Biztosan lesz jövő héten érettségi, kétezren léptek vissza a vizsgázástól – az operatív törzs tájékoztatója

Biztosan lesz jövő héten érettségi, kétezren léptek vissza a vizsgázástól – az operatív törzs tájékoztatója

A kormany.hu által közreadott képen Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője, Müller Cecília országos tiszti főorvos és Gál Kristóf, az ORFK szóvivője (b-j) a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 10-én (Fotó: MTI/kormany.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Biztosan megkezdődnek jövő héten az érettségik, lázmérés nem lesz, de maszkot biztosítanak a diákoknak az állami készletekből, és a pedagógusok kesztyűt is kapnak. Kétezren léptek vissza a vizsgázástól eddig, de erre még a vizsga reggelén is lesz lehetőség. Müller Cecília országos tiszti főorvos szerint azért most lett fontos a tömeges tesztelés, mert szorosan nyomon kell követni a járványgörbe alakulását a korlátozások enyhítése után. A főorvos részletes adatokat közölt arról, hogy hány fertőzés van az idősotthonokban országszerte.

11:50: Volt és van állandó orvos a mezőszilasi otthonban, nagyon lelkiismeretes, mondta a Népszava érdeklődésére Müller Cecília. Az otthon három épületből áll, sikerült egy épületre korlátozni a fertőzést, a személyzetet is elkülönítették, akik a fertőzöttek ellátásában részt vesznek.

11:49: Eddig miért nem teszteltek széles körben? – kérdezte szintén a Hvg. A WHO ajánlásaihoz igazodott eddig Magyarország, ezek nem túl nagy elvárások a teszteléssel kapcsolatban. – Eddig a kontaktok felderítése érdekében, diagnosztikai vizsgálatként került sor tesztelésre – válaszolta Müller Cecília. Most, hogy enyhítenek a korlátozásokon, fontos lett a járványgörbe alakulása, az, hogy okoznak-e fertőzési többletet az enyhítések, ezt vizsgálják. Ez most egy visszafogott járvány, valószínűleg bőven egy százalék alatt lesz az átlagpopuláció átfertőzöttsége, mondta a tiszti főorvos.

11:47: A PCR-tesztek számának drasztikus emelését tervezik-e? – kérdezte a Hvg. Egy reprezentatív mintán el fogják végezni a vizsgálatot, mondta a tiszti főorvos. A PCR-teszt a vírus örökítőanyagát mutatja ki, és arról tájékoztat, hogy a Központi Statisztikai Hivatal által kiválasztott személyek fertőzöttek-e jelenleg. A másik teszt azt mutatja meg, hogy korábban átesett-e a fertőzésen, termel-e a szervezete ellenanyagot. A Nemzeti Népegészségügyi Központ szűrőbuszai állnak rendelkezésre erre a célra.

11:43: A tatabányai kórházban sok fertőzöttet kezelnek, hirtelen emelkedett az esetszám, ezért úgy láttam biztonságosnak, ha nem fogadnak új betegeket, mert így végezhető el az a vizsgálat, amely a fertőzések kontrolljához kell – felelte Müller Cecília az RTL kérdésére. Győr, Székesfehérvár, Esztergom kórházait jelölték ki azoknak a betegek ellátására, akik nem mehetnek a tatabányai kórházba, de pontosan ezt a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján is meg lehet találni. Az egészségügyi intézményekben a legnagyobb óvatosság mellett is adott a fertőzés lehetősége. A kórházi fertőzések féken tartásához sok szabályt kell betartani.

11:39: Országszerte 27 idősotthonban van fertőzött. A pozitív dolgozók száma 87 fő, 628 pozitív gondozott van, 317 kórházban ápolt van és 66 fő hunyt el, 24-en meggyógyultak. A fővárosban 1345 főt gondoznak 6 otthonban, 360 pozitív eset volt, és 49-en hunytak el – közölte a tiszti főorvos az Origo kérdésére a pontos számokat.

11:38: Számíthatunk-e a korlátozások enyhítése után fertőzések megugrására és emiatt esetleg újabb szigorításra? – kérdezte a Magyar Nemzet.

Bármi elképzelhető, jelenleg elértünk egy kiegyensúlyozott helyzetet, közel egy hete nem nő a napi fertőződések száma, ez biztató, mondta a tiszti főorvos, ezért a korlátozó intézkedések mérséklésére lehet lehetőség. Több találkozás esetén a fertőzések száma megnövekedhet. Kontrollként elkezdődik az a vizsgálat, ami lehetővé teszi a folyamatos követést.

11:36: Budapest főváros területén a sebességhatárok megállapításában nincs hatásköre, mondta az ORFK szóvivője az M1-nek arra a kérdésére, mi az álláspontja az operatív törzsnek Karácsony Gergely budapesti főpolgármester sebességkorlátozási terveiről.

11:35: Az ORFK szóvivője arról beszélt, a védekezés új szakaszába lép Magyarország, következő napokban részletes tájékoztatást ad a kormány a korlátozások enyhítéséről, amely lépésről lépésre fog történni. Figyelni kell továbbra is a sérülékeny csoportokra, így az idősekre. 10 071 személy van házi karanténban. Az elmúlt 24 órában 1241 esetben alkalmaztak szankciót kijárási korlátozás megszegése miatt.

