Budapest-minimum és átláthatóság: ezekben állapodott meg Puzsér, a Jobbik és az LMP

Budapest-minimum és átláthatóság: ezekben állapodott meg Puzsér, a Jobbik és az LMP

Puzsér Róbert a Sétáló Budapest elnevezésű konferencián. (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Lehet Más a Politika, valamint Puzsér Róbert megállapodást kötnek, amelynek célja, hogy közösen dolgozzanak egy új és hiteles politikai pólus megteremtéséért, valamint egy szabadabb, igazságosabb és élhetőbb Budapestért – többek között ez is olvasható a főpolgármester-jelölt által nyilvánosságra hozott dokumentumban.

Teljes koordináció

Ebben azt is leszögezik, hogy politikai tevékenységüket összehangolják, helyi önkormányzati és polgármesterjelöltjeik kiválasztása során egymás közt teljes koordinációt akarnak, és a pártok a tárgyalások megfelelő szakaszában ezt vezető testületeik elé terjesztik.

Közösen tárgyalnak egy Budapest-minimumról, minden ezzel kapcsolatos ügyben együtt hoznak döntést. A pártok nem indítanak saját főpolgármester-jelöltet, hanem minden e célra rendelkezésükre álló erőforrást Puzsér Róbert kampányának támogatására fordítanak.

Önálló megszólalás és utókommunikáció

A pártok tiszteletben tartják a jelölt politikai függetlenségét és az önálló megszólalás jogát abban az esetben is, ha az nem feltétlen egyezik pártok hivatalos álláspontjával. Elvárják ugyanakkor, hogy Puzsér ne tegyen olyan nyilatkozatot, amely élesen szembemegy pártok alapvető értékeivel, politikai céljaival. Megosztó és várhatóan heves társadalmi reakciókat kiváltó ügyek esetén törekednek ez előzetes egyeztetésre, vagy ha erre nincs lehetőség, az utókommunikáció összehangolására.

A dokumentum rögzíti, hogy a pártok minden rendelkezésükre álló erőforrással segítik majd Puzsér Róbert kampányát, többek között az ajánlások összegyűjtését, helyi rendezvényeket, kommunikációs tartalmak eljuttatását, választói megkeresések, vélemények becsatornázását; valamint minden olyan kampánytevékenységet, amely növeli győzelmi esélyeit.

Átláthatóság és önkéntesség

Leszögezték, a kiadásoknak és bevételeknek a felek számára átláthatónak és ellenőrizhetőnek kell lenniük. Mivel pártok az Állami Számvevőszék bírságai miatt jelentős likviditási problémákkal küszködnek, így előnyben részesítik a pénzt helyettesítő erőforrásokat, például tagjaik és önkénteseik fizikai, szellemi munkáját, kampányt segítő eszközöket, kommunikációs csatornákat. Nem zárták ki a lehetőségét annak, hogy a jövőben újabb pártok vagy egyesületek jelezzék csatlakozási szándékukat Puzsér támogatása érdekében.

Felelős gazdálkodás, vagyonnövelés

Az egyezség szerint a jelölt is mindent megtesz annak érdekében, hogy a kampányba pártoktól független támogatókat, saját forrást gyűjtsön, s mindezeknek a pártok támogatásához hasonlóan átláthatónak és nyomon követhetőnek kell lenniük. Leszögezték, hogy választási győzelem esetén alapvetésnek tekintik Budapest felelős gazdálkodását, céljuk a korábbi privatizációs hullámmal szemben a fővárosi önkormányzat vagyonának növelése.