Botrányos ülésen szavazta meg a Fidesz a rabszolgatörvényt, az ellenzék csalást kiált, Orbán Viktor elégedett

Botrányos ülésen szavazta meg a Fidesz a rabszolgatörvényt, az ellenzék csalást kiált, Orbán Viktor elégedett

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK


Ma szavazott a Munka törvénykönyve rabszolgatörvényként emlegetett módosításáról és a közigazgatási bíróságokról az Országgyűlés. Több tucatnyi más javaslattal egyetemben. Az ellenzék megpróbálta megakadályozni a szavazást, de sikertelenül. Szerintük a kormány törvénytelenül verte át akaratát. Az ülés után tüntetés kezdődött a városban.

Cikkünk folyamatosan frissül.

Az MSZP, a DK képviselői és függetlenek reggel elállták az utat a pulpitusra, nagyrészt nők, így a levezető elnök nem tudott feljutni. Az ülés 10.15-kor kezdődött volna. Fél 11-re az ülésterem nagyjából megtelt, azok a képviselők, akik nem álltak a pulpitusnál, leültek.

"Slave law" passes in the hungarian parliament, while all hell breaks loose. Possibly the very last days of hungarian parliamentarism as we know it. #hungary #parlament #government #politics #fascism #documentary #némethszilárd #orbanviktor #áderjános

20 Likes, 2 Comments - Bankó Gábor (@bankogabor) on Instagram: ""Slave law" passes in the hungarian parliament, while all hell breaks loose. Possibly the very last..."

Kifeszített molinó

Orbán Viktor is megérkezett, valaki azt kiabálta neki, hogy „Népnyúzó”, más pedig sípolt. A jobbikosok kifeszítettek egy molinót, amelyen át volt húzva a Családok éve felirat, mellette pedig a „Rabszolgák éve 2018” szerepelt.

Semjén Zsolt és Orbán Viktor (Fotó: Magyar Hang)

Több ellenzéki képviselő élőben közvetítette az ülést, a párbeszédes Tordai Bence szünet nélkül az egészet, a parlament.hu közvetítése leállt, majd néha újraindult, de inkább nem működött.

Tordai Bence élő közvetítésben megpróbálta meginterjúvolni Orbán Viktort, de a miniszterelnök visszautasította. Latorcai János a mai levezető elnök, megpróbálta elfoglalni a helyét, de nem engedték fel. 

Tordai Bence

Tordai Bence is live now.

Kövér László csele

Majd megjött Kövér László, a fideszes képviselők felálltak, ő pedig elkezdett beszélni. Az ellenzéki képviselők sípoltak, a fideszesek tapsoltak. A saját ülőhelyén állva fegyelmi szankció elrendeléséről beszélt a házelnök, majd megnyitott az ülést és átadta a vezetését Latorcai Jánosnak. Ő az ülőhelyéről kezdte el levezényelni a szavazásokat.

A fideszesek elkezdtek szavazni, az ellenzékiek megpróbálták sípolással és a helyek elfoglalásával akadályozni. Hogy az ellenzékiek ne zavarják meg a levezető elnököt, a fideszesek, például Orbán Viktor, Gulyás Gergely és Rogán Antal sorfalat álltak elé.

Az Index tudósítása szerint Tordai megkérdezte Kövért, hogy szerinte nem csalás-e, hogy úgy szavaznak, hogy a képviselők kártyái nincsenek behelyezve a szavazógépbe, Kövér azt mondta, nem az, Tordai téved, majd adott neki egy mikuláscsokit.

Több tucatnyi szavazás volt ma soron. 

Republikon: a fideszesek többsége is a rabszolgatörvény ellen van | Magyar Hang

A kormánypárti szimpatizánsok fele viszont nem is hallott róla.

Tordai többször megmutatta élő közvetítésében, hogy képviselői kártya hiányában is le lehet adni szavazatot. 

Az ellenzék szerint házszabály-ellenes, hogy két jegyző nélkül, nem a pulpitusról vezetve az ülést szavaznak.

Az ellenzéki képviselők nem szavaztak, egyenként kérdezték és próbálták győzködni a kormánypárti képviselőket.

Tordai Bence szerint kártya nélkül is lehetett szavazni, ez pedig szabálytalan. Gulyás Gergely szerint ha valaki akarja, visszakövetheti a felvételek megtekintésével, hogy illetéktelenek is szavaztak-e.  

Bármelyik képviselői helyen, bárki szavazhat, aki éppen arra sétál, nem kell hozzá az azonosító kártya – mondta Tordai Bence és be is mutatta többször is. Szerinte szavazási csalás, hogy így fogadják el a jogszabályokat.

Előkerült egy megafon is, be is vetették. A sípokat is.

Tordai Bence később újra megpróbálta szóra bírni Orbán Viktort, de a miniszterelnök nem válaszolt, néha elmosolyodott.

A közigazgatási bíróságokról szóló törvényt már dél előtt elfogadták a kormánypárti képviselők.