11:28: Az érettségiről is beszélt a tiszti főorvos. A vizsgázókat kérte, legyenek partnerek, tartsák be a szabályokat, legyen náluk papírzsebkendő, és ha használják, rögtön dobják ki, ne felejtsék el a kézmosást, kézfertőtlenítőt, ezt is biztosítják az intézmények. Mindenkinek legyen saját írószerei, más segédeszközei, esetleg ennivalója, ezeket ne osszák meg egymással a vizsgázók. Ha valakit megnyugtat a védőeszköz használata, lesz rá lehetőség, de nem lesz rá szükség. Furcsa időket élünk, mondta annak kapcsán, hogy van, ahol online ballagást rendeznek. Sok ötlet van, ezért hálás vagyok, mondta Müller Cecília. Jár az érettségi büszkesége a diákoknak, a szülőknek és pedagógusoknak, ez az esemény messze túlmutat az érettségi a vizsgákon. Azon vagyunk, hogy az érettségi a legkevesebb feszültséggel járjon, mondta. Megköszönte a pedagógusoknak, hogy sok az önként jelentkező, aki idősebb vagy krónikus beteg pedagógusok helyett vállal feladatokat az érettségin.

11:27: Egy tegnapi kormányrendelet szerint már felírható elektronikus vényre a gyógyászati segédeszköz is, hogy egyszerűsítsék a hozzáférést, mondta Müller Cecília.

11:24: Zajlik az idősotthonok fertőtlenítése és ellenőrzése, előbbit a honvédség végzi, az ellenőrzés pedig a járási hivatalok népegészségügyi szakemberei. Jövő héten már tudnak információval szolgálni az eredményről. Elsősorban azokban az intézményekben van több fertőzés, ahol az ápolt is több, de szép számmal vannak olyan intézmények, ahol csak egy-egy fertőzés van, itt időben elkülönítették a fertőzötteket, így a terjedést meg tudják akadályozni, mondta a tiszti főorvos.

11:22: Müller Cecília tiszti főorvos a járványhelyzetről tájékoztatott: 2727 fertőzöttet tartanak számon, 536 személy meggyógyult. 300 személy koronavírus-fertőzéssel összefüggésben hunyt el. Folyamatosan nő a kórházban ápoltak száma. 983 főt kezelnek 25 kórházban, 675 főt Budapesten.

11:20: Központilag nem rendeltek el lázmérést, aki beteg, azt kérik, a többiek érdekében ne vegyen részt a vizsgán. Azért nem rendelték el, mert az esetleg lázasak gyógyszerrel levihetnék a lázukat. A személyes kontaktusokat a felére csökkentik. 9-kor kezdődnek a vizsgák. A vizsgák kezdete előtt sűrűbben járnak majd a közlekedési eszközök, az intézmények előtt a közterületeken forgalomirányítás és a csoportosulások kezelése érdekében lesz rendőri jelenlét. Mindenkinek maszkot biztosítanak, 422 ezer 455 darabot a vizsgázóknak és 147 075 maszkot és ugyanennyi pár kesztyűt a vizsgáztatóknak, ezek már a kormányhivatalban vannak. Folyamatos lesz a takarítás. Tehermentesítik az idős, krónikus betegséggel küzdő tanárokat, kérték a vizsgaszervezőket, hogy kerüljék az ő terhelésüket. Tíz vizsgázó lehet egy teremben, kevesebb lehet, de több nem. A dolgozatokat 24 óráig pihentetik, ennyi idő alatt elpusztul a vírus. Az ünnepi viseletet a vizsgán nem jogszabály írja elő, javasolja az államtitkárság a lazább viseletet.

11:14: 113 ezer 387 fő jelentkezett az érettségire, 26 638 előre hozott érettségire készülőt töröltek. 2455 fő lépett vissza az érettségitől, a jelentkezők 3 százaléka. 84 284 fő érettségizhet, de visszalépésre a vizsgák előtt is van lehetőség, csak annyi a vizsgázók dolga, hogy nem jelennek meg a vizsgán.

11:11: Gál Kristóf, az ORFK szóvivője és Müller Cecília országos tiszti főorvos tartja a tájékoztatót, Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár tart tájákoztatót az érettségiről.

A Magyar Hang ezúttal is küldött kérdéseket az operatív törzsnek, habár eddig egyetlen alkalommal sem kaptunk válaszokat, ez alól a szerdai tájékoztató sem volt kivétel. Többek között ezeket a kérdéseket küldtük be az operatív törzsnek:

  • Folyik-e hatósági vizsgálat a Szent Imre-kórházban az intézményen belüli járvány miatt?
  • Információink szerint csak az elmúlt napokban két orvos, két ápoló és egy gyógytornász esetében mutatták ki a koronavírust a Szent Imre-kórház dolgozói közül. Agasztroenterológiai osztályon, a nephrológián, kardiológián, intenzív osztályon is van pozitív orvos. A nephrológián két nővér, az intenzív osztályon gyógytornász és takarító is megbetegedett. A megfertőződött egészségügyi dolgozók milyen állapotban vannak? Van-e közöttük olyan, aki lélegeztetésre szorul? Van-e olyan, aki meggyógyult?
  • Sikerült-e megfékezni a járványt a Szent-Imre kórházban?
  • Folyik-e hatósági vizsgálat a tatabányai kórházban történt fertőzések ügyében?
  • Az intézmény dolgozói el voltak-e látva megfelelő védőfelszereléssel?
  • Milyen segítséget kap az intézmény a helyzet kezelésére? 
  • Korábbi tájékoztatásakor miért nem közölte az OT, hogy a hétvégén elhunyt 41 éves férfi az intézmény dolgozója volt?
  • Müller Cecília a hétvégén elhunyt 41 éves férfi esetében alapbetegségként nevesített olyan betegségeket, amelyeket az illető információink szerint a kórházban szedett össze. Miért mondta ezt Müller Cecília? Hiszen a kórházi kezelés alatt elkapott betegségek nem tekinthetők alapbetegségnek.