Borsodban nagyon kevés háziorvos írta alá eddig az ügyeleti szerződést

Borsodban nagyon kevés háziorvos írta alá eddig az ügyeleti szerződést

Fotó: Unsplash/Martin

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hat háziorvos írta alá az ügyeleti szerződést Borsod-Abaúj-Zemplén megyében – tudta meg az Index az Országos Mentőszolgálattól. Tájékoztatásuk szerint ugyanakkor további ötven szerződéskötés még folyamatban van. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 311 háziorvos praktizál Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ami már a negyedik, amelyre kiterjesztik az új ügyeleti rendszert.

A nagy vitákat kiváltó átalakítás lényege, hogy a kormány januártól lépcsőzetes indulással az OMSZ-ra bízta a háziorvosi ügyeleti rendszer megszervezését. A lakosság által most még elérhető ügyeleti pontok mintegy harmada megszűnik. Az új rendben a háziorvos nyolctól délután négyig a rendelőjében dolgozna, négytől este tízig, illetve hétvégén és ünnepnapokon beosztható lenne a járási egészségközpontok valamelyikébe ügyelni.

Korábban már három megyében kezdték meg az átállást az új rendre, a mentőszolgálat lapunkkal a közelmúltban azt közölte, hogy Győr-Moson-Sopronban addig összesen 74 orvos szerződött ügyelet ellátására, míg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ez a szám 48, Hajdú-Bihar megyében 98 volt.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) február eleji közgyűlésén a küldöttek már a nyomásgyakorlás megkezdéséről döntöttek, tiltakozásul a kormány egészségügyi reformintézkedései ellen. Arra kérték a háziorvosokat, hogy ne csatlakozzanak az OMSZ feladatkörébe utalt új alapellátási ügyeleti rendszerhez, a kórházi orvosokat pedig arra buzdították, hogy helyezzék letétbe a kamaránál önként vállalt túlmunkaszerződéseik felmondását. Miután – minderre válaszul – a Fidesz–KDNP parlamenti többsége elfogadta a MOK jogköreit megcsonkító törvénymódosítást, ez utóbbit már élesítették. (Vagyis letét helyett beindult a pluszmunka-felmondás.) Ha e tiltakozás tömegessé válik, az rendkívül rosszul érinti az ellátórendszer működését, hiszen így is jelentős a szakemberhiány.

Címkék: háziorvos, ügyelet