Búcsút mondhatnak a szociális üdülésnek a nyugdíjasok

Búcsút mondhatnak a szociális üdülésnek a nyugdíjasok

Fotó: Unsplash/Huy Phan

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kimaradhatnak a nyugdíjasok és a fogyatékkal élők a jövő évi Erzsébet-programból – fedezte fel a Napi.hu. A Varga Mihály pénzügyminiszter által benyújtott költségvetési salátatörvény indoklása szerint ugyanis "az Erzsébet-program keretében közfeladatként a jövőben kifejezetten az ifjúsági és gyermekprogramokban való részvétellel, gyermek- és ifjúsági táborok szervezésével, valamint az ezekhez kapcsolódó szervezési és lebonyolítási teendők kerülnek ellátásra."

Ez komoly változást jelent a korábbi gyakorlathoz képest, hiszen a program honlapja szerint az Erzsébet-program "kiemelt figyelmet fordít azon családosok, nagycsaládosok, fogyatékossággal élők és nyugdíjasok pihenésének támogatására, akiknek ez másként nem lenne elérhető".

A mostani szigorítás kiveszi a szövegből a szociálisan rászoruló kifejezést. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy több mint ötvenezer – ember 43 ezer nyugdíjas és 9 ezer fogyatékossággal élő – nem számíthat kedvezményes üdülési lehetőségre jövőre.

Az ügy háttere, hogy az Országgyűlés az adótörvények módosításakor mindössze egyetlen cafeteriaelemet hagyott a kedvezőbb adózási körben, ami az Erzsébet-utalvány helyett a SZÉP-kártya lett. Ezért a kuponokat kiadó Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. tavaly decemberben bejelentette, hogy január elsejétől sem papír, sem elektronikus formában nem forgalmaznak utalványokat, a már forgalomban levő juttatások pedig 2019 végéig használhatók fel.