Büdzsé híján az összeomlás szélén egy pesti kerület

Büdzsé híján az összeomlás szélén egy pesti kerület

Németh Angéla a XV. kerületi polgármesteri hivatal előtt (Fotó: Farkas Norbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hatalmas fennakadásokat okoz a XV. kerületben, hogy február óta nem fogadja el a költségvetést a képviselő-testület. Július elején megszűnt a rendészet éjszakai járőrszolgálata, a közétkeztetés az összeomlás szélén áll, az óvodák, bölcsődék dolgozói létszámhiánnyal küzdenek. A polgármester szerint a Fidesz a kollégáival zsarolja őt a kerület működésképtelensége árán is.

Február végéig minden magyar településnek rendelkeznie kellett volna költségvetéssel, Budapest XV. kerületében július közepéig nyolc alkalommal futottak neki, de az idei büdzsét a mai napig nem sikerült elfogadni. A Magyar Államkincstár (MÁK) ezért áprilistól felfüggesztette az állami támogatás folyósítását. Sokáig úgy tűnt, ez nem okoz majd válsághelyzetet a Pestújhelyet, Újpalotát és Rákospalotát felölelő kerületben, hiszen a 25 milliárd forintos költségvetésnek az állami pénz a tizedét teszi csak ki.

A helyzet mára megváltozott, a július közepi állapot szerint 55 betöltetlen állás van az önkormányzat intézményeinél. A polgármesteri hivatalban eddig 26-an álltak fel február óta. A Gazdasági Működtetési Központ, ahova a konyhai és kertészeti dolgozók tartoznak, szintén jelentős létszámhiánnyal küzd, ahogy gyakorlatilag minden óvoda és bölcsőde is.

Hatodjára is nekifut a 2019-es költségvetésnek a XV. kerület | Magyar Hang

Arról, hogy a képviselők nem szavazták meg a büdzsét, korábban lapunk is beszámolt. A probléma eredője, hogy a polgármesternek nincs többsége a testületben, és az erőviszonyok a képviselő-testületben többször átalakultak. Mindent leszavaz a teljes Fidesz-frakció, miközben tartózkodik négy független képviselő, köztük három volt fideszes és egy MSZP-ből kizárt politikus. Az első, február 27-ei szavazás után Németh Angéla (Rászorulókat Támogatók Egyesülete, Magyar Szolidaritás Mozgalom) polgármester bizalomvesztés miatt azonnali hatállyal megvonta az alpolgármester minden feladatkörét.

Victorné Kovács Judit korábban szembefordult a Fidesszel, most azonban ismét a kormánypárttal működik együtt, ő is tartózkodott a költségvetés megszavazásakor (az őszi időközi előtt arról beszélt lapunknak, hogy névtelen fenyegetéseket kap, kocsija kerekét kiszúrják, igyekeznek megfélemlíteni). A tavaly megválasztott kerületi vezető lapunknak azt mondta, a felmondások legfőbb oka, hogy az önkormányzat nem tudja kifizetni a közalkalmazottaknak és a köztisztviselőknek a 2019-es költségvetésben tervezett béremelést. Ez különösen a kis jövedelmű kollégáknak okoz gondot, ami miatt közülük sokan más munka után néznek, s ami miatt pedig veszélybe kerülhet az intézmények és a polgármesteri hivatal feladatellátása is.

„Ha nem úgy szavazok, ahogy kellene, másnapra ott a csavar a gumimban" | Magyar Hang

– A kormánymegbízott májusban felszólította a testületet, hogy alkossa meg a költségvetést 30 napon belül. Mivel ez ezután nem sikerült, jelezte a Kúriának, most tőlük várjuk az ítéletet arról, mikorra kell megszavazni a büdzsét. Legkorábban talán az októberi önkormányzati választások után várható, hogy elfogadott költségvetéssel működjön a kerület – tette hozzá Németh Angéla.

Fedezet nélkül nincs fejlesztés

A polgármester elmondta, július lején megszűnt az önkormányzati rendészet éjszakai ügyelete, mivel tíz fölötti a betöltetlen álláshelyek száma. Elmaradnak az útfelújítások, nem tudnak járdaépítési pályázatot kiírni, nincs keret a játszótéri homokozók felújítására sem. Sportcsarnok építését is tervezték, de az sem lehetséges fedezet nélkül. Büdzsé nélkül CT-gépet sem vehetnek az egészségügyi intézetükbe, és támogatás nélkül maradnak egyesületeik, miközben nincsenek ösztöndíjpályázatok.

Amikor az ellenzéki Fidesz invitálja vitára a civil jelöltet | Magyar Hang

Németh Angéla közölte, a gondok ellenére normalizálták a napi működést, megrendezhetik a napközis táborokat, iskolások erdei táborait, és a politikus átvitte a testületen a kerület északi részében építendő szennyvízfőgyűjtő-csatorna ügyét is. – A fideszesek mostanában már azt mondják, nemcsak személyi kérdésről van szó, hanem költségvetési ügyekről is. Az elején azonban még egyértelműen a jegyzőnk, Lamperth Mónika személyét kifogásoltak, azt akarták, hogy távolítsam el pozíciójából. Ezzel azonban nem engem és nem is a jegyzőt büntetik, hanem a kerületi lakosokat – tette hozzá a politikus, aki többször kijelentette, a Fidesz nem zsarolhatja őt a munkatársaival.

Büdös hús a konyhán

A probléma elérte a közétkeztetést is. Egy önkormányzati menzán dolgozó férfi a Magyar Hangnak azt elárulta, az óvodák, iskolák, bölcsődék konyhái közel állnak a teljes összeomláshoz. Abban az intézményben, ahol ő dolgozik, 400–500 emberre két szakács és két konyhai alkalmazott jut. Ennyi ember ellátásához a szakácsokon kívül legalább nyolc dolgozóra lenne szükség. Mint mondta, konyhalányokat képeznek át szakácsnak – három hónap alatt –, ám így nem lehet elsajátítani a szakmát. A pénzhiány miatt nem érkeznek be időben a tisztítószerek, sok alkalmazott otthonról hord be fertőtlenítőt.

A konyhákra a legolcsóbb élelmiszerek kerülnek, olyan lisztet használnak, amelyiknek nem is ismerik a márkáját. Sokszor vissza kell küldeniük a beszállítóktól kapott húst, mert büdös és rossz minőségű. Ő és a legtöbb kolléga is másodállást vállal, hogy meg tudjon élni. Neki 160 ezer forintos nettó jár, pedig felsőfokú képesítése van. Egy konyhalány körülbelül 99 ezer forintot kap kézhez. A költségvetés hiánya miatti bizonytalanság fokozza az elvándorlást.

A kerület honlapján is megtalálható, hogy a Németh Angéláék által végzett számítások szerint a büdzsé el nem fogadása miatt eddig a XV. kerület már közel félmilliárd forint állami forrástól esett el. Elfogadott költségvetés híján az önkormányzat nem teljesítheti az előírt adatszolgáltatási kötelezettségét sem az államkincstár felé, amely ezért minden hónapban bírságot szab ki. Ennek mértéke intézményenként 50 ezer és kétmillió forint közötti. Hogy pontosan mekkora büntetést kell fizetni, még nem tudni, ám mivel tíz önkormányzati intézményről van szó, a bírság havonta legkevesebb 500 ezer, de akár 20 millió forint is lehet. A költségvetési bizonytalanság miatt az önkormányzat nem fektetheti be átmenetileg szabad pénzeszközeit sem, hiszen a likviditást biztosítania kell, így viszont már biztosan elesett az éves szinten 60 milliósra tervezett kamatbevétel időarányos részétől is.

Fidesz: Németh kudarca

– Az elmúlt hónapokban Németh Angéla érdemi egyeztetést nem folytatott velünk, módosító javaslatainkat nem fogadta el. Számunkra a legelfogadhatatlanabb, hogy a jegyzői iroda egyéb dologi kiadásaira 504 millió forint, a Szántóföld úti tornacsarnokra 762 millió helyett kétmilliárd 166 millió forintos összeg szerepel a költségvetésben. Felül kell vizsgálni, a pártcélú kifizetéseket is – válaszolta Pintér Gábor, a kerületi Fidesz frakcióvezetője arra a kérdésünkre, miért nem szavazzák meg a büdzsét.

Úgy véli, a költségvetés kizárólag a DK kifizetőhelyeként kezeli a kerületet. Hozzátette: a jegyző leváltása nem oldja meg a problémákat, Lamperth Mónika nem a kerület, hanem a DK érdekében dolgozik. Szerinte a kialakult helyzet Németh Angéla felelőssége és kudarca. Pintér azt gondolja, hogy Hajdu László, az előző – DK-s támogatású – polgármester ugyanezen összetételű képviselő-testülettel képes volt megállapodni, míg Németh Angéla nem, azt bizonyítja, hogy utóbbi vagy alkalmatlan a polgármesteri pozícióra, vagy szándékosan meg sem akart állapodni.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/28. számában jelent meg, 2019. július 12-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/28. számban? Itt megnézheti!