Blikk: majdnem a Parlamentbe vitték a fideszes Boldog Istvánnak a kenőpénzt

Blikk: majdnem a Parlamentbe vitték a fideszes Boldog Istvánnak a kenőpénzt

Boldog István fideszes képviselő a színházak finanszírozásáról szóló törvény vitáján az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. március 24-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A hivatali vesztegetéssel vádolt fideszes parlamenti képviselő, Boldog István egyenesen Ausztriába ment bizalmasával méregdrága Hugo Boss-öltönyöket vásárolni abból a 20 millió forintos kenőpénzből, amelyet az ügyészség szerint 2019-ben kapott társaival az ügyben szintén megvádolt vállalkozótól, M. Róberttől, lezsírozott projektek ellentételezéséért – tudta meg a Blikk.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat lehallgatási jegyzőkönyveiből és tanúvallomásokból álló nyomozati anyagból idézett a lap. Ebből derül ki, hogy az üzletember a pénzt nejlonszatyorban adta át egy közvetítőnek a budapesti Király utcában, majd ő vitte Boldog Istvánnak.

Ismert, Boldog István és nyolc társa ellen tavaly emeltek vádat vesztegetés elfogadása és más bűncselekmények miatt. Az ügyben több embert is letartóztattak, köztük a Boldog jobbkezének tartott Fehér Petrát, aki a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés fideszes alelnöke volt.

A lap birtokába jutott vádirat szerint a Boldoghoz köthető kör hivatali helyzetével, befolyásával visszaélve, jogellenesen manipulálta a megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázati eredményeit, majd elérték a kivitelezők irányított kiválasztását is. Mindezekért a vállalkozóktól jogtalan anyagi előnyt kértek.

A 20 milliós kenőpénzről Boldog bizalmasa, K. Péter 2019-es kihallgatásán a következőket mondta. „Nem hangzott el konkrétan, hogy a nettó összegre vetített tíz százalék kinek jár, azonban Fehér Petra és az én számomra teljesen egyértelmű volt, hogy kettőnknek és Boldog Istvánnak” – mondta kihallgatóinak K. Péter, aki szerint eredetileg 30 millió forintban, a vállalkozónak megítélt összeg 10 százalékában egyeztek meg M. Róberttel, de abból csak 20 milliót kaptak meg.

A maradék 10 millióhoz végül azért nem jutottak hozzá, mert Hadházy Ákos független képviselő 2019-es októberi sajtótájékoztatója után egyértelművé vált: az ügyészség Boldog István ellen nyomoz.

Az egyik, Fehér Petra és K. Péter között zajlott lehallgatott telefonbeszélgetésből az derült ki: az is szóba került, hogy a pénzt egyenesen Boldog Istvánhoz viszik a Parlamentbe vagy a Képviselői Irodaházba, ám végül egy irodában harmadolták el.