vezetés és Ádám Zoltán vitájában az utóbbit támogatják. „Bizalomvesztés történt”, „orwelli feeling”, „elviselhetetlen, alpári eljárás” – többek között így jellemezték a kialakult helyzetet a fórumon felszólaló oktatók.

Kritikák hangzottak el az egyetem vezetésének az üggyel kapcsolatos kommunikációjával szemben is. Volt, aki „manipulatívnak” minősítette, más azt fűzte hozzá: az egyetem által adott öt pontos indoklás alapján „az emberek felét alsó hangon ki lehetne rúgni”. Megint más azt a kérdést tette fel: „névsor szerint haladnak-e” majd a szabálytalansági eljárásokkal, mert akkor tudni fogja, hogy ő mikor kerül sorra, egy további felszólalóban pedig az merült fel, hogy mit jelent „megfelelően kommunikálni a felettesével”, hiszen ezek szerint emiatt akár el is bocsáthatnak egy oktatót.

Több felszólaló utalt arra is, hogy nem az Ádám Zoltánhoz kapcsolódó események voltak az elsők, amelyeket sérelmesnek értékelnek. „Békaként főttünk” – jellemezte a helyzetet egy oktató, más arról beszélt: biztos benne, hogy a kollégái is fel tudnak sorolni tíz olyan esetet, amikor hagyták, hogy „beléjük tenyereljenek”. Többen javasolták, hogy a dolgozók közösen lépjenek fel az ügyben. A Magyar Hang úgy értesült: a szakszervezet állásfoglalást készül elfogadni az ügyben, amelynek tervezetét a fórumon ismertették.