Budapesti orosz nagykövet: Nincs okunk arra, hogy ne bízzunk a magyar kormányban

Budapesti orosz nagykövet: Nincs okunk arra, hogy ne bízzunk a magyar kormányban

Jevgenyij Arnoldovics Sztanyiszlavov, Oroszország új budapesti nagykövete beír a vendégkönyvbe megbízólevelének átadása után a Sándor-palotában 2021. április 21-én. (MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Terjedelmes interjút adott a budapesti orosz nagykövet, Jevgenyij Sztanyiszlavov a Ria Novosztyi hírügynökségnek, melyben a magyar kormányzati politikát értékelte, inkább méltató, mint bíráló szavakkal. A beszélgetés legfontosabb megállapítása, hogy Kremlnek nincs oka nem bízni az Orbán-kormányban, bár kissé neheztelnek a Magyarország által is elfogadott uniós szankciók miatt. Sztanyiszlavov ugyanakkor úgy véli, hogy az Orbán-kormányt Brüsszel csak „belekényszerítette” az Oroszország elleni szankciókba.

A kettős beszéd Magyarország energetikai politikájára is érvényes volt, mely – moszkvai szempontból – főként a magyar állam kiszolgáltatottságára vonatkozott. A nagykövet felemlegette, hogy a magyar kormány nem támogatja a földgázra, kőolajra és nukleáris erőművekre vonatkozó szankciókat.

Ugyanakkor arra is emlékeztetett, hogy Magyarország gyakorlatilag megbénulna az orosz források azonnali elzárásával: a földgázszükséglet 85 százalékát, a kőolaj 55 százalékát az orosz export biztosítja. Paks pedig az ország energiaszükségleteinek 52 százalékát termeli ki, ami nélkül lehetetlen lenne a magyar gazdaság stabilitását biztosítani, és a magyar háztartások igényeit fedezni – tette hozzá Sztanyiszlavov. Szerinte így nincs is tér és lehetőség arra, hogy a magyar kormány az országgyűlési választások után keményebb szankciókhoz folyamodjon.

A nagykövet kitért az orosz-magyar energetikai együttműködés „zászlóshajójának” nevezett Paks 2-projektre, amelyhez szerinte az orosz állam nagyon kedvezményes hitelt nyújt – és amely az építkezéssel munkalehetőséget teremt a magyar kkv-knak is. Hozzátette, nem fogja elhallgatni, hogy a Magyarország által is elfogadott uniós szankciók „nem segítik elő a Paks 2-projektnek kedvező körülmények megteremtését”, és némi kiigazításra lesz szükség az új helyzet ismeretében. Ám  lesz megoldás, hiszen ez az orosz és a magyar félnek is közös érdeke – mondta Jevgenyij Sztanyiszlavlov.

Az orosz nagykövet tényként kezelte azt a Magyar Nemzet és a kormány által is közölt állítást, miszerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bele akart avatkozni a magyar országgyűlési választás menetébe, és ehhez Márki-Zay Péterrel, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltjével is paktumot kötött. A diplomata szerint Márki-Zay fegyvert és katonát küldött volna győzelme esetén az ukrán sereg támogatására – Sztanyiszlavov ezzel is megismételte a magyar kormányzati propaganda állításait.

Frissítés

Lapszemlénk megjelenése után az Oroszországi Föderáció Budapesti Nagykövetsége jelezte, cikkünk több szempontból is torzítva adja vissza vagy félremagyarázza a Sztanyiszlavlov adott által interjút, bár azt a jelek szerint nem vették figyelembe, hogy nem szó szerinti fordítást, hanem szemlét közöltünk. Többek között azt a befkezdést kifogásolták, miszerint Sztanyiszlavlov "arra is emlékeztetett, hogy Magyarország gyakorlatilag megbénulna az orosz források azonnali elzárásával." A nagykövetség szerint a nagykövet csak az Orbán Viktor által emlegetett "vörös vonal" értelmét magyarázta, vagyis azt hogy Magyarország nem szavazza meg az orosz energiahordozókra kivetett szankciókat.  Jevgenyij Sztanyiszlavov pontosan így fogalmazott:  "The «red line» is that without Russian energy resources, Hungary's economy would simply be paralyzed." Vagyis, "A vörös vonal azt jelenti, hogy orosz energiahordozók nélkül Magyarország gazdasága egyszerűen megbénulna".

Kifogásolták továbbá azt is, hogy szemlénk állítása szerint:"Az orosz nagykövet tényként kezelte azt a Magyar Nemzet és a kormány által is közölt állítást, miszerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bele akart avatkozni a magyar országgyűlési választás menetébe, és ehhez Márki-Zay Péterrel, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltjével is paktumot kötött." Az interjú angol változatában ehhez képest Sztanyiszlavov felidézte: előbb a magyar sajtóban jelentek meg hírek a magyar ellenzék és az ukrán kormány összefogásáról, majd Szijjártó Péter külügyminiszter is megerősítette az információk valódiságát. Vagyis, a nagykövet sem fogalmazott úgy, hogy ezek az információk ne lennének szerinte helytállóak. A nagykövetség szerint tévesen állítottuk, hogy Márki-Zay Péter győzelme esetén fegyvereket és katonákat ígért Ukrajnának. Ebben az esetben valóban pontatlanul fogalmaztunk: ugyanis Szijjártó Péter fogalmazott úgy, hogy "az elérhető információk szerint" az ellenzéki összefogás ígért fegyvert és katonai támogatást az ukrán kormánynak.

Szintén joggal kifogásolt mondat volt az is, hogy  Sztanyiszlavov szerint "így nincs is tér és lehetőség arra, hogy a magyar kormány az országgyűlési választások után keményebb szankciókhoz folyamodjon. Ehhez képest a nagykövet - miután felidézte, hogy a magyar gazdaság kritikus mértékben függ az orosz energiahordozóktól, és Orbán Viktor épp ezért át nem léphető vörös vonalnak tartja az orosz energiaforrásokra kivetett szankciókat - azt mondta: "Ha Orbán Viktor tartotta magát ehhez a csapásirányhoz a választás előtti küzdelmes kampányban is, nem látom okát, hogy az új kormány másként járjon el a kampány sikeres lezárása után." (If Viktor Orban's cabinet «held this blow» during the difficult pre-election campaign for the ruling coalition, I see no reason for the new  government to act any differently after the successful completion of the campaign.)

A pontatlanul vagy éppen tévesen fordított, értelmezett részletek miatt mint szerző, az olvasók és a nagykövetség elnézését is kérem.