Bojler, tévé, vasaló: bíróság elé áll az egykori fideszes polgármester, aki közpénzből szerelte fel otthonát

Bojler, tévé, vasaló: bíróság elé áll az egykori fideszes polgármester, aki közpénzből szerelte fel otthonát

Balra Köteles István (Fotó: Álmosd.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Letöltendő szabadságvesztés is várhat arra a Hajdú-Bihar megyei volt fideszes polgármesterre, aki közpénzből szerelte fel otthonát bojlerrel, plazmatévével, turmixgéppel és más műszaki cikkekkel – derül ki a lapunk által megismert vádiratból.

Köteles István egykori álmosdi polgármestert nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel, folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétségével és költségvetési csalás bűntettével vádolták meg. A törvénytelenség gyanúját felvető lenyúláshoz asszisztáló jegyzőnek, Cs. L.-nek pedig bűnsegédként elkövetett kisebb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés vétsége miatt kell felelnie a bíróságon.

Mint lapunk érdeklődésére a Debreceni Törvényszék közölte, ügyükben a jövő héten tartják az előkészítő ülést. A bíróság egyébként másodszor próbálkozik ennek megtartásával: a januárin ugyanis a volt álmosdi polgármester egészségügyi okok miatt nem vett részt. Jelenleg mindkét vádlott szabadlábon védekezhet.

A polgármester – akit éveken át ünnepeltek Álmosd kardvirágültetvénye miatt, 2014-ben a Debreceni Virágkarnevált is megnyerték kocsijukkal – terhére rótt cselekmények összesen öt évet ölelnek fel.

Gyanúsított lett az önkormányzati pénzből otthonra bojlert vásárló expolgármester | Magyar Hang

A fent említett tévét, blue-ray-lejátszót, bojlert például úgy szerezte be közpénzből, hogy a vásárlásról sem előtte, sem utána nem tájékoztatta a képviselő-testületet. Az ügyészség szerint a műszaki cikkeket senki sem látta, csak a számlák alapján vették leltárba.

Érdekesség, hogy amikor 2017-ben – egy másik lap újságírójaként – a polgármester lakásán interjút készítettem Kötelessel az ügyben, a vízforraló a fürdőszobába beszerelve működött. Különben a beszélgetésben szórakoztató magyarázatokkal szolgált többek között a konyhai eszközök szükségessége kapcsán is. Eszerint „minikonyhára” volt szüksége, mivel különleges helyi termékek előállításával kísérleteztek.

Más úton is tűnhettek el önkormányzati pénzek. A vádirat szerint 2014-ben és 2015-ben is utasított egy hivatali dolgozót készpénzfelvételi utalvány kiállítására. Ezzel a pénzt felvette a bankban, ám azt már elmulasztotta befizetni a házipénztárba. „Papíron” viszont bevételezte, majd vásárlás előleg címén kiadásként lekönyvelte.

Miután kiderültek a trükkök, 2016-ban a maga módján csak megpróbálta rendezni a hiányt a polgármester. Leszámlázott például számos olyan rendezvényt, amelyeket valójában sohasem tartottak meg. Köztük olyanokat – például a Független Magyarország napját –, amelyeknek hagyományai az országban, sőt Álmosdon sincsenek. Olyannyira, hogy mint kiderült, azokról az 1600 lelkes faluban az intézményvezetők, az egyházak vezetői és a képviselő-testületi tagok sem tudtak. Hogy mégis úgy tűnjön, mintha a rendezvényeket megtartották volna, az ügyészség szerint a polgármester egy hivatali dolgozót utasított utólag plakátok készítésére, és utólag számlákat is kért az önkormányzat egyik beszállítójától.

A vádirat alapján Köteles a jegyzőjét is belerántotta a buliba. 2015 végén ugyanis a volt polgármester kezdeményezte, hogy a jegyző utasítsa a hivatal pénzügyi munkatársát polgármesteri jutalom átutalására. Így jutott nettó 300 ezer forint extra közpénzhez. Az utasítást különben írásba adta és kézjegyével ellátta. Ez azonban azért volt jogszerűtlen, mert a képviselő-testület erről nem szavazott, sőt, a jutalomról nem is tudott. Ráadásul a jegyzőnek ilyen utasításra semmilyen felhatalmazása nem volt.

Úgy tudjuk, az ügyészség letöltendő szabadságvesztés kiszabását kérte az egykori polgármesterre.

Használhatatlan szennyvíztelep százmilliókból | Magyar Nemzet

Különben a felhatalmazás nélkül felvett év végi jutalom bizonyult az utolsó cseppnek a pohárban. 2016-ban ugyanis emiatt borult a bili, és kezdeményezett az egyébként fideszes többségű testület az ellenzékkel közösen belső vizsgálatot a polgármesterrel szemben.

A fegyelmi vizsgálatot követően végül 2017 októberében a Debreceni Törvényszék jogerősen is megszüntette Köteles István polgármesteri tisztségét. Az indoklásban szerepelt: a településvezető súlyos, szándékos, sorozatos vagyoni kárt okozó magatartása nem egyeztethető össze a polgármesteri tisztséggel. Ez nem tartotta vissza Kötelest attól, hogy elinduljon a 2018 januárjában tartott időközi polgármester-választáson. Ám mindössze 22 szavazatot kapott.