Bocsánatot kért a Nők Lapja főszerkesztője, miután szerzőjük empátiát javasolt a bántalmazott nőnek

Bocsánatot kért a Nők Lapja főszerkesztője, miután szerzőjük empátiát javasolt a bántalmazott nőnek

Képünk illusztráció (Fotó: Pxhere.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bocsánatot kért az olvasóktól a Nők Lapja főszerkesztője, Vékási Andrea, azt követően, hogy szerzőjük empátiát javasolt egy bántalmazott, kétségbeesett nőnek.

A Nem tehetsz róla, tehetsz ellene Facebook-oldalra került ki vasárnap a lap cikke, melyben Koronczay Lilla válaszolt egy olvasói levélre. Az olvasó arról számolt be, hogy egyik vacsora alatt a férje a gyerekei szeme láttára pofon vágta, „szegények, nagyon megijedtek, a könnyeimet nyelve fektettem le őket”. Szólt arról is, hogy óvónőként nagyon hiányzott neki a járvány alatt a munkája, a csapata, de a férje rosszabbul járt, korábban felszolgált, de az étterem felmondott neki.

Koronczay Lilla erre azt válaszolta, hogy maximálisan együtt érez, de tudni kell, hogy az agresszió legtöbbször tehetetlenségből fakad. Legyen egy kicsit megértőbb, járjanak ki a természetbe, üljön ki a férjével az erkélyre – javasolta a szerző. Továbbá azt is, hogy a házimunka helyett „próbálja valahogy másképp, humorral, játékosan bevonni a férjét a család életébe”.

A cikk miatt Mérő Vera nyílt levelet írt a Nők Lapja szerkesztőségének, és arról érdeklődött, miért nem kértek szakmai segítséget a tanácsadáshoz. A korábbi poszt alatt hozzászólt egyébként Koronczay is, azt írta: „A kapcsolati erőszak megengedhetetlen. Ezt a válasz is leszögezi. 1. Csakhogy karanténhelyzetben nem lehet »lelépni«. Ilyenkor a feszültség oldása az első! 2. A levélből nem derült ki, hogy a férj eddig is verekedett volna. Ez esetben érdemes kicsit a dolog mögé nézni. Ti valóban azt tanácsoltátok volna a levél írójának, hogy most azonnal hagyja ott a gyerekei apját, a nélkül, hogy elbeszélgettek volna a történtekről? 4. Azóta a hölgy megírta, hogy a férje bocsánatot kért tőle, és megígérte, hogy soha többé nem emel kezet rá. A válasz úgy tűnik telibe talált.”

A Nők Lapja főszerkesztője ugyanakkor azt írta hétfőn: hibázott a magazin, amikor nem szakértő válaszolt egy nehéz helyzetben lévő olvasó levelére. „Egy bántalmazó kapcsolatban az empátiára buzdítás nem jelenthet tényleges megoldást. Bocsánatot kérünk minden kedves olvasónktól, és együttérzésünket fejezzük ki minden érintett felé. Fontosnak tartjuk, hogy a családtagok biztonságban, szeretetben, egymást támogatva éljenek együtt. Ennek egyik záloga a nők és a férfiak közötti tényleges egyenlőség elősegítése. Elítéljük az erőszak minden formáját, így a családon belüli agressziót is, legyen az lelki, verbális vagy fizikai” – írta Vékási.

Ugyanakkor nem ez volt az első ilyen eset. Koronczay korábban egy több súlyos betegséggel is küzdő, a férje által bántalmazott nőnek javasolta: nézzen magába. „Meggyőződésem, hogy csak az az ember betegszik meg ilyen sűrűn, aki alapvetően hadilábon áll önmagával. (…) Elsősorban önnek lenne szüksége sürgős segítségre! Keressen fel egy jó pszichológust, és dolgozzon magán kitartóan. Nem tudom, honnan erednek a folytonos szorongásai, de nyilván valahonnan a korábbi életéből köszönnek vissza. Ezzel egy párterapeuta nem tud mit kezdeni, de többéves egyéni pszichoterápiában rálelhetnek a gyökereire. Amíg önmagában nem biztos, amíg folyton betegségbe kell menekülnie, amíg képtelen megoldani oldottan, harmonikusan a nőiségét, addig nincs esélye a kiegyensúlyozott párkapcsolatra. A problémáink gyökerét kevés kivétellel mi hordozzuk magunkban, a partnerünk tekintete csak tükör” – üzente Koronczay annak a nőnek, aki azt írta: férje „csúnya szavakkal illetett, és többször meg is vert, minden rosszért engem okolt, a sok betegségem is csak idegesítette, szándékosságot látott benne”.

Hétfőn délután már azt írta Facebook-oldalán a Nők Lapja: „A mai nap során több családon belüli erőszak bántalmazottjait támogató szakértővel is konzultáltunk, a jövőben csak az ő szakmai támogatásukkal jelentetünk meg cikket a témában. A levélíró olvasónkat igyekszünk összekötni a Hintalovon Alapítvány segítőivel, hogy tényleges szakmai segítséghez jusson. Koronczay Lilla Tárd ki a szíved! sorozatából a már korábban nyomdába küldött és május 27-én megjelenő rész lesz az utolsó. A szerkesztőség, amelynek értékei között a hiteles tájékoztatás alapvető fontosságú, a jövőben az olvasói levelekre csak képzett szakemberek tollából származó megszólalásokat közöl.”

Idézték továbbá a szerző, Koronczay Lilla alábbi állásfoglalását: „Kétségkívül hibás volt a válaszom. Hiszen nem mondta ki egyértelműen, amit egyébként gondolok, hogy egyetlen pofonra sincs mentség, és hogy az erőszak megengedhetetlen. Nem ítélte el a férfit kategorikusan, és túlságosan is az elkövetőt mentegette. Hiba volt. Ezúton kérek elnézést mindenkitől, akit megbántottam vele!”