Botrány a népjóléti bizottságban: ismét nem hallgathatták meg az operatív törzset a képviselők

Botrány a népjóléti bizottságban: ismét nem hallgathatták meg az operatív törzset a képviselők

A kormánypárti képviselők kivonulnak a népjóléti bizottság üléséről 2020. november 9-én (Forrás: Rig Lajos Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ismét nem hallgatta meg a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs képviselőit a parlament népjóléti bizottsága hétfőn, mivel az ülést berekesztették írta az MTI.

Miután Korózs Lajos (MSZP), a testület elnöke közölte, hogy a grémium határozatképes, egyből vita alakult ki. Nacsa Lőrinc (KDNP) azt mondta, hogy módosító indítványt akarnak benyújtani a napirendre, szóban. Korózs Lajos azzal válaszolt, hogy erre csupán írásban, az ülés előtt ad lehetőséget a házszabály. A bizottság szocialista elnöke rövid egyeztetés után közölte,  mégis lehet szóban módosítani. Ezt követően szavaztak az előre kiírt napirendről, amelyet négy igen szavazattal, tíz nem ellenében nem fogadtak el.

Nacsa Lőrinc azt kérte a testülettől, hogy a javasolt pontok többségét ne vegye napirendre, köztük az elsőt sem, amelynek keretében az operatív törzs képviselői tájékoztatták volna a bizottságot. Azt hangoztatta: felháborító és elfogadhatatlan, amit a baloldal a pandémia kezdete óta művel. Nem elég, hogy akadályozza a védekezést, de támadja is annak résztvevőit – közölte. Ennek egyik „mélypontjaként” említette Korózs Lajos „kamuvideóját", amelyet nemrég „kamustatisztikákkal” tetézett az MSZP-s politikus – fogalmazott.

Ezért – emelte ki Nacsa Lőrinc – a testület elnöke méltatlan a járványüggyel kapcsolatos napirendi pontok levezetésére. Azt mondta, hogy így csupán a gyermek- és fiatalkorúak egészségének megóvása érdekében szükséges lépésekről szóló határozati javaslatot, valamint az egyebekről szóló pontot tennék fel szavazásra.

Szabó Tímea (Párbeszéd) hozzászólásában gyalázatosnak nevezte a kormánypárti képviselők magatartását. Úgy vélte, a bizottság tagjai nem kérdőjelezhetik meg a grémium elnökének személyét, hiszen őt a parlament választotta meg. – Harmincéves szokásjogot akarnak most önök aljas politikai indokból megtörni és megszüntetni – fordult a kormánypárti képviselők felé. – Önök azok, akik nem akarják tájékoztatni az embereket a járványhelyzetről – tette hozzá. Az ellenzéki politikus kitért arra, hogy nem született feljelentés a „kamuvideó” miatt, és képviselői javaslat sem érkezett arra vonatkozóan, hogy Korózs Lajos méltatlanná vált volna a népjóléti bizottsági elnöki pozíciójára.

Ezt követően heves vita alakult ki a teremben, amelynek Korózs Lajos azzal vetett véget, hogy lezárja a bizottsági ülést, mivel annak nincs elfogadott napirendje.

Kocsis: Korózs le akarja járatni az egészségügyet

– Végleg eljött az ideje, hogy a kamuvideós Korózs Lajos távozzon az Országgyűlés népjóléti bizottságának éléről! – kommentálta az ügyet Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn a Facebook-oldalán. A bejegyzés szerint Korózs tavasszal kamuvideót gyártott, hogy lejárassa az egészségügyet, a mentősöket, ápolókat, orvosokat, és végig minden eszközzel gáncsolta a járvány elleni védekezést. Már önmagában ezért távoznia kellett volna, de nem tette meg. Kocsis szerint most Korózs Lajos még tovább ment, ezúttal halálozási statisztikát hamisított meg, hogy alaptalanul riogassa és becsapja az embereket. – Egy világjárvány közepén teljesen elfogadhatatlan, hogy egy ilyen felelőtlen ember vezesse a parlament egészségüggyel foglalkozó bizottságát, ezért nyomatékosan megkérem a baloldali pártokat, haladéktalanul hívják vissza Korózs Lajost és jelöljenek új elnököt a helyére! – írta.

Hiába ment az ülésre 24 órás mentős szolgálat után

Egészen más szempontból elemezte a helyzetet Facebook-bejegyzésében Rig Lajos jobbikos országgyűlési képviselő, aki vasárnap maga is 24 órás mentős szolgálatot vállalt, mert kevés a mentős dolgozó. Arról írt: „Voltam én már ebben a házban dühös, csalódott, ideges, de szomorú még soha. Ma eljött ez a pillanat is”. – Egyenesen 24 órás szolgálatból, az ajkai red zónából siettem azért, hogy végre alkalmam legyen feltenni a kérdéseim, és elmondani a tapasztalataim az Operatív Törzsnek. Mindazokat, melyeket a bajtársaim, az egészségügyi és szociális dolgozók, valamint ti osztatok meg velem. Nem hittem volna, hogy a múlt heti után megtörténik újra, de sajnos a fideszes képviselők ma is széttrollkodták az ülést, így egyetlen fontos napirendi pontot sem tudtunk megtárgyalni – közölte.

https://www.facebook.com/riglajos/posts/3400815143342589

Arra is kitért: azt gondolta, legalább ebben a helyzetben fontosabb lesz a fideszes képviselőknek az emberek egészsége, élete, mint a saját önzésük és politikai céljaik, de csalódott.