Tordai Bence

Tordai Bence is live now.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete délelőtt sajtótájékoztatót tartott a Kossuth téren, azt kérték a munkavállalóktól, csütörtökre vegyenek ki szabadságot, hogy a munkáltatók érezzék, milyen lesz, ha nem lesz munkavégzés. A verseny- és közszféra együttműködésével akarnak sztrájkolni, ha kell, levélben fogják keresni a pártokat – írja az Index.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke délben azt írta ki az érdekképviselet Facebook-oldalára, hogy kiment a Kossuth térre, és aki teheti, tartson vele.

Mielőtt a rabszolgatörvény került volna sorra, a DK-s Varju László és más ellenzéki politikusok próbálták győzködni Orbán Viktort, hogy állítsa le a szavazást.

Áder János is megjelent a parlament páholyban, fideszes taps és ellenzéki füttyszó fogadta. Ellenzéki képviselők egyből odamentek hozzá. Aztán távozott. Az Országos Választási Bizottság tagjainak megválasztására érkezett.

Fleck Zoltán jogszociológus szerint Áder Jánosnak vissza kellene küldeni a rabszolgatörvényt, ha megszavazzák, az Alkotmánybíróságnak pedig meg kellene semmisíteni.

Közeledett a rabszolgatörvényről szóló szavazás, az ellenzék magyar és uniós zászlókat is behozott az ülésterembe. 265 oldalnyi szavazáson vannak túl a fideszesek – mondta élő közvetítésében Tordai Bence. Azt is mondta, hogy Orbán Viktor testőrei is bementek az ülésterembe.

Megszavazta a Fidesz a rabszolgatörvényt

A Jobbik frakcióvezetője fel akart szólalni, de nem kapta meg a szót. A pártnál volt egy hangfal. Gyöngyösi Márton végül mégis felszólalt. Mint mondta, amit a kormánytöbbség ma csinál, az a demokrácia megcsúfolása. Az egész mai ülés törvénytelenül zajlott – tette hozzá.

Minden képviselő elfoglalta a helyét, kezébe vette a képviselői kártyájával. Az általuk bevitt hangfalon keresztül Jakab Péter, a Jobbik szóvivője beszélt, közben pedig Latorcai olvasta a rabszolgatörvény szavazását. Majd a Himnuszt énekelte az ellenzék, utána pedig elkezdték skandálni, hogy „Hazaárulók!” és „Nem hagyjuk!”.

A fideszes többség aztán 130 igen, 52 nem és 1 tartózkodás mellett megszavazta a Munka törvénykönyve rabszolgatörvényként emlegetett módosítását. Az egy tartózkodó a fideszes Herczeg Tamás volt, Békés megye 1. számú választókerületének egyéni képviselője. Volt egy nem fideszes igennel szavazó is, Ritter Imre, a német nemzetiségi képviselő.

Ezt követően kivonult az ellenzék az ülésteremből.

Magyar Hang - A Túlélő Magazin

Az ellenzék a rabszolgatörvény megszavazása utál

„Illegitim szavazás”

A mai szavazás teljesen illegitim volt – jelentette be Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője. Hozzátette: a következő napokban tiltakozásokat kezdenek a szakszervezetekkel együtt.

Szabó Tímea arról beszélt, hogy Orbán Viktor elárulta a magyar népet. Az ellenzék összekovácsolódott, minden jogi lehetőséget meg fognak tenni, hogy megsemmisítsék a törvényt, az utcára is ki fognak menni – jelentette be.

Vadai Ágnes (DK) azt mondta, hogy invitálta Áder Jánost, hogy menjen fel a pulpitusra és mondjon beszédet, de ő nem akarta. Ráadásul a TEK emberei is megjelentek az ülésteremben, ezt nem tehették volna meg, Kövér László házelnök pedig ez ellen nem tett semmit.

Keresztes László Lóránt, az LMP társelnöke is azt mondta, hogy ezt nem hagyják annyiban, a kormány pedig nemzetáruló politikát folytat. Az orbáni gazdaságpolitika idézte elő a munkaerőhiányt. „Fordulópont jött el a magyar demokráciában” – hangsúlyozta. Hozzátette: mindenki mellé oda fognak állni, aki érzi az erőt, hogy szembemenjen a „nemzetáruló kormánnyal”. 

Szél Bernadett független képviselő azt hangsúlyozta, hogy idegenek is voltak az ülésteremben. 

A Jobbik petíciót vitt Áder Jánoshoz

A Kossuth téren délután kettő után kezdtek gyülekezni tüntetők, Gyurcsány Ferenc, Szél Bernadett is ott volt többek között.

A Jobbik politikusai egy molinó mögött elindultak az Országháztól.

A Jobbik a Sándor-palotához vonult, teljes szélességében lezárták a Lánchidat, amíg átmentek rajta.

Magyar Hang - A Túlélő Magazin

A Sándor-palotához vonul a Jobbik

A Sándor-palotába Sneider Tamás és Gyöngyösi Márton ment be, hogy átadjon egy petíciót Áder Jánosnak.  Valamint bejelentették, hogy beadnak egy népszavazási kezdeményezést.

Orbán Viktor: Ez a törvény jót fog tenni a munkaválalóknak

Fontos és jó törvényt alkottunk – nyilatkozta az MTI tudósítása szerint újságíróknak Orbán Viktor miniszterelnök az Országházban a szavazás után.

„Mindenkire figyelek, a szakszervezetekre különösen, követem a véleményüket, tisztelem is a vélemény-nyilvánítás szabadságát, és megfontolom mindig a fölvetett érveket. Ez esetben szerintem a fölvetett érvek súlya jóval csekélyebb, mint maga a törvényjavaslat súlya, ez jó törvény és jót fog tenni a munkavállalóknak" – mondta Orbán Viktor.

Bízzuk ezt a történészekre – felelte a kormányfő arra az újságírói kérdésre, hogy belefért-e az ellenzék parlamenti tiltakozásának formája a demokratikus keretekbe. Arra  a kérdésre, hogyan élte meg, hogy egy ellenzéki képviselő közelről az arcába fütyült, Orbán Viktor azt válaszolta: a Fideszben ezt úgy hívjuk, hogy nemzetszolgálat.

Egyáltalán nem érzi a népharagot a túlórával kapcsolatos törvénymódosítása miatt Kósa Lajos – erről beszélt a fideszes politikus az Azonnalinak. Szerinte az ellenzék vehette volna a fáradságot, hogy legalább módosítást nyújtson be hozzá vagy kérje írásban, hogy ne szavazzák meg ezt a törvényt. „Ez mutatja, hogy az ellenzék nem partiképes, a parlamenti munka nem úgy folyik, hogy bekapcsolunk egy szirénát, mert abból nehéz kihámozni, hogy mit akartak.”

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője az ülés után azt mondta újságíróknak, hogy az ellenzék agresszív viselkedése nevetségességbe torkollott, bohócot csináltak magukból az Országgyűlésben.

Kocsis Máté bohócozott

Kocsis Máté az MTI tudósítása szerint úgy fogalmazott: példátlan a magyar Országgyűlés elmúlt 28 éves történetében az ami történt, az, hogy ellenzéki képviselők, főleg „jobbikos huligánok és liberális anarchisták” a fizikai atrocitásoktól sem riadtak vissza. Megpróbálták mindenáron a magyar Országgyűlés, a legfőbb népképviseleti szerv működését agresszióval megakadályozni – mutatott rá. Értékelése szerint a történtek, amelyek néhány méterre zajlottak a Szent Koronától, teljes mértékben méltatlanok az Országgyűléshez.

Kocsis Máté szerint a képek magukért beszélnek, mennyire komolyan vehető és mennyire figyelemre érdemes az ellenzék. Hozzátette: az, hogy történt-e olyan esemény, ami indokolttá teszi a büntető törvénykönyv elővételét, szakértőknek meg kell vizsgálni. Fennáll annak az esélye, hogy akár bűncselekmény is történt - jegyezte meg a fideszes politikus, aki rámutatott: nem tartozik a normalitás kategóriájába, az, ha a magyar Országgyűlés munkáját erőszakkal megakadályozzák, ahogy az sem, ha a levezető elnököt nem engedik a helyére ülni.

A frakcióvezetője kérdésre azt mondta: semmiképpen sem maradhat következmények nélkül az, ami ma történt. A mindenkori parlamentben megengedhetetlen "ez a tróger, bunkó, agresszív, közönséges viselkedés". Kitért arra is, hogy a kormánypárti képviselők az esküjükhöz híven teljesen nyugodtan és méltóságteljesen jártak el, nem engedték meg, hogy az ellenzék a szocialisták vezetésével bolondokházát csináljon a magyar Országgyűlésből - tette hozzá a Fidesz frakcióvezetője.

Kövér László házelnök az Echo TV-n arról beszélt, hogy puccskísérlet történt. „Parlamenti puccskísérlet” – mondta. „Én természetesen minden ellenzéki rendbontóval szemben eljárok és kérem a Ház hozzájárulását ahhoz, hogy a lehető legfájdalmasabb szankciókat alkalmazzuk számukra” – fogalmazott.

Halász János, a Fidesz frakció-szóvivője este az ATV-n elismerte, hogy két TEK-es állt Orbán Viktor mögött a szavazások alatt, de állítása szerint a miniszterelnök egyáltalán nem félt. Hanem ez a szabály – mondta. Szerinte példátlan, amit az ellenzék művelt, a szavazás szabályos volt, kitart amellett, hogy a túlóratörvénnyel is igazuk van.

Tüntetők a Kossuth téren

Néhány százan gyűltek össze négy óra után a Kossuth téren. A Momentum Mozgalom és civilek hirdettek megmozdulást. 

Többen is felszólaltak a rögtönzött színpadon. Majd mintegy ezer tüntető elindult a Kossuth térről, a Jászai tér felé. A villamosokat leállították, az autók is vesztegelnek.

Út közben több ezresre duzzadt a tömeg, először a Fidesz-székházhoz vonultak, majd este nyolc körül visszatértek a Kossuth térre. Részletek itt!