„Brüsszel egy nagy rakás sz*r” – békemenetelőket kérdeztünk

„Brüsszel egy nagy rakás sz*r” – békemenetelőket kérdeztünk

No war feliratú molinó mögött gyülekező Békemenet-résztvevők 2024. június 1-jén (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyar Hang munkatársai, Albert Enikő és Dévényi István végigkísérték a Békemenetet, út közben pedig igyekeztek szóba elegyedni a résztvevőkkel.

Egy idős úr azt mondta, azért tartotta fontosnak eljönni, mert jobboldali érzelmű és Orbánnál nincs senki, aki jobban csinálná a kül- és belpolitikát. Különösen a külpolitikára büszke, mert végre megmutatja Brüsszelben az erőszakos bürokratáknak, hogy hol a helyük. Szerinte a háború teljesen érthető, Putyin nem engedhette az amerikaiaknak, hogy telerakják rakétákkal Ukrajnát, így értehető hogy megtámadta őket. Az ukránok és amerikaiak bűne ez. „Na, ez nem a ballib csürhe” – mondta egy másik felvonuló.

Egy középkorú férfi visszakérdezett, arra a kérdésünkre, hogy miért van itt: „Hogy hogy miért? Nem nézi a híreket? Háború van, háború fenyeget minket is, mindenkinek kötelessége lenne itt lenni. Putyin bármikor befejezné, de senki nem akar tárgyalni vele, a nyugat és Amerika meg csak önti a pénzt a fegyverekbe, nekik nagyon jó. A hírekben többször is elmondták, Putyin szeretné, ha befejezhetné.” Többen bekapcsolódtak a beszélgetésbe, azt mondták tudósítónknak, hogy úgy látszik, nála működik az agymosás, nem érti, mi történik a világban. Ők az esti híradóból tájékozódnak, nem értik, ő hogy hogy ezeket nem látja.

Egy idős úr keserűen jegyezte meg: egy ilyen kis országnak kell ezt is felvállalnia, hogy a békéért tüntessen. „Tudja mi a baj? Hogy Pesten túl sokat nézik a tévét” – mondta egy felvonuló beszélgetőtársának. „Úgy látszik, ráérnek munka helyett” – jött a válasz. Egy fiatal férfi megjegyezte, nagy áldozatot hozott, hogy eljött, mert gazdálkodó, ilyenkor sok a munka a földeken, de megérte. Egy hölgy mellette: köszönöm az áldozatát a nép nevében.

Egy idős férfi azt mondta, azért jött el, mert egyszer már elvitték a magyar fiatalokat a Don-kanyarba, de ő még egyszer ezt nem fogja megengedni. Megkérdeztünk egy idős nőt, mit szól Magyar Péter fellépéséhez: Sorosék már régóta készültek erre, jegyezte meg sokatmondóan-

Egy férfi arról próbálta meggyőzni tudósítónkat, hogy vannak ismerősei Kárpátalján, magyarok és azok is Putyin-pártiak. Egy hölgy csatlakozik: azt hallotta, ezeket a magyarokat is viszik harcolni, pedig az oroszokkal értenek egyet, borzasztó. Arra a kérdésre, miért élteti Putyint, ha megtámadta az országot, ahol élnek, a válasz: ezek a magyarok oroszpártiak, Putyin pedig csak a donbaszi oroszokat védve indította a háborút, ezért megértik Putyint. „Mert Putyin is jó hazafi, ahogy Orbán Viktor, mindketten a hazájuk érdekeit, az állampolgáraikat védik” – mondta.

– Nekünk itt a helyünk, mert magyar keresztény emberek vagyunk, és megvédjük a kormányt, mert megvédi a magyar embereket – nyilatkozta egy idősebb nő lapunknak arról, miért tartották fontosnak kimenni a Békemenetre. Arra a kérdésre, hogy a kormány mivel védi a magyar érdekeke, úgy fogalmazott, nem engedik be a migránsokat és a „gender-őrületet” sem. Felvetésünkre, hogy több tízezer vendégmunkás érkezett az országba, azt mondta, nem hiszi el, hogy ennyien lennének. Azt pedig „hülyeségnek” tartotta, hogy Orbán Viktor Putyin politikáját támogatná, szerinte ő csak a magyar érdekeket védi, „Brüsszel pedig egy nagy rakás szar, nem ebbe az unióba léptünk be, szégyellem, hogy benne vagyunk”, és ki kellene lépni belőle – mondta később. Magyar Péterrel kapcsolatban pedig úgy fogalmazott, „az egy magamutogató szélhámos, föllázítja az egész magyar népet, egy tróger”. –Milyen ember az, aki a feleségét meg a családját elárulja? – tette fel a kérdést. Úgy vélte, a politikus tüntetéseire azért mennek ki sokan, mert egy „uszító”. Orbán Viktor szerinte viszont nem uszít, míg egy másik nő ezt azzal pontosította, „Orbán Viktor békére uszít”.

Sokan már Orbán Viktor beszéde közben értek be a szigetre, nem is fértek a közelébe, ahol ők megálltak, inkább piknik hangulat volt, mintha egy távoli rádióból szólna Orbán hangja. Nem is nagyon figyelték. Munkatársunk megkérdezett egy idős nőt, hogy nem bánja-e, hogy nem fért oda a színpad közelébe, de azt mondta, hogy nem az a lényeg, hanem hogy erőt kell mutatni, mert nagyon elszemtelenedett a dollárbaloldal.