Blikk: 610 ezres tartozásért vitték el a 40 milliós házat

Blikk: 610 ezres tartozásért vitték el a 40 milliós házat

Húszezer forintosok (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A 66 éves Németh Károly házát hétfőn vitte el a végrehajtó egy 610 ezres tartozás fejében. A szemrevaló házacskát olyan cég vette meg, amelynek a székhelye ugyanabba az irodaházba van bejegyezve, ahová a végrehajtást kérő adósságkezelő társaság is. A cégnyilvántartás szerint az ingatlaniroda profiljába tartozik a „kintlevőségek kezelése, adósságbehajtás, követelésmenedzselés” is – számolt be róla a Blikk. A lap úgy tudja, a 40 milliós házat mindössze 15 millió forintért szerezte meg az ingatlaniroda. A lap újságírója ellátogatott a közös, XIII. kerületi székhelyhez, a bejáratnál azonban nem jutott tovább.

A Blikk megjegyzi, hogy ez az egybeesés legalábbis furcsa. Az ongai házat megvásárló cég honlapján 26 olyan vidéki ingatlan szerepel az eladó házak között Erdőkertestől Berekböszörményen át Prügyig, amelyek a lap szerint nagy valószínűséggel úgy kerültek a kínálatba, mint Károly otthona. A Blikk megpróbálta felvenni a kapcsolatot a vállalkozással, de a cégnyilvántartásban, illetve a cég weboldalán található telefonszámon senkit nem lehetett elérni. Az cég egyik ingatlanközvetítője ugyan megígérte, hogy visszahívja szerkesztőséget, de ez nem történt meg.

A Blikk megkeresésére Kovács Gábor adatvédelmi szakértő kifejtette: akinek piaci ár alatt értékesítik az ingatlanát, az pert indíthat a hibás adatkezeléssel okozott károk miatt, így az adósságkezelő akár kártérítésre is kötelezhető. – Az Intrum Zrt. kérhette a végrehajtást jogerős bírósági döntéssel a birtokában, de ők nem végrehajtó, hanem adósságkezelő cég. Minden bajba jutott adósnak alkalmaznia kell az európai adatvédelmi törvény, a GDPR alapelveit az adósságkezelőkkel szemben. A végrehajtók munkáját szigorúan szabályozzák, de adósságkezelőkre nagyon sok panasz érkezik, elég csak megnézni a cégről az interneten fellelhető kritikákat. Az adatokkal való játszmájuk törvénytelen, ebbe bele lehet kapaszkodni – magyarázta Kovács.

Németh Károlyt első éjszakára a bátyja fogadta be, de ott is szűkösen vannak, így mennie kellett. Most barátról barátra jár majd, 1-2 napra befogadják, nem akar senkinek sem a terhére lenni ennél hosszabb időre. Számításai szerint hat hét múlva végére ér annak a sornak, akiktől segítségre számíthat, ha addig nincs megoldás, ő lesz a 4700 lakosú borsodi kisváros első hajléktalanja.