Budapest nem tervez fürdőbezárást

Budapest nem tervez fürdőbezárást

Látogatók a fővárosi Széchenyi fürdőben 2021. május 1-jén (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem tervezi a Budapest Hévizei és Gyógyfürdői Zrt, hogy egyes fürdőket bezárjon a téli időszakban a megnövekedett energiaárak miatt, és létszámleépítésre sem készülnek - mondta el a Magyar Hangnak a fővárosi cég vezérigazgatója, Szűts Ildikó.

Nemrég a Fürdőszövetség figyelmeztetett arra: komoly problémát okoz a magyarországi gyógyfürdőknek az energiaár-emelkedés, szerintük a fürdők fele emiatt arra kényszerülhet, hogy bezárjon a téli időszakban.

- A megnövekedett energiaárak komoly problémát jelentenek a fürdőknek, de úgy gondolom, elsősorban a kis fürdőket érinti a bezárás veszélybe - mondta Szűts Ildikó.

Budapest fürdői elmondása szerint nagyon sikeres nyarat zártak, 1,2 millió vendégük volt, és az árbevételük az év első nyolc hónapjában kétmilliárd forinttal haladta meg az üzleti tervben tervezettet. A villany és a gázár emelkedése ennek ellenére komoly kihívást jelent Budapest fürdőinek is:

- Ha a fogyasztásunk semmit nem változna, akkor az energiaköltségünk a mostani energiaárak mellett 1,4 milliárd forint lenne 2022-ben. 2023-ban pedig a jelenleg ismert árakkal számolva már négymilliárd forint lenne. Ez iszonyatos emelkedés, a 2021-hez viszonyítva idén a gáz ára tizennyolcszorosára, az áram ára hészeresére nőtt - ismertette a vezérigazgató.

Hozzátette: van olyan fürdő, ahol távfűtéssel fűtenek, így még nem tudni, ott mekkora áremelkedéssel kell számolni hosszú távon. És olyan fürdő is van, ahol a teljes fűtés az elfolyó medencevíz termálhőjével történik, így a fürdőt gyakorlatilag nem érinti a fűtési költségek emelkedése.

Szűts Ildikó elmondása szerint egy hónapja elkezdték a fürdők válságtervének kidolgozását. - Most ott tartunk, hogy minden egyes fürdőben minden fogyasztóról tételes adatfelvétel történik. Két hét múlva lesz kész a teljes adatfeldolgozás, akkor részletekre bontva fogjuk látni, hogy melyik berendezés mennyit fogyaszt: a szaunakályhák esetében például látni fogjuk, hogy melyik fűtőszál mennyi villamos energiát használ - mondta el a vezérigazgató.

Ezután fognak dönteni arról, hogy milyen takarékossági intézkedéseket vezetnek be.

- Fürdőbezárást biztosan nem tervezünk, és létszámcsökkentést sem - szögezte le Szűts Ildikó. - A Covid után megtapasztaltuk, hogy milyen, amikor negyvenezer munkavállaló hiányzik a szektorból. Nekünk is komoly feladatot jelentett a munkaerőtoborzás és a képzés, ezért a kollégákat mindenképpen szeretnénk megtartani - mondta.

Azt viszont elképzelhetőnek tartja, hogy a vendégforgalom függvényében bizonyos fürdőkben szűkítik a nyitvatartási időt, vagy bizonyos szolgáltatásokat. - Ahol tíz szaunánk van, ott elképzelhető, hogy lesz olyan időszak, amikor csak hármat tudunk bekapcsolni. Ezt a vendégeknek is meg kell értenie - mondta a vezérigazgató.

Áremelésre elmondása szerint biztosan sor fog kerülni, hiszen a fürdőket is érinti az áruk és szolgáltatások áremelése. Azt azonban nem tudta megmondani, pontosan mennyivel emelkedhetnek a jegyárak, mert egyelőre még zajlik a jövő évi üzleti terv kidolgozása.