Búcsú nélkül

Búcsú nélkül

Idős nő – Fotónk illusztráció (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

 Olvasónk megrázó és egyben felháborító történetet osztott meg lapunkkal: „Édesanyámat október 29-én szállították a Péterfy Kórház-Rendelőintézet Országos Traumatológiai Intézet Szövetség utcai telephelyére stroke miatt. (...) A bekerülését követően megtagadták tőlem a látogatás jogát, holott kétszer is oltott vagyok. Szó szerint csak pár alkalommal látogathattam meg őt rövidebb időre a halála előtt. Abszolút méltatlan ellátásban részesült! Olyan ágyba került, amelyben nem tudott magától sem étkezni, sem inni, ezért legyengült és kiszáradt, aminek a következtében szükséges volt folyamatosan infúziót adni számára. Az orvosok és a nővérek többször is erőszakosan kihangsúlyozták, hogy pontosan mennyi – milyen kevés – idejük van egy nap során foglalkozni az édesanyámmal. Nap nap után többször is szerettem volna bemenni hozzá, de megtagadták a belépést, ezért nem tudtam sem itatni, sem etetni őt. Egyre jobban és jobban legyengült. Az állapotával kapcsolatban azonban egyszer sem közöltek pontos és határozott információt. Végül édesanyám egy a kórházban elkapott súlyos bakteriális fertőzés következtében hunyt el november 14-én. (…) Az elejétől a végéig nem közöltek velem tényleges információt édesanyám állapotáról” – írta olvasónk, kiemelve: még telefonon sem volt módja elbúcsúzni haldokló szerettétől. Jelezte továbbá, hogy írásban panaszt tett a Péterfy-kórháznál, ahonnan válaszra sem méltatták.

Természetesen szerettük volna bemutatni a másik oldal, azaz az intézmény álláspontját, tapasztalatait is. Kérdéseinket december 7-én juttattuk el a Péterfy-kórháznak, ahonnan lapzártánkig nem érkezett semmilyen reakció, így nem tudni, az olvasónk által leírtakhoz milyen körülmények vezettek. Szintén elküldtük kérdéseinket a betegjogi ügyek terén illetékes Nemzeti Népegészségügyi Központnak, az Országos Kórházi Főigazgatóságnak (Okfő) és az Emberi Erőforrások Minisztériumának, feltételezve, hogy nem egyedi esetről van szó és esetleg elrendeltek belső vizsgálatokat is. Reagálás egyedül az Okfőtől érkezett, mint jelezték, kérdéseink megválaszolására több időre van szükségük, hiszen az intézményektől be kell kérniük az adatokat. Azaz annyi kiderült, a főigazgatóság központilag nem foglalkozik betegjogi panaszokkal. Az Okfő válaszait azok beérkezése után természetesen közöljük.

Olvasónk – a Péterfy-kórház reakciójának hiányában – az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához (AJBH) fordult, ahonnan jelezték, vizsgálatot indítanak az ügyben. Ezért megkerestük az AJBH-t is. Azt szerettük volna megtudni, az elmúlt egy évben hány betegjogi beadvány érkezett a hivatalhoz, hány esetben indult eljárás, hány esetben állapítottak meg mulasztást, mely intézmények voltak érintettek a vizsgálatokban és az esetleges elmarasztalásokban, illetve milyen jellemző mulasztások történtek. A hivataltól szintén nem érkezett válasz lapzártánkig.

Az AJBH 2020-as éves jelentésében egyébként összesen 36 esetben állapította meg, hogy sérült az élethez és méltósághoz való jog – a beadványok számát nem tették közzé –, míg 2019-ben 56 panaszból 18 esetben. Hogy ezek közül hány ügyben érintettek egészségügyi intézmények, szintén nem derül ki az összefoglalókból.

A Péterfy-kórház esetében egyébként már korábban is felmerültek problémák a hozzátartozók tájékoztatását, illetve a páciensek méltóságát illetően. Az Index tavaly áprilisban számolt be egy esetről, amikor a koronavírus első hullámában bevezetett látogatási tilalom után egy hozzátartozónak több mint egy hónapra megszakadt a kapcsolata az intézmény belgyógyászatán kezelt nagyszülőjével, aki később koronavírusos lett, és elhunyt. Az is kiderült, hogy csak a halál beálltát követő napon tájékoztatták a hozzátartozókat.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang újévi, 2022/1. számában jelent meg, december 30-án.