Minden abortusz mellett döntő kismamának meg kell hallgatnia a magzat szívhangját

Minden abortusz mellett döntő kismamának meg kell hallgatnia a magzat szívhangját

Pintér Sándor belügyminiszter éves meghallgatásán az Országgyûlés magyarországi nemzetiségek bizottságának ülésén az Országház Széll Kálmán-termében 2020. december 10-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A hétfői Magyar Közlönyben megjelent az a belügyminisztériumi rendelet, amely átírja a korábbi, 1992. évi LXXIX. törvényt, amely a magzati élet védelméről szólt – írja a Blikk. Pintér Sándor belügyminiszter az immár 20 éves rendelet mellékletében a terhesség megszakításához szükséges kérőlapon változtatott. Mostantól az állapotos nőknek be kell majd mutatniuk egy olyan szülész-nőgyógyász által kiállított leletet, amely dokumentum azt rögzíti, hogy a várandós kismama számára az egészségügyi szolgáltató a magzati életfunkciók működésére utaló tényezőt egyértelműen azonosítható módon bemutatta.

A bonyolult jogi szöveg mögött egy, a konzervatívok által régóta kért intézkedés van. A „magzati életfunkciók működésére utaló tényező” a Blikk szerint nem mást jelent, mint a szívhangot. Mostantól tehát a lap szerint minden kismamának meg kell hallgatnia a magzat szívhangját, mielőtt az abortusz mellett dönt. A belügyminiszter rendelete alig két napon belül, szeptember 15-én életbe lép.

A Mi Hazánk Mozgalom már évek óta szeretné elérni, hogy ez a pont belekerüljön a szabályozásba. Dúró Dóra már 2018-ban erről beszélt egy lapunknak adott interjúban.