Boldog István és Fehér Petra mindent tagad, több vádlott-társuk beismert

Boldog István és Fehér Petra mindent tagad, több vádlott-társuk beismert

Boldog István fideszes képviselő a színházak finanszírozásáról szóló törvény vitáján az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. március 24-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hat év letöltendő börtönbüntetést ajánlott az ügyészség Boldog István fideszes országgyűlési képviselőnek és munkatársának, Fehér Petra egykori fideszes megyei közgyűlési képviselőnek, ha beismerik, hogy bűnszervezetet működtettek és kenőpénzt fogadtak el. Az ügyészség ajánlatával azonban nem éltek, ártatlannak mondták magukat – derült ki a Fővárosi Törvényszéken, ahol szerdán előkészületi üléssel kezdődött a fideszes parlamenti képviselő és nyolc társa ügyének tárgyalása.

Noha Boldog Istvánt és Fehér Petrát hallgatták meg először, a tárgyalóteremből történt távozásuk után vett az ügy fordulatot: többen ugyanis beismerően, vagy részben beismerően nyilatkoztak Gohér Márta bíró előtt. Így tett a kenőpénzt kézbesítő asszisztens nő, továbbá Cserkeszőlő volt független alpolgármestere is, aki pontatlanságokkal elfogadta a vádirat helyességét (más kérdés, hogy a bíróság nem fogadta el beismerésnek a nyilatkozatát). Részben beismerte a terhére róttakat két vállalkozó is – egyikük azt is elismerte, hogy kenőpénzt adott át –, de a tárgyalásról nem mondtak le.

Boldog Istvánt és Fehér Petrát hivatali vesztegetés elfogadásával vádolják. Konkrétabban azzal, hogy elintézték, hogy két ismerős vállalkozó cége végezhesse a Jász-Nagykun-Szolnok megyei választókerületben található Cserkeszőlőn a Terület- és településfejlesztési operatív program (TOP) beruházásait. Ennek fejében – a vád szerint – készpénz visszaosztását kérték a vállalkozóktól.

A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) szerint Boldog mint befolyással bíró országgyűlési képviselő volt az uniós program forrásaira utazó bűnszervezet első embere. Fontos tagja volt a szervezetnek – a pályázatok elbírálására ráhatással bíró – munkatársa, Fehér Petra megyei önkormányzati képviselő is. Rajta kívül egy jó nevű közbeszerzési szakember, több térségi vállalkozó, illetve egyikük munkatársa is az uniós beruházásokat megcsapoló hálózat része volt, miként a volt cserkeszőlői alpolgármester is, akit sikerrel környékeztek meg.

Két vádpont az ügyészségi iratban

Az ügyészség végül két cselekmény miatt emelt vádat. A KNYF szerint a törökszentmiklósi központú választókerület erős embere, Boldog István és munkatársa, az önkormányzati mandátumairól tavaly lemondó Fehér Petra 2017-ben találta ki, hogy hasznot húznak a TOP-os forrásokból, hivatali nyelven „a közbeszerzések jogtalan befolyásával jogtalan előnyre tesznek szert”. Így került a képbe a harmadrendű vádlott K. Péter, aki közvetlen társuk lett.

Az egyik vádpont szerint Cserkeszőlő önkormányzata bölcsőde építésére (250 millió forint támogatás), a Szinyei-Merse kúria felújítására (198 millió forint) kapott támogatást, de egy önkormányzati épület energetikai felújítására (53 millió forint) is nyert forrást. Az ügyészség szerint Fehér mint megyei önkormányzati képviselő befolyásolta a pályázatokat, hogy később ráhatása legyen a beruházáson dolgozó kivitelező kiválasztására, majd a haszont szerezhessen.

Boldogék aztán sikerrel környékezték meg a korábbi független cserkeszőlői alpolgármestert, aki a vádirat szerint közbenjárt, hogy az önkormányzat felmondja a szerződést a már nekik dolgozó közbeszerzési céggel (a volt alpolgármester egyébként tagadta, hogy ő járt volna közbe). Így tudott az önkormányzat leszerződni a Boldogék által protezsált debreceni Debköz Közbeszerzési Kft.-vel. A vádirat alapján a közbeszerzést bonyolító Debköz Kft. a Boldog-hálózatában lévő vállalkozásokat hozta ki győztesnek.

Az ügyészség szerint azonban mindent előre lezsíroztak, valódi verseny nem volt, a közbeszerző Fehérék igényei szerint járt el. Olyannyira, hogy Fehér Petra – ekkor már mint megyei közgyűlési alelnök – megyeházi irodájában a harmadrendű vádlott, a „nyertes” kivitelező és az akkori cserkeszőlői alpolgármester előre fixálta, hogy a beruházás értékének 10 százalékát vissza kell osztaniuk. A harmadrendű vádlott berántott még egy vállalkozót (a kilencedrendű vádlottat) formaság kedvéért a közbeszerzési eljárásba, de az árajánlatot is megírták neki.

A két nyertes vállalkozó 2019 novemberében 10-10 millió forintot juttattak el a harmadrendű K. Péternek, az ő asszisztensnője (G. V.) kézbesítette a kenőpénzt. K. Péter még aznap találkozott Boldoggal, Fehérrel és a közbeszerzési tanácsadóval a Debköz fővárosi irodájában, ahol elosztották a pénzt (a vádirat szerint a tanácsadó nem kapott belőle).

G. V. – akire az ügyészség beismerés esetére két év szabadságvesztést kért – a bíróságon elismerte a terhére rótt bűncselekményt. Ám Boldoghoz és Fehérhez hasonlóan sem a harmadrendű vádlott K. Péter, és a negyedrendű K. Ferenc sem tett beismerő nyilatkozatot (K. Péternek hat év, K. Ferencnek négy év letöltendő szabadságvesztést ajánlott az ügyészség). A volt cserkeszőlői alpolgármester ugyanakkor beismerően nyilatkozott. Azt viszont tagadta, hogy visszaosztásról lett volna szó, az ő értelmezésében a vállalkozók százalékot kértek, amit úgy értelemezett, hogy alvállalkozóként kérnének munkát – mondta a bíróságon. A volt alpolgármesternek egyébként felfüggesztett szabadságvesztést ajánlott az ügyészség.

Más polgármestereknél is próbálkoztak

A vádirat szerint Fehér Petra, illetve a harmadrendű vádlott más településvezetőknél is próbálkozott. A vádirat alapján személyesen kerestek fel polgármestereket, hogy az elnyert vagy a jövőben megvalósítható beruházásokból megpróbálják levenni a sápot. Markót Imre törökszentmiklósi polgármestert azzal keresték meg, hogy a már elnyert támogatás 20 százaléka visszaosztását kérik. Markót Imre azonban elzárkózott – érdemes megjegyezni: Fehér Petra tavalyi lemondásáig a törökszentmiklósi képviselő-testületnek is tagja volt.

Visszautasította Fehéréket a Tiszatenyőt vezető Kazinczi István is. Tőle a már elnyert, de még nem megvalósított beruházás 10 százalékát kérték volna vissza. Hegedűs István (független) tiszaföldvári polgármester is mert nemet mondani nekik. Hegedűsnek azt mondták, hogy „fentről érkezett az elvárás”, hogy osszon vissza az elnyert forrásból. Miután Hegedűs elzárkózott, a vádirat szerint azt mondták neki, hogy a visszautasítás miatt ne is számítson pályázati támogatásra.

Az ügyészség Boldog István országgyűlési képviselőt vezető beosztású, hivatalos személy, hivatali helyzetével visszaélve, bűnszövetségben, felbujtóként elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásával, illetve bűnszövetségben, felbujtóként elkövetett kötelezettségszegéssel vádolja. Beismerés esetére az ügyészség neki, Fehér Petrának és a harmadrendű vádlott K. Péternek is hat-hat év letöltendő szabadságvesztést, 5 milliós pénzbüntetést és 5 évre szóló közügyektől eltiltást ajánlott. Egyikük sem ismerte be a terhükre rótt bűncselekményeket, így a büntetést sem fogadták el.

Varga István ügyvéd kifogásolta a titkos adatszerzés jogszerűségét

Az előkészítő ülésen a Boldog Istvánt képviselő Varga István ügyvéd – volt fideszes országgyűlési képviselő, egykori KESMA-elnök – egyébként kifogásolta, hogy Boldog mentelmi jogát a meggyanúsítása után függesztették fel. Azzal érvelt, hogy a mentelmi joga felfüggesztéséig csak olyan nyomozati cselekmények végezhetők, amelyek nem korlátozzák az érintett személyt. Szerinte tiltott módon szerzett adatokat az ügyészség, ezért kérte a bizonyítékok, többek között egyes tanúvallomások kirekesztését. Boldog különben egy percet sem ült előzetesben, miközben több társa, köztük munkatársa, Fehér Petra is hónapokat töltött előzetes letartóztatásban. Az ügyészség szerint törvényesen került sor a lehallgatásra.

Fehér Petra ügyvédje azt mondta, hogy Fehér nem volt ráhatással a pályázatok elbírálására, egyúttal a vádirat törvényességét is megkérdőjelezte.

Az eljárás szeptemberben még előkészületi üléssel folytatódik, később nyitja meg a bíróság az ügy tárgyalását.