Budapesten csak egy ambuláns tesztelési pont üzemel

Budapesten csak egy ambuláns tesztelési pont üzemel

Koronavírus-teszthez mintát vesznek az országos szűrővizsgálaton (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Hol lesznek felállítva a Rétvári Bence Államtitkár Úr által említett mintavételi pontok?” címmel tett fel írásbeli parlamenti kérdést Szabó Tímea, a Párbeszéd országgyűlési képviselője. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára ugyanis a napokban azt mondta, „amennyiben valakinek a kontaktkutatás kapcsán szükséges a tesztelése, a háziorvos időpontot kérhet a 17 ambuláns mintavételi pont valamelyikére, ha a jelentkező tünet- és panaszmentes”. Azt is hozzátette akkor, hogy a tesztelésre várókat 30 perces időközökkel hívják be, a fél óra alatt maximum 15 ember jelenhet meg. 

Mint Rétvári Bence csütörtöki válaszában írja, országosan 17 statikus mintavételi központ üzemel, Budapesten egy pontban, a Dévai utcában három ablakon át folyik az ingyenes mintavétel. A további helyszínek a következők: Kecskemét, Kiskunhalas, Pécs, Békéscsaba, Miskolc, Szeged, Székesfehérvár, Győr, Eger, Salgótarján, Kaposvár, Szekszárd, Szombathely, Ajka, Veszprém és Zalaegerszeg.  

A pontos eljárásrendet is ismerteti: amennyiben a beteg panasz- és tünetmentes vagy csak enyhe tünetei vannak, a háziorvos kérheti az ambuláns mintavételt. A háziorvos időpontot kér a megadott elérhetőségen és a beteg a kérőlappal a megadott időpontban jelentkezik a mintavételi ponton. Harminc perces időközökkel mintavételi pontonként 15 fő/30 perc kiértesítése történik. A mintavételi időpontokat reggel 8 és este 22 óra között jelölik ki.

Egy statikus mintavételi ponton egy két főből álló csapat átlagosan óránként 20 mintavételt tud elvégezni. A csapatok száma egyébként az igényeknek megfelelően emelhető. A helyszínen egyértelműen ki van jelölve a haladási irány, a földszinten történik a regisztráció. A mintavételi szettel a páciens a mintavételi pontokhoz halad, a párban dolgozó munkatársak pedig plexi ajtó mögül veszik a mintákat. A mintavételt követően a mintát csomagolják, hűtőbe helyezik. Ezt óránként ürítik, majd ha szükséges, osztályozás után elszállítják az illetékes akkreditált laborba. 

Persze nem lenne teljes egy kormányzati válasz az ellenzék ekézése nélkül, ez szinte elmaradhatatlan kelléke a járvánnyal kapcsolatos kérdések megválaszolásának. Így az iromány azzal zárul: „Sajnálatos módon a baloldal kihúzta magát a koronavírus elleni közös védekezésből. Önök az összefogás helyett álhíreket gyártottak, az emberek járvánnyal kapcsolatosan érzett félelméből politikai tőkét kívántak kovácsolni”.