Budaházy Györgynek kedvezhet egy új törvénymódosítás

Budaházy Györgynek kedvezhet egy új törvénymódosítás

Budaházy György lóháton távozik a váci börtönből 2023. április 27-én. (Fotó: Polgári Mulató Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Hunnia-perben terrorvádak miatt elítélt, majd államfői kegyelemmel a börtönből szabadult Budaházy György is jól járhat egy friss törvénymódosító javaslattal, a jogszabály-változtatás ugyanis a hasonló cipőben járóknak kedvezően számítaná a közügyektől eltiltás idejét – írja a Hvg.hu.

Mint megírtuk, április végén, a pápalátogatás alkalmából Novák Katalin államfő megkegyelmezett a terrorizmus miatt elítélt Budaházy Györgynek. Ugyanakkor a tavaszi államfői kegyelem a mellékbüntetésként kiszabott közügyektől eltiltást nem törölte el. A portál szerint az Országgyűlésnek nemrég benyújtott, büntetőjogi törvényeket módosító, 86 oldalas jogszabálycsomagban rejtette el a kormány azt a mindössze egymondatos módosító javaslatát, ami komoly könnyítést jelenthet Budaházynak is. A friss módosításban ugyanis ez áll: „A szabadságvesztés végrehajtásának kegyelemből történő felfüggesztése esetén, ha a kegyelmi elhatározás a közügyektől eltiltást nem érintette, a próbaidő tartama a közügyektől eltiltás tartamába beszámít, kivéve, ha a szabadságvesztés végrehajtását rendelik el”.

A portál értékelése szerint ha az Országgyűlés – a ma, kedden kezdődő általános vitát követően – ebben a formában fogadja majd el a változtatást, az komoly könnyítést jelentene Budaházynak is, hiszen kimondja: a próbaidő tartama a közügyektől való eltiltás idejébe beleszámít, vagyis 5 évet nyer, ennyivel előbb gyakorolhatja ilyen jogait, és alapíthat akár civil szervezetet, pártot, indíthat politikai karriert.