„Budapest segít!”: Menekülteknek szánt központot adott át Karácsony Gergely

„Budapest segít!”: Menekülteknek szánt központot adott át Karácsony Gergely

Karácsony Gergely főpolgármester (középen) a a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) munkatársaival

Fotó: Gergely Anna Boglárka / IOM

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Budapest segít!” néven nyílt ukrán menekülteket segítő információs központ hétfőn az V. kerületi Bárczy István utcában. A konyhával és játszósarokkal ellátott, kiállítótérként is használható helyiséget a Fővárosi Önkormányzat biztosítja, együttműködve a  Nemzetközi Migrációs Szervezettel (IOM) és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával (UNHCR). A megnyitón Karácsony Gergely főpolgármester is beszédet mondott.

„Már több mint fél éve tart a háború, ami mindenkit új helyzet elé állított. A főváros már a kezdetektől segített az Ukrajnából érkező menekülteknek, bár erre semmilyen kötelezettségünk nem lenne. Célunk, hogy aki Budapesten keres menedéket, a szálláshoz, élelemhez, információhoz jusson, és otthonosan érezze magát – mondta Karácsony. A főpolgármester a Magyar Hang kérdésére elmondta, a menekültek ellátásához ugyan ígértek állami támogatást Budapestnek, arról azonban nem tud, hogy ez meg is érkezett volna a számlára. Szerinte azonban nem az állami forrás a fontos a segítségnyújtásban, hiszen ha a kormány küldött is pénzt, az sem elég a menekülthelyzet kezeléséhez.

Az eseményen részt vett az UNHCR régiós operatív vezetője, Muriel Tschopp, aki arra emlékeztetett: a háború 200 napja alatt legalább 13 millió ukrán menekült el otthonából, és ebből 6 millió Ukrajna határain kívül próbál boldogulni – zömében nők, gyerekek és idősek. „Nekik most azonnali támogatásra van szükségük, ami középtávon jelenthet megoldást helyzetükre: szállást és iskolát kell biztosítani nekik, és ez az, amiben a Budapest Helps segíthet” – mondta Tschopp. Az ENSZ képviselője szerint az irodát több hónapos munkával, vállvetve hozták létre az IOM-mal, és Budapest vezetésével: az ide érkező menekültek nem csak információkat kaphatnak itt, de megpihenhetnek, beszélgethetnek – a központ hidat képez majd az Ukrajnából érkező sorstársak és magyar vendéglátóik között is.

Bagaméri Dániel, az IOM magyarországi képviseletének vezetője szerint eddig legalább 1,3 millió ukrán menekültet regisztráltak a határon. Bár csak az átlépők töredéke marad hosszabb ideig Magyarországon, ez így is óriási szám lehet. – Budapest a harmadik legnépszerűbb desztináció jelenleg az Ukrajnából menekülők számára, Prága és Varsó után. Lapunk kérdésére Bagaméri 40-44 ezer főre becsülte a fővárosban tartózkodó ukránok számát, a közösségi médiás elérések, és a helyi IP-címek használata alapján. Ehhez képest eddig közel 30 ezer ukrán menekült kért ideiglenes védelmet a magyar hatóságoktól.

 Az IOM szálláshelyek szervezésével tudja támogatni a Budapestre érkező ukránokat: a fővárossal és az Airbnb-vel összefogva,  az IOMeddig 30 ezer vendégéjszakát tudott biztosítani a menekülteknek, de ők tartják fent a Nyugati téri aluljáróban működő információs pontot is, ahol szálláslehetőségekről, iskoláztatásról, legális tartózkodásról és munkavállalásról tájékoztatják a hozzájuk fordulókat. Bagaméri szerint óriási igény van munkájukra: kollégáik napi 7200 megkeresést, segítségkérést kezelnek.

Bár az új iroda adott, kérdés, hogy erről honnan tudnak majd az ukrán menekültek. Mint lapunk megtudta, a szervezők nagyon intenzív médiakampányt folytatnak majd, hogy a Budapest Helps híre minden, Magyarországra utazó menekülthöz eljusson: szórólapokon és a Telegramon is reklámozzák majd az új központot, Magyarországon és Ukrajnában pedig 14 menekültügyi szervezet terjeszti majd az iroda hírét.

A „Budapest segít!”  Információs és Közösségi Központ a Bárczy István utca 1. szám alatt található, és várhatóan hétfőtől szombatig, reggel nyolc és este nyolc óra között tart nyitva.