Brüsszelben nyit irodát a Fidesz-közeli elitképző, az MCC

Brüsszelben nyit irodát a Fidesz-közeli elitképző, az MCC

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Mathias Corvinus Collegium (MCC) évnyitóján az újbudai Flamenco Hotelben 2021. szeptember 9-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Novemberben irodát nyit Brüsszelben az állam által támogatott Mathias Corvinus Collegium (MCC) – írja a Politico brüsszeli lap. Az MCC Brussels agytröszt alapítói szerint azt tervezi, hogy „alternatívát” kínáljon Európa „polarizált kultúrájának”.

Az MCC brüsszeli központjának vezetője Frank Furedi magyar-kanadai akadémikus lesz, aki érett és átgondolt vitát szeretne folytatni az európai kontinenst uraló kulturális feszültségekről, miután meglátása szerint Orbán Viktor áprilisi újraválasztása óta növekvőben van a magyarellenesség. 

Furedi szerint „Magyarországot azon egyszerű oknál fogva utálják a Nyugat kultúrharcosai, mert meg meri kérdőjelezni a poszttradicionalista, identitáspolitika által fűtött világképüket”.

Frank Furedi azt mondta a lapnak, már most dolgozik egy projekten arról, hogy mitől félnek az európaiak, és hogy évente ki akar adni egy Félelem Barométert, amely bemutatja, hogy melyek azok az ügyek, amelyek foglalkoztatják a különböző európai országok lakosságát. 

Az elemzőintézet fókuszában az oktatás lesz, valamint a magyar diákok brüsszeli képzése. A magyar diákok első csoportja a múlt héten már járt a brüsszeli intézetben, ahol a médiával, fideszes EP-képviselőkkel találkoztak, és előadásokat hallgattak az EU történelméről és intézményeiről.

Orbán Viktor politikai igazgatója, Orbán Balázs, az MCC kuratóriumának elnöke a múlt héten közölte: az agytröszt segít abban, hogy Magyarország „szellemi erőforrássá váljon, amelyben az MCC kulcsszerepet játszik”.

A Politico megszólaltatta Ujhelyi István szocialista EP-képviselőt, aki azt mondta, a brüsszeli agytröszt létrehozása jól illeszkedik a Fidesz régóta tartó stratégiai építkezésének világába, melynek célja, hogy egy EU-ellenes, szélsőjobboldali központot hozzon létre Brüsszelben. Az ellenzéki politikus sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az MCC vált ennek eszközévé.