Boldogkői Zsolt is megemlékezett a pénteki Pfizer-rohamról

Boldogkői Zsolt is megemlékezett a pénteki Pfizer-rohamról

Boldogkői Zsolt (Fotó: Halász Nóra/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pénteken kígyózó sorok álltak a kórházaknál azután, hogy kiderült, egy napig soron kívül lehet Pfizer-vakcinához jutni. Az online időpontfoglaló rendszer pillanatokon belül összeomlott, így az emberek többsége órákat állt sorba, hogy esetleges regisztrációs időpont nélkül is a leginkább várt oltáshoz jusson.

A történtekről Boldogkői Zsolt, molekuláris biológus, virológus is megemlékezett a Facebook-oldalán. Az SZTE Orvosi Biológiai Intézet vezetője emlékeztetett, hogy „az egyes vakcináknak különböző jellemzői vannak, ideértve az antitestképző sajátságát, a sejtes immunitás kiváltását, az immunvédettség hosszát, a mellékhatás-spektrumot, milyen antigének ellen termelődik immunválasz, mennyire és mennyi ideig véd a súlyos tünetektől, valamelyik bevált technológiával készült, míg vannak újak, melyekről nincsenek hosszútávú tapasztalataink”. 

Pontos, átfogó válaszunk még nincs ezekre a kérdésekre – hangsúlyozta.

– A jelenlegi helyzetben a leglogikusabb döntés az, ha elfogadjuk a felajánlott vakcinát. A későbbiek folyamán ki fog derülni, hogy melyik vakcina miben jobb és általában véve melyik a legjobb vakcina – tette hozzá. 

Úgy látja, ha esetleg nem a legoptimálisabb döntést hoztuk ezzel kapcsolatban, mindenképpen a legjobbat hoztuk a vírussal való védettség szempontjából. – Ráadásul, úgy néz ki, hogy további oltások lesznek szükségesek majd. Ekkor már lehetőségünk lesz kiválasztani az általunk preferált oltóanyagot – zárta bejegyzését.