Bontják a Radetzky-laktanyát, nem sokat lehet tudni a beruházás részleteiről

Bontják a Radetzky-laktanyát, nem sokat lehet tudni a beruházás részleteiről

A Radetzky-laktanya bontása 2020 decemberében (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megkezdődött a Bem téri Radetzky-laktanya épületének bontása. Bontási engedéllyel igen, építési engedéllyel még nem rendelkezik a budapesti Duna-parton, világörökségi területen fekvő épületegyüttest átépítő beruházó. Egyelőre csak az épület látványtervei ismertek, ezek alapján többet őriznének meg az épület homlokzati részéből, mint amiről a korábbi tervek szóltak. A környezeti és forgalomtechnikai hatástanulmány azonban nem áll rendelkezésre, hiába kérték azt képviselők is a beruházó Market Zrt.-től. Az önkormányzat minden szabályozási lehetőségét elveszítette a nemzetgazdaságilag kiemelt beruházás felett.

Azt már korábban tudni lehetett, hogy mégis megvalósul a korábban műemléki védettséget élvező laktanya átépítése: a Garancsi István érdekeltségébe tartozó Market Zrt. szállodát és irodaházat alakít ki az épületegyüttesben.

A beruházásról két lakossági egyeztetést tartottak, egyszer a II. kerület önkormányzata konzultált a környéken élőkkel, a rákövetkező alkalommal pedig a beruházó mutatta be a terveket, és Bem Projekt néven honlapot is indított a beruházásnak. – A fórumon a beruházó ígéretet tett, hogy környező házak állapotfelmérését megteszik. Arról tájékoztattak, hogy a közös képviselőkkel veszik fel a kapcsolatot, hogy az állagromlás vagy bármilyen sérülés az ingatlanokban dokumentálva legyen. A közeljövőben az önkormányzat is meg fog győződni arról, hogy ez tényleg megtörtént-e – mondta el a Magyar Hangnak Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere. 

Az önkormányzat hiába fordult bírósághoz, és az elutasító döntés után hiába fellebbezett is, nem sikerült elérniük, hogy ügyféli jogállásuk legyen az eljárásban, így az engedélyezés folyamatára a környéken élőket is képviselő önkormányzat jóval kevésbé láthat rá, mint akkor, ha ügyfél lenne. Azzal, hogy a kormány augusztusban nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá nyilvánította a Bem téri Radetzky-laktanya átépítését, az önkormányzat minden szabályozási lehetőséget elveszített a beruházással kapcsolatban.

A lakók és az önkormányzat számára az esetlegesen megnövekedő forgalom és a környezetterhelés is aggodalomra ad okot. Az épület szállodaként és irodaházként működik majd a tervek szerint, és háromszintes mélygarázs is tartozik majd hozzá. A polgármester elmondása szerint a környezeti hatástanulmány és forgalomtechnikai hatástanulmány nem áll még rendelkezésre, bár a korábbi lakossági fórumon a beruházó úgy nyilatkozott, hogy készültek ilyenek.

A hatástanulmányokat Szél Bernadett független országgyűlési képviselő és Berg Dániel, a Momentum II. kerületi önkormányzati képviselője közérdekűadat-igényléssel kérte a beruházást lebonyolító Market Zrt.-től, amit a cég első körben elutasított. – Az indoklás lényege az volt, hogy ez üzleti titok, ezen kívül a vállalat nem közintézmény, nem kötelezett a közadat-szolgáltatásra. Ezt mi vitatjuk, mivel nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásról és egy részben műemléki védettséggel rendelkező épületegyüttesről van szó – mondta a Magyar Hangnak Berg Dániel. A héten a két képviselő újra kéri a céget az adatok kiadására, és ha ez is sikertelen lesz, Berg Dániel elmondása szerint a jogi lépéseket is megfontolják. 

Az önkormányzat 3800 aláírást gyűjtött, amelyeket átadtak a Miniszterelnökségnek. A Momentum helyi szervezete külön kitelepülésekkel járult hozzá az aláírásgyűjtéshez. – Sokan jöttek oda pultjainkhoz és írták alá a követelésünket olyanok, akik elmondásuk szerint a Momentummal egyébként nem szimpatizálnak. Szerintük az európai parlamenti képviselőink „túlságosan hangosak” Brüsszelben, és a romániai választásokon sem a megfelelően lett kommunikálva a párt üzenete. Ugyanakkor nagyra értékelték, hogy végre kiálltunk egy nemzeti ügy mellett – mondta a Magyar Hangnak Majoros András, a párt II. kerületi szervezetének elnöke. A helyi Momentummal bevallottan azért gyűjtöttek napi szinten aláírást az épület megőrzéséért, mert úgy érzékelték, a budai lokálpatriotizmust korábban képviselő, és a Radetzky-laktanya érdekében fellépő civilek helye megürült. 

A Radetzky-laktanya megőrzéséért folytatott küzdelem ugyanis civil kezdeményezésre indult: a Magyar Patrióták Szövetsége ellenezte a Radetzky-laktanya átépítését, tüntetéseket szervezett és adatokat gyűjtött, ezzel jelentősen hozzájárulva ahhoz, hogy a Radetzky-ügy a figyelem középpontjába kerüljön, és végül a hatóság leállítsa a bontást. A civil szervezet viszont lényegesen jobb véleménnyel van az új tervekről, mint a korábbiakról: a honlapjukon megjelent közlemény szerint egyesületük mindent megtett azért, hogy az ingatlanfejlesztés tekintettel legyen a Radetzky-laktanya építészeti értékeire, és sikerült elérniük, hogy a két évtizede pusztuló épületet ne bontsák le teljes egészében. Szerintük a négy évvel ezelőtti tervekhez képest egyértelmű előrelépés, hogy az ingatlan történeti és városképi szempontból legfontosabb, Bem téri része, rajta az 1838-ból származó árvíztáblával végül mégis fennmarad az utókor számára. Az új tervet vállalható kompromisszumnak tartják.