Budaházy György szabadulása után: hálát adok a pápának a vasárnapi szentmisén

Budaházy György szabadulása után: hálát adok a pápának a vasárnapi szentmisén

Budaházy György lóháton távozik a váci börtönből 2023. április 27-én. (Fotó: Polgári Mulató Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csütörtök este 9 órakor szabadult a börtönből Budaházy György, aki társaival együtt aznap kapott köztársasági elnöki kegyelmet. A márciusban hat év börtönbüntetésre ítélt Budaházy lóháton távozott a váci börtönből, majd a Blikknek ezt mondta: „Megfogadtam, hogy ha kiszabadulok a hétvégéig, elmegyek vasárnap a Kossuth téri nagymisére hálát adni neki azért, mert eljött. Egy köszönőimát is elmondok a tömegben, kisemberként.” 

A szélsőjobboldali aktivista hozzátette, hogy szabadulásának alkalmát a pápának köszönheti. A kegyelmi indoklásban Novák Katalin valóban arra hivatkozott, hogy „a pápalátogatás hete különleges alkalom arra, hogy az államfő kegyelmezési jogkörével éljen”. Köszönetet mondott Novák Katalinnak, Varga Juditnak és minden döntéshozónak is, aki szerepet játszott szabadulásában, majd megerősítette, hogy szeretne közéleti szerepet vállalni, ám ebben elmondása szerint nehézséget okoz számára, hogy büntetett előéletű maradt, illetve a közügyektől eltiltása is él.

A Hunnia-per elsőrendű vádlottjaként a bíróság márciusban hat év fegyházra ítélte Budaházyt. A vádirat szerint ő és társai az őszödi beszéd után nyíltan szembe akartak kerülni az akkori kormánnyal és az általuk nem tolerált társadalmi csoportokkal. Ennek részeként egyebek mellett Molotov-koktélos támadást intéztek több baloldali parlamenti képviselő ingatlana, melegbárok és egy jegyiroda ellen is.