Bukarestben már a kórházi folyosón ápolják a koronavírusos betegeket

Bukarestben már a kórházi folyosón ápolják a koronavírusos betegeket

Folyosókon a betegek (Fotó: Facebbok/Constantin Vasile Ifteme)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elég döbbenetes fotókat és videókat osztott meg saját Facebook-oldalán egy bukaresti kórházban ápolt fiatal: a felvételek tanúsága szerint a fővárosi Matei Bals Járványtani Intézet annyira leterhelt, hogy már a kórház folyosóin kénytelenek ápolni a koronavírussal fertőzött betegeket, közülük többen olyan súlyos állapotban, hogy légzéstámogatás céljából oxigénes kezelést kapnak. A válságos helyzetet a kórház egyik orvosa is megerősítette, ráadásul szerinte más kórházakban is hasonló a helyzet.

Folyosókon a betegek (Fotó: Facebook/Constantin Vasile Ifteme)

– Az intenzív terápia a folyosóra költözött. El sem tudom mondani, mennyit dolgoznak az orvosok, reggel óta nem láttam őket, hogy egy pohár vizet innának. Emberek, meg kell értenünk, hogy az egészségügyi rendszer nincs ahogyan helytálljon, hamarosan össze fog omlani, ha még nem tette meg – fogalmazta meg a fiatal páciens.

Mint az MTI írta, a szerdán kora délután közzétett hivatalos adatok szerint a járvány kezdete óta soha nem kezeltek annyi súlyos állapotban lévő koronavírusos beteget a romániai kórházak intenzív osztályain, mint jelenleg. A kórházakban kezelt 13 402 beteg közül 1205-en vannak intenzív terápiás osztályon, sokan közülük lélegeztetőgépen. Az elmúlt 24 órában ismét az utóbbi két hét átlagát (8308) meghaladó számú új fertőzöttet (9739) diagnosztizáltak, és a halottak száma (168) is meghaladta a napi elhalálozások kéthetes átlagát (156).

Az utóbbi két napban azonban több mint négyezerrel csökkent, és jelenleg 44 ezer alatti azoknak a száma, akik lakhelyi elkülönítésben várják a gyógyulásukat. A közölt adatok szerint Bukarestben nőtt, Szeben és Kolozs megyében csökkent az elmúlt 14 napban regisztrált új fertőzések száma. A székelyföldi megyék az ország kevésbé fertőzött megyéi közé tartoznak, Hargita megye az utolsó előtti a fertőzöttségi sorban.