Bodolai: Nem hinném, hogy az lett volna az Index megmentésének egyetlen módja, hogy én visszaveszem Dull Szabolcsot

Bodolai: Nem hinném, hogy az lett volna az Index megmentésének egyetlen módja, hogy én visszaveszem Dull Szabolcsot

Szombathy Pál, Bodolai László és Sztankóczy András az Index szerkesztőségi ülésén (Fotó: Bődey János/Index)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Media1 szakportál műsorának rendkívüli adásában, a Spirit FM rádióban adott interjút Bodolai László, az Index.hu Zrt. igazgatóságának elnöke, aki elsősorban Dull Szabolcs főszerkesztőt teszi felelőssé az Index szerkesztőségének széteséséért: szerinte megállíthatta volna a felmondási hullámot, ha elsősorban az Index megmaradását és az ott dolgozók sorsát tartotta volna szem előtt. Szombathy Pál még nem adott végleges választ arra, hogy vállalja-e végül a vezérigazgatói megbízatást, de Bodolai mégis lehetségesnek nevezte, hogy ő az az igazgatósági tag, aki megkereste más szerkesztőségek munkatársait az elmúlt napokban, hogy folytatnák-e az Indexben. Abban is reménykedik, hogy néhányan meggondolják magukat a szerkesztőségből, és maradnak.

Bármit csináltam volna, mindenképp ez a helyzet alakult volna ki. De ha véletlenül azért történt mindez, mert már előkészületben volt egy új lap, akkor ez súlyos hiba volt - mondta az interjúban Szalay Dánielnek, a Media1 főszerkesztőjének Bodolai - Ha két héten belül új oldalt hoz létre az Index szerkesztősége, olyan kiadóval, amely már egy hónapja be van jegyezve, akkor bocsánatkérést kérek mindenkitől, mert akkor színjáték volt az egész – mondta.

Szerinte a kormánypártoknak nem volt közük az Index szétrobbantásához. „Úgy esett szét, hogy nem kellett belenyúlniuk, röhögnek a markukba”. Elmondása szerint teljesen elképzelhetetlen, hogy a Fidesz keze van az Index szétesésében, amit azzal indokolt, hogy Gerényi Gábor még azelőtt lemondott a reformtervekről, hogy kikerült volna az Index oldalára a szerkesztőségi függetlenség veszélybe kerülését jelző barométer. Szerinte a szerkesztőség „bedobta az all in-t”, pedig nem volt miért.

– Lehetett látni, hogy teljesíthetetlen a feltétel, hogy Dull Szabolcsot vegyem vissza, és ha Szabolcsnak nem az lett volna a célja, hogy az Index felrobbanjon, vagy hogy az ő narratívája győzzön, hátrább lép kettőt. Ha én mondok fel, másnap fizetések sincsenek. Nem hinném, hogy az lett volna a szerkesztőség megmentésének egyetlen módja, hogy én visszaveszem Dull Szabolcsot – fejtette ki. Szerinte viszont Dull Szabolccsal nem lehetett együtt menni tovább ilyen bizalomvesztés után, kockáztatni kellett, és ő bízott benne, hogy „a szerkesztőség logikusan gondolkodó fele” marad.

Bodolai az interjúban azt mondta: több Indexes újságíró bocsánatot kért tőle a történtek miatt, amelyekkel nem értenek egyet, és Bodolai bízik benne, hogy lesz, aki marad, és meggondolja magát, és a megmaradó emberek által választott új emberekkel tovább lehet működtetni az Indexet. Sztankóczy András és Szombathy Pál reményei szerint vele maradnak az igazgatóságban, bár hivatalos választ még nem adtak a vezérigazgatói felkérésre. – Kapok folyamatosan önéletrajzokat, de nem adtam fel hirdetést. Nem kerestem meg senkit, és nem is tudok erről, de elképzelhető, hogy a két másik igazgatósági tag készül B-tervvel, de erről most nem egyeztetek velük. Ez annak a jele, hogy Szombathy úgy döntött, hogy mellém áll. Ha ez toborzásnak számít, próbálok néhány újságíró kollégával beszélgetni az Indexen belül, hogy van-e még rá lehetőség, hogy folytassuk – válaszolta azokra a kérdésekre, hogy toboroz-e újságírókat az Index továbbműködtetéséhez, illetve ha nem, akkor kitől kaptak megkereséseket más médiumok munkatársai azzal kapcsolatban, hogy folytatnák-e az Indexnél – erről a Media1 számolt be.

Bodolai László kritizálta a szerkesztőség működését. – Magyarországon egyedülálló struktúrában működött az Index, üzleti alapú újságépítés mellett létezett egy szerkesztőség, amely a bázisdemokrácia alapjain működik, és nehezen visel bármilyen beleszólást a saját ügyeibe akkor is, ha olyan reformokról van szó, amelyek a működőképességet biztosítják. Kisebb reformokat sikerült átvinni, de a szerkesztőség megúszta a nagyobb változásokat. „Törzsi alapon ment a felelősségi rendszer, volt, akinek nagyobb hibát is elnéztek, másokat kisebbekért is letoltak, nehezen fogadták be a külsősöket. Önjáró, kreatív szerkesztőség volt, de a negatív visszacsatolásokat nehezen viselték.” Később arra is kitért: nem volt közös metszet az üzleti elvárások és a szerkesztőség elképzelései között.

Azt is felvetette, hogy nem köszönték meg neki az újságírók, hogy milyen sok sajtópert megnyert nekik, hanem természetesnek tekintették: „Ezeket az ügyeket sokszor technikailag nyertem meg – úgy, hogy az ellenfél hibázott, és én tudtam, hogy lehet ezeket a pereket kezelni, ez nem azt jelenti, hogy az Index ilyen keveset hibázott, hanem mert a szerkesztőség belekényelmesedett abba, hogy „a Bodi úgyis megnyeri”.

Bodolai továbbra is tartja magát ahhoz, hogy a Gerényi-tervet nem kellett volna megvalósítani, ha a szerkesztőség nem támogatja, és azzal ő sem értett egyet – ez a reformterv tartalmazta a rovatok külön cégekbe történő kiszervezését, vagyis a szerkesztőség feldarabolását. Szerinte azt, hogy nem ez a terv valósul meg, az igazgatóság által elfogadott dokumentum is tartalmazta, csak Dull Szabolcs értelmezte félre a helyzetet a meglehetősen kemény igazgatósági ülésen, és úgy olvasta, hogy a Gerényi-tervet kell majd megvalósítani. „Elmondtam, hogy mi lesz a taktikám, hogy valami meg lesz szavazva, ami nem a terv, hanem két terv összehasonlítása, és az szerepel benne, hogy nem kell a Gerényi-tervet figyelembe venni” – magyarázta. Arról is beszélt, hogy ezután mondott olyat telefonon Dull Szabolcsnak, „egyszer majd lehet, hogy ki kell szervezni a sportrovatot, mondjuk egy év múlva, de nem most”. A mostani interjúban ezt a kijelentését azzal indokolta, hogy zenekari megbeszélésen volt, és már megivott két sört.

A Gerényi-terv kapcsán régebb óta lappangó feszültségek robbantak ki a szerkesztőségben, ezt Bodolai is így gondolja: „Éreztem, hogy ennek nincs jó üzenete” – mondta a számos kormányközeli médiumnál vezető pozíciót betöltő médiamenedzser, Vaszily Miklós megjelenéséről a tulajdonosi körben. Mint hozzátette, Vaszily Miklóssal baráti kapcsolata van. „Azt mondta, hogy nem akarnak Origót az Indexből, próbáld megnyugtatni a szerkesztőséget.” Végül elmondása szerint Dull Szabolcs nyugtatta meg a szerkesztőséget „de nyilván ez a feszültség lappangott”.

– Egy szerkesztőségnek is fel kell fognia, hogy vannak jogszabályok, amelyeket figyelembe kell venni, és ha üzletszerűen akar működni, össze kell hangolnia a kiadóval a működési modelljét – ezt nevezte meg Bodolai az ügy tanulságaként.