Borsodban is elindult az új ügyeleti rendszer

Borsodban is elindult az új ügyeleti rendszer

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) egyik új terepjáró szolgálati autóját ellenőrzik a személyzetének tagjai, a mentőállomáson (Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elindult szombat reggel Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is az új, egységes ügyeleti rendszer – tudatta az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kommunikációs vezetője az MTI-vel. Győrfi Pál tájékoztatása szerint ügyeletre eddig 217 háziorvos és 53 házi gyermekorvos jelentkezett, így a működés személyi feltételei biztosítottak, illetve a telephelyeken minden egészségügyi eszköz, műszer és gyógyszer rendelkezésre áll.

A nagy vitákat kiváltó átalakítás lényege, hogy a kormány januártól lépcsőzetes indulással az OMSZ-ra bízta a háziorvosi ügyeleti rendszer megszervezését. A lakosság által most még elérhető ügyeleti pontok mintegy harmada megszűnik. Az új rendben a háziorvos nyolctól délután négyig a rendelőjében dolgozna, négytől este tízig, illetve hétvégén és ünnepnapokon beosztható lenne a járási egészségközpontok valamelyikébe ügyelni. Győrfi Pál a borsodi indulás kapcsán elmondta, hogy az új ügyelet központi telefonszáma felnőttek és gyermekek esetében is 1830, a hívással a beteg szakszerű tanácsot kap. Szükség esetén sürgősségi ügyeleti autót, vagy életveszély esetén mentőt küldenek, bármely településen is tartózkodjon az ellátásra szoruló. A telefonszám a teljes ügyeleti időszakban, hétköznap 16.00 és 8.00 között, szombat-vasárnap, ünnepnapon egész nap hívható. Az új ügyeleti rendszer felépítésének és működésének az egyes csatlakozó megyékre vonatkozó részletei a www.mentok.hu/ugyelet linkre kattintva is elérhetőek. Az OMSZ tájékoztatása szerint a jövő év elejére – egyelőre Budapest kivételével – az egész országban egységes, a betegek számára az eddiginél jobb ellátást biztosító, a sürgősségi ellátórendszer elemeivel összekapcsolt ügyeleti rendszer fog működni Magyarországon.

Eddig egyébként Hajdú-Bihar, Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében vezették be, Győrfi Pál azt mondta, hogy az ellátott betegek visszajelzései alátámasztják, hogy az egységes rendszer jól működik és minden rászorulónak a legmegfelelőbb ellátást biztosítja.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) február eleji közgyűlésén a küldöttek már a nyomásgyakorlás megkezdéséről döntöttek, tiltakozásul a kormány egészségügyi reformintézkedései ellen. Arra kérték a háziorvosokat, hogy ne csatlakozzanak az OMSZ feladatkörébe utalt új alapellátási ügyeleti rendszerhez, a kórházi orvosokat pedig arra buzdították, hogy helyezzék letétbe a kamaránál önként vállalt túlmunkaszerződéseik felmondását. Miután – minderre válaszul – a Fidesz–KDNP parlamenti többsége elfogadta a MOK jogköreit megcsonkító törvénymódosítást, ez utóbbit már élesítették. (Vagyis letét helyett beindult a pluszmunka-felmondás.) Ha e tiltakozás tömegessé válik, az rendkívül rosszul érinti az ellátórendszer működését, hiszen így is jelentős a szakemberhiány.

Korábban a Magyar Hang már írt arról, hogy még fideszes polgármester is aggódott a központosított ügyelet miatt.