Bödőcs Tibor: A dühömet kell használnom

Bödőcs Tibor: A dühömet kell használnom

Bödőcs Tibor (Fotó: Magyar Hang / Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A dühömet kell használnom, az indulatomat, azt utána fel kell építeni és díszíteni – Bödőcs Tibor ezt a tanulságot szűrte le az eddigi legmegosztóbb és legsikeresebb standup-etüdje, a Ruszkik, haza, család után. A Karinthy-gyűrűs humoristával, íróval a Népszava készített interjút azt követően, hogy szatírája, a Mulat a Manézs kapta az idei Libri irodalmi közönségdíjat.

Bödőcs Tibor kifejtette, hogy kell a standupban eltöltött évtizedei tapasztalata, alkalmazni kell a mesterségbeli tudást, de azért nagyon fontos a lendület, és hogy arról beszéljen, ami érdekli, ami fáj, mert jó esetben az a nézőket is érinti. Most az új estjére úgy készül, hogy nem készül annyira pontosan előre. – Ami addig történik velem, a világban, majd arról beszélek. Nagy kérdés, hogy miként lehet a háborúról, vagy másról beszélni? – tette fel a kérdést.

Szóba került az interjúban az is, hogy Búcsúszentlászlón a Fidesz jelöltje nyert a választáson, a kormánymédia pedig úgy számolt be erről, mintha ő szenvedett volna választási vereséget. A művész szerint ugyanis egy ilyen szisztéma nem tud másban gondolkodni, csak barátban és ellenségben. – Hiába mondom el a rendszer ellenzékének kritikáját Feriről, Márki-Zayról, Karácsonyról, Jakabról, Merkelről vagy Junckerről, azt már nem hallják meg, mert csak annyi van, hogy én szóba mertem hozni fenntartásaimat a hatalommal szemben – mondta, hozzátéve, hogy „ha ez az ember beszél a rendszer névadójáról, akkor ez ellenség”.  Beszélt arról is, hogy próbáltak róla írni lejárató cikkeket ugyanazzal a három fordulattal, de előtte egy héttel csinálta meg a propagandamédia paródiáját, és utána próbálkoztak, mintha önmagukat parodizálták volna. – Volt ennek egy diszkrét bája, de én jobbat írtam önmagam ellen Az igazság gyomra című opuszomban, mint amit ők ki tudtak találni – közölte.

Kitért arra is, hogy nem gondolkozik pártalapításban, azt sem tudja, hol van a gázórájuk. – Én teljesen alkalmatlan vagyok az életre, én csak figyelek, ábrázolok, reagálok rá, gúnyolódom, bohóckodom, hülyéskedem – fogalmazott.