Bocsánatkérést várnak Semjéntől a számik

Bocsánatkérést várnak Semjéntől a számik

Semjén Zsolt és a számik (Rajz: Thyillustration)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Paul Kuoljok a svédországi számi kisebbség önkormányzatának elnöke szerint Semjén Zsolt magyar miniszterelnökhelyettes bocsánatkéréssel tartozik a számi nép felé, amiért általánosítóan, rossz színben festette le őket a magyar parlamentben – írja 444.hu a svéd Sveriges Radiora hivatkozva. Semjént a magyar parlamentben az Észak-Svédországban, számi területen folytatott, egy vállalkozó által fizetett vadászatairól kérdezték, és ő azt válaszolta: a vadászattal kapcsolatban a svéd hatóságok mindent rendben találtak, és az különben is csak egy barátja ajándéka volt a számára.

Amikor pedig arról kérdezték, hogy mennyire számít luxusnak egy ilyen vadászat, így érvelt a maga vélt igaza mellett: „Luxusról különben szó sincsen, próbáljon ön egyszer egy légtérben öt, egyébként hótrészeg számival eltölteni néhány éjszakát, és akkor megtudja, hogy milyen azon a vidéken vadászni.”

Semjén Zsolt nem teszi le a fegyvert - Magyar Hang

A miniszterelnök-helyettes a baráti televízióban barátjának „vallott” a vadászatokról.

Paul Kuoljok elnök és Per-Olof Nutti számi nemzetiségi képviselő úgy véli: Semjén ezzel csak el akarja terelni a figyelmet arról, hogy a vadászata egyáltalán nem volt rendben a helyi jog szerint, és hogy a hatóságok nyomoznak is az ügyben. Svédországban ugyanis nincs olyan, hogy valaki számi területen csak úgy rénszarvasvadászatot szervezhet, ahogy Semjén állítja.

Semjén tetézte a bajt azzal, hogy hótrészegnek nevezte a számikat. Ezzel igen érzékeny pontra tapintott a számiknál, ahol a részeges jelző rasszista sértésnek számít. Ennek történelmi okai vannak, ugyanis korábban bevett szokás volt, hogy számik által gyarmatosítónak tartott népek képviselői leitatták a Skandináv-félsziget északi részein élő őslakosokat, majd a számik részegességére hivatkozva intézményesítették a népcsoport elnyomását.

Az elnök szerint Semjén és a magyar parlament is nyilvános bocsánatkéréssel tartozik a kijelentésért, amely sem egy magas rangú európai politikushoz, sem egy európai parlamenthez nem méltó.