Bukarest kivonul a Nemzetközi Beruházási Bankból és a Nemzetközi Gazdasági Együttműködési Bankból

Bukarest kivonul a Nemzetközi Beruházási Bankból és a Nemzetközi Gazdasági Együttműködési Bankból

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (balra) Nyikolaj Koszovval, az orosz irányítás alatt álló Nemzetközi Beruházási Bank elnökével (középen) és Szijjártó Péterrel, Magyarország külügyminiszterével Fotó: Oroszország Külügyminisztériumának Twitter-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A román kormány két törvénytervezetet fogadott el szerdai ülésén, amellyel kezdeményezi az ország kivonulását a Nemzetközi Beruházási Bankból, valamint a Nemzetközi Gazdasági Együttműködési Bankból (IBEC) – jelentette be szerdán Adrian Caciu román pénzügyminiszter. Közölte, hogy a két tervezet a parlament asztalára kerül, amely gyorsított eljárásban fog dönteni.

Bukarest az orosz–ukrán háború hatására már március elején bejelentette, hogy kivonul a két orosz bankból. Akkor Caciu elmondta: Románia határozottan támogatja az Oroszországgal szemben elfogadott európai uniós szankciókat, hiszen fontos, hogy ebben a válságban minden tagállam hozzájáruljon az EU alapvető értékeinek védelméhez.

Arra a kérdésre, hogy miért vártak mostanáig a döntéssel, Caciu elmondta: a lépést elő kellett készíteni, hogy minden fél fel tudjon rá készülni, és csökkentsék az ezzel járó kockázatokat. Ezzel arra utalt, hogy a román magánnyugdíjalapoknak e bankokban kitettségük van. Caciu hangsúlyozta, hogy a döntés hivatalossá válása után kezdődnek el a kivonulási tárgyalások, amelyek során arra törekszenek, hogy „a lépés hatása a lakosságra semleges legyen”.

A miniszter közölte, hogy álláspontjukat összehangolták Lengyelországgal, Csehországgal, Szlovákiával és Bulgáriával. A jelenleg budapesti székhelyű, 1970-ben alapított Nemzetközi Beruházási Bank részvényesei között van Bulgária, Kuba, Csehország, Magyarország, Mongólia, Románia, Oroszország, Szlovákia és Vietnam. Az IBEC a volt KGST elszámoló és finanszírozó bankja, központja Moszkvában van, részvényesei között van Oroszország, Bulgária, Lengyelország, Románia, Szlovákia, Csehország, Mongólia és Vietnam.

(MTI)