Büntetett a kétharmad: egyhavi illetményüket bukták el a tiltakozó ellenzéki képviselők

Büntetett a kétharmad: egyhavi illetményüket bukták el a tiltakozó ellenzéki képviselők

Az ellenzéki képviselők által elfoglalt pulpitus 2018. december 12-én (Fotó: Katona Mariann)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ahogy arra számítani lehetett, a kormánypárti kétharmad nagyon fegyelmezetten szavazta meg 36 ellenzéki és független képviselő egyhavi tiszteletdíjának megvonását, melyet maga a házelnök, Kövér László javasolt a decemberi, túlóratörvény elfogadását többek között blokáddal megakadályozni szándékozó honanyákkal és honatyákkal szemben.

Magát a büntetést elsőként a Fidesz–KDNP frakció szavazta meg, ám a házelnöke határozatot a törvényhozásnak is el kellett fogadnia. Maga Kövér László úgy vélte, a büntetést az indokolja, hogy a képviselők cselekményüket nem csupán tiltakozásuk kifejezéseként fejtették ki, hanem a napirend elfogadásának meghiúsítása céljából is. Ugyanakkor az érintett képviselőknek annyit sikerült elérniük, hogy valamennyiük büntetéséről a Parlament külön-külön szavazzon, bár ennek végeredménye egy pillanatra sem volt kétséges. A pártfegyelem remekül működött a kormánypárti kétharmadnál, és valamennyi büntetést 112-114 szavazattal elfogadták. A voksolásokat követően Gelencsér Attila jegyző egyesével felolvasta, hogy az egyes képviselők pontosan mekkora összegtől esnek el, hiszen a tiszteletdíjak körülbelül 356 ezer és 1,5 millió forint között alakulnak.

A megbüntetett 36 képviselő: Ander Balázs (Jobbik), Arató Gergely (DK), Bangóné Borbély Ildikó (MSZP), Bősz Anett (független), Burány Sándor (Párbeszéd), Csárdi Antal (LMP), Demeter Márta (LMP), Gréczy Zsolt (DK), dr. Gurmai Zita (MSZP), Hajdu László (DK), dr. Harangozó Tamás (MSZP), Hiszékeny Dezső (MSZP), Hohn Krisztina (LMP), Jakab Péter (Jobbik), dr. Keresztes László Lóránt (LMP), Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd), Korózs Lajos (MSZP), Kunhalmi Ágnes (MSZP), dr. László Imre (DK), dr. Mellár Tamás (Párbeszéd), Molnár Gyula (MSZP), dr. Molnár Zsolt (MSZP), dr. Oláh Lajos (DK), Rig Lajos (Jobbik), Schmuck Erzsébet (LMP), Stummer János (Jobbik), Szabó Sándor (MSZP), Szabó Timea (Párbeszéd), dr. Szél Bernadett (független), Tóbiás József (MSZP), Tordai Bence (Párbeszéd), dr. Tóth Bertalan (MSZP), Ungár Péter (LMP), dr. Vadai Ágnes (DK), dr. Varga László (MSZP), Varju László (DK).