Boldogkői Zsolt: Most ne szervezzünk vállalati bulikat és baráti összejöveteleket

Boldogkői Zsolt: Most ne szervezzünk vállalati bulikat és baráti összejöveteleket

Boldogkői Zsolt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A járvány egyértelműen felfutó szakaszban van, most ne szervezzünk vállalati bulikat, s ha lehet, a baráti társaságokkal se szervezzünk nagy létszámú összejöveteleket – kérte Boldogkői Zsolt molekuláris biológus az RTL Klub Híradójában

A Magyar Tudományos Akadémia doktora elmondta: a karácsony még messze van, és nem hiszi, hogy a járványadatok addigra enyhülnének, bár tudja, hogy a hivatalos álláspont szerint november végén, december elején tetőzik a negyedik hullám. 

– Aki fiatal és már háromszor is beoltatta magát, annak nagy esélye van arra, hogy a vírus nem okoz különösebb egészségügyi komplikációt a szervezetében – tette hozzá. – De egy idősebb, Sinopharmmal oltott egyén nem biztos, hogy védett – figyelmeztetett. Példaként hozta fel a német idősotthonok tapasztalatait: mint kiderült, két nagyon hatásos vakcina sem feltétlenül védi meg az időseket a vírus káros hatásaitól vagy esetleg a haláltól. 

Valamelyest az oltottak is tudják terjeszteni a vírust, ezért a tudós szerint ha nagyon bedurvul a járvány, meg kell fontolni az oltottak korlátozását is, de ettől Magyarország most még messze van. A csütörtökön bejelentett intézkedéseket nagyon lazáknak tartja, például iskolákban és irodákban nem kell felvenni maszkot. Jobban örült volna, ha korábban lépett volna a kormány. Emlékeztetett arra, hogy a korábbi hullámoknál ebben a fázisban már sokkal szigorúbb intézkedések voltak érvényben.

– Magyarországon az 1 millió főre jutó halálozás 13,2 körül van, ami nagyon magas – fogalmazott. Mint hozzátette, a fertőzöttségi adatokkal csínján kell bánni, mert a hivatalos adatok szerint nincs sok fertőzött, de ha ezt a tesztelések számához viszonyítjuk, akkor kiderül, hogy mégiscsak nagyon magas ez az arány. Ez utóbbi pedig azt jelenti, hogy nagyon terjed a vírus, vagyis „az oltottsági, pontosabban az immunológiai védettségi szint nem túlságosan magas, és a delta variáns tarol”.  

A virológus azt is elmondta, hogy jómaga illetve a szakma nagyobb része – beleértve a Magyar Orvosi Kamarát – szigorúbb korlátozások bevezetését javasolja. A nyugati országokban még nyáron is kötelező volt zárt térben a maszkviselés, nálunk viszont még most sem teljeskörű ennek alkalmazása, „mi valahogy nagyon szabadok voltunk eddig”. Ennek a nagy szabadságnak köze lehet a szlovákénál rosszabb itthoni járványügyi adatokhoz, igaz, hogy néhány héten belül Szlovákiában is súlyosbodhat a járványhelyzet